Δεκτή έγινε η προσφυγή των Παν. Κουνάκη και Αγγ. Ανανία

Δεκτή έγινε η προσφυγή των Παν. Κουνάκη και Αγγ. Ανανία

Δεκτή έγινε η προσφυγή των Παν. Κουνάκη και Αγγ. Ανανία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1662 ΦΟΡΕΣ

Κατά του κλητηρίου θεσπίσματος για την υπόθεση με τον περιφερειάρχη

Δεκτή έγινε με διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, η προσφυγή που κατέθεσαν οι κ.κ. Παναγιώτης Κουνάκης και Άγγελος Ανανίας κατά του κλητηρίου θεσπίσματος του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, με το οποίο παραπέμφθηκαν απευθείας σε δίκη για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης κατά συναυτουργία και της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συναυτουργία.

Η υπόθεση αφορά τη μήνυση που είχε υποβάλει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος κατά των δύο περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι ένα χρόνο πριν είχαν επίσης στραφεί νομικά κατά του κ. Χατζημάρκου ζητώντας την ποινική του δίωξη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, που φέρονταν να είχε τελέσεις σε βάρος τους.

Όλα τα παραπάνω χρονικά είχαν εκτυλιχθεί το 2017, τρία χρόνια δηλαδή μετά την εκλογή των κ.κ. Κουνάκη και Ανανία ως Περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη του κ. Χατζημάρκου.

Σύμφωνα με την έγκληση που είχαν υποβάλει οι δύο άνδρες, ο κ. Χατζημάρκος με την ιδιότητά του ως Περιφερειάρχης προσέβαλε την τιμή και την υπόληψή τους δημοσιεύοντας στις τοπικές εφημερίδες άρθρα – δελτία Τύπου τα οποία αναφέρονταν ονομαστικά στο πρόσωπό τους και στην πολιτική τους δραστηριότητα χρησιμοποιώντας φράσεις που, σύμφωνα με τους ιδίους, τους προσέβαλαν.

Έτσι στις 5 Οκτωβρίου 2017 οι δύο Περιφερειακοί σύμβουλοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας έγκληση, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και μετά την ολοκλήρωσή της η έγκληση των δύο ανδρών απορρίφθηκε «ως νόμω αβάσιμη» με διάταξη της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου.

Στις 23 Ιουλίου 2018 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου προσέφυγε σε βάρος των δύο Περιφερειακών Συμβούλων καταθέτοντας έγκληση, με την οποία και ζητούσε την ποινική τους δίωξη για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδορκίας και της συκοφαντικής δυσφήμησης υποστηρίζοντας ότι η μήνυση που είχαν υποβάλει σε βάρος του «ήταν εν γνώσει τους ψευδής και ότι το περιεχόμενο αυτής μπορούσε να βλάψει την τιμή και την υπόληψή του ως ανθρώπου και ως Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου».

Και για αυτή τη μήνυση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και μετά την περαίωσή της ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος των κ.κ. Κουνάκη και Ανανία και παραπέμφθηκαν να δικαστούν για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης κατά συναυτουργία και της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά συναυτουργία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου με απευθείας κλήση.

Κατά του κλητηρίου θεσπίσματος οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι άσκησαν προσφυγή διά του ποινικολόγου κ. Μιχάλη Καντιδενού και τελικά η υπόθεση που είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 26 Νοεμβρίου 2021 από το αρμόδιο δικαστήριο, απεσύρθη.

Η εξέλιξη αυτή έγινε μετά την εκδοθείσα διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, σύμφωνα με την οποία από το περιεχόμενο της μήνυσης που είχε κατατεθεί σε βάρος του Περιφερειάρχη, αλλά και από τη μελέτη του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε, προκύπτει ότι οι κ.κ. Κουνάνης και Ανανίας «υπέβαλλαν κοινή έγκληση σε βάρους του νυν Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, θεωρώντας δικαιολογημένα ότι οι συγκεκριμένες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που περιγράφονται και αναφέρονται στο κλητήριο θέσπισμα και είχαν διατυπωθεί δημόσια από τον εγκαλούντα (Περιφερειάρχη) ονομαστικά εναντίον του προσώπου τους σε Δελτία Τύπου του Γραφείου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν αυτούσια στον ημερήσιο Τύπο της Ρόδου, είναι προσβλητικοί ως προς το πρόσωπό τους και μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή τους».

Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τη διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, οι χαρακτηρισμοί και οι εκφράσεις οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί από τον Περιφερειάρχη για τους δύο περιφερειακούς συμβούλους «και αντίθετα από ό,τι διαλαμβάνεται στο προσβαλλόμενο κλητήριο θέσπισμα, υπερβαίνουν τα όρια της θεμιτής πολιτικής κριτικής στην οποία υπόκεινται τα δημόσια πρόσωπα καθώς και της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τέτοιων ατόμων, ούτε δικαιολογούνται από το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης των προσφευγόντων κατηγορουμένων που δημοσιεύθηκε στις 1-10-2017 στον ημερήσιο τοπικό Τύπο της Ρόδου».

Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι δεν προέκυψε «ψευδές γεγονός, με την έννοια του νόμου» αφού οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι στη μήνυσή τους περιορίστηκαν «σε αναφορές, οι οποίες υπογράμμιζαν την αξιολογική και ηθική σημασία των εκφράσεων και χαρακτηρισμών που είχαν διατυπωθεί δημοσίως από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται εμμέσως πλην σαφώς: ι) από το ίδιο το κείμενο του κλητηρίου θεσπίσματος και ιι) από τη διαπίστωση της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου που εξέδωσε την απορριπτική διάταξη» και με την οποία η κυρία Αντεισαγγελέας εμμέσως πλην σαφώς «δέχεται ότι τα αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά στην έγκληση των δύο περιφερειακών συμβούλων σε βάρος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ήταν αληθή. Τέλος, από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι οι προσφεύγοντες κατηγορούμενοι (κ.κ. Κουνάκης και Ανανίας), με την υποβολή της έγκλησής τους είχαν αποκλειστικό σκοπό να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους και όχι να πετύχουν τον ποινικό κολασμό του εγκαλούντος, εάν και γνώριζαν ότι ουδέν αξιόποινο διέπραξε σε βάρος τους ο εγκαλών Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ούτε επεδίωκαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του τελευταίου ως ανθρώπου και ως Περιφερειάρχη.

Από τα προεκτεθέντα προκύπτει ότι όχι ορθά ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου έκρινε ότι προκύπτουν οι απαραίτητες από τον νόμο και αρκούσε επαρκείς ενδείξεις ενοχής και προέβη διά του προσβαλλόμενου κλητηρίου θεσπίσματος στην παραπομπή» των περιφερειακών συμβούλων».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας