Παρουσίαση του βιβλίου της Κλημεντίνης Διακομανώλη “Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;”

Παρουσίαση του βιβλίου της Κλημεντίνης Διακομανώλη “Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;”

Παρουσίαση του βιβλίου της Κλημεντίνης Διακομανώλη “Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 435 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου – ΔΟΠΑΡ παρουσίασε το βιβλίο της συντοπίτισσάς μας, Κλημεντίνης Διακομανώλη, με τίτλο “Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;” των εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η βραδιά είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το κοινό που παρευρέθηκε στον χώρο του Ισπανικού Καταλύματος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αλλά και να προβληματιστεί αναφορικά με ένα πολύ επίκαιρο και συνάμα σημαντικό θέμα, αυτό των fake news.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του Έλληνα Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σχοινά Μαργαρίτη, ο οποίος και προλογίζει το βιβλίο. Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα fake news, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που χρειάζεται λεπτούς και ταυτόχρονα αποτελεσματικούς χειρισμούς, ώστε να προστατευθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία στην ενημέρωση.

Πρώτος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής γραμματείας κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο οποίος με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, ανέφερε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων ήδη από την αρχαιότητα, οι οποίες επηρέασαν και σε ορισμένες περιπτώσεις καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις και, κατά συνέπεια, την πορεία της ιστορίας.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος κ. Αλεξία Τασούλη αναφέρθηκε στους μηχανισμούς αναπαραγωγής και διάδοσης των ψευδών ειδήσεων, στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη διάδοσή τους, ενώ τόνισε την ανάγκη της πολύπλευρης ενημέρωσης αλλά και της κριτικής στάσης που οφείλουμε να τηρούμε ως αποδέκτες των ειδήσεων.

Ακολούθως η δημοσιογράφος κ. Ρένα Παυλάκη έδωσε μερικά χειροπιαστά παραδείγματα διάδοσης ψευδών ειδήσεων σε τοπικό επίπεδο από τη δική της πολυετή εμπειρία, αλλά και σε τρόπους διαχείρισης και περιορισμού τέτοιων φαινομένων μέσα από συλλογικές και μεθοδικές ενέργειες.

Η συγγραφέας του βιβλίου “Fake News: Τι κάνει η Ευρώπη;”, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση ως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη σύγχρονη κοινωνία, καθώς συμπαρασύρει και διαστρεβλώνει την κοινή γνώμη, λειτουργώντας ανασταλτικά στην αντικειμενική ενημέρωση και τη διαμόρφωση ορθής και πλήρους εικόνας για τα γεγονότα.

Στάθηκε στην ανάγκη τόσο της θεσμικής όσο και της ατομικής ευθύνης για την καταπολέμηση του φαινομένου των fake news και τόνισε ότι παρά τους πολύπλοκους και ισχυρούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν και τα διαδίδουν, τα fake news δεν μπορούν, τελικά να αμαυρώσουν τη δύναμη και την ισχύ της αλήθειας.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τέθηκαν πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τα fake news και τη στάση που οφείλουν οι πολίτες να τηρούν απέναντι σε πηγές ενημέρωσης αμφιβόλου προέλευσης.
Τη βραδιά συντόνισε η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ-ΔΟΠΑΡ, κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Εορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας