Πανηγυρίζουν οι τοπικοί φορείς για τη δρομολόγηση επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών

Πανηγυρίζουν οι τοπικοί φορείς για τη δρομολόγηση επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών

Πανηγυρίζουν οι τοπικοί φορείς για τη δρομολόγηση επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 352 ΦΟΡΕΣ

Η πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών Ecofin, ως προς την πρόταση οδηγίας για το ΦΠΑ φωτίζει τον δρόμο

Ικανοποίηση έχει προκαλέσει και σε τοπικό επίπεδο η συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, με βάση την οποία παρέχεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να εφαρμόσει από το 2025 μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Η θετική αυτή εξέλιξη, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως… αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν τα νησιά το 2015 όταν η τότε κυβέρνηση κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές που υπήρχαν, αδικία η οποία θα αρθεί μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα υποστήριξε και πέτυχε αλλαγή των κανόνων της ΕΕ ώστε να μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που είναι σχετικές με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της υγείας και την ψηφιακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Συμβουλίου Ε.Ε., αποτέλεσε πολιτική επιλογή η εκπροσώπηση της χώρας μας σε υψηλό Κυβερνητικό επίπεδο, προκειμένου να εκφράζονται διαρκώς οι πολιτικές θέσεις και επιλογές της Ελλάδας για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και την επαναφορά φορολογικών δικαιωμάτων, τα οποία από δεκαετίες είχε κατοχυρώσει η χώρα, όσον αφορά, κατά βάση, την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Επιλογή που απεδείχθη ορθή και αποτελεσματική, καθώς η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Δυνατότητα η οποία είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στο πλαίσιο του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Η συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα της, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ενίσχυση των αγροτών και τους αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών.

Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη αυτή:
«Για τα νησιά τους, η επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας και η ένεση που τώρα χρειάζονται για να φέρουν ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα προς όφελος και της εθνικής οικονομίας.

Το μερίδιο των νησιών τους στην επιτυχία του Τουρισμού πρέπει να επανεπενδυθεί στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η Πολιτική Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών Ecofin, ανοίγει και ταυτόχρονα φωτίζει τον δρόμο μιας οικονομικής πολιτικής που διεξάγεται με όρους αναγνώρισης συνθηκών και λήψης αποφάσεων με ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά αντανακλαστικά.

Η μάχη του Υπουργείου Οικονομικών στο Ecofin είναι το μήνυμα που περιμέναμε από μια πολιτεία που ενδιαφέρεται, αγωνίζεται και αναγνωρίζει. Τα νησιά περιμένουν τη δικαίωση από τους ανιστόρητους οικονομικούς διαχειριστές του 2015».

Ο δήμαρχος Ρόδου
Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, αναφέρει τα εξής:
«Η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων ECOFIN, των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανοίγει τον δρόμο για τη μόνιμη εφαρμογή των ειδικών, μειωμένων έως και 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Δικαιώνει τους αγώνες μας για την αποκατάσταση μίας κατάφωρης αδικίας σε βάρος των νησιών μας.

Είναι μία απόφαση ζωής που διαμορφώνει το μέλλον των νησιωτικών μας κοινωνιών, μία απόφαση εθνικής ισχύος για την Ελλάδα και ασφάλειας για το σύνολο της Ευρώπης. Σήμερα, μπαίνουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας με οφέλη για όλους!».

Ικανοποίηση από Γιάννη Πάππου
Για ικανοποίηση κάνει λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου ο οποίος μιλώντας στη «Ροδιακή» υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι άλλο εκτός από το ότι επιτέλους αναγνωρίζεται η κατάφωρη αδικία που είχε συντελεστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στους νησιώτες μας. «Θεραπεύεται η αδικία και ειδικά το ότι ο νησιώτης στα πολύ μικρά νησιά αντιμετωπίζεται σαν να είναι κάτοικος… λεκανοπεδίου.

Είναι δυνατόν ο κάτοικος στους Αρκιούς, στην Τέλενδο, στην Ψέριμο, στο Αγαθονήσι να επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ και να περιμένει η οποιαδήποτε κυβέρνηση να πετύχει αποκεντροποίηση;» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι για να στηρίξεις τη νησιωτικότητα υπάρχουν δύο τρόποι:

Ο ένας είναι μέσω της οικονομίας που στηρίζεται πάνω σε τουρισμό και ως εκ τούτου πρέπει το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό. Δεν μπορεί λοιπόν αυτό να επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το κοινωνικό κομμάτι. Τα τελευταία τριάντα χρόνια παρατηρείται ερημοποίηση των μικρών νησιών η οποία δεν μπορεί να αποτραπεί αν δεν επιβληθούν ειδικά φορολογικά μέτρα που θα κάνουν την καθημερινότητα των νησιωτών να είναι πιο ελκυστική.

Πρέπει, όπως εκτιμά, να γίνουν τα νησιά αυτά ελκυστικά ως μόνιμος τόπος κατοικίας. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την ερημοποίηση.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου τονίζονται τα εξής:
«Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του ECOFIN εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, επισημαίνοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά τoυ βασικότερου αναπτυξιακού μέτρου για τα νησιά μας.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
«Είναι αναμφισβήτητο πως η μεγάλη κερδισμένη από τη συμφωνία του ECOFIN είναι η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά μας. Μια σημαντική επιτυχία για την επέκταση του ειδικού μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου από το 2025, που αποτελεί και την πάγια θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της επέμεινε και πέτυχε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. όχι μόνο την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και τη διεύρυνση του μέτρου σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων, δίνοντας ανάσα ζωής στην τοπική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στους κατοίκους από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό νησί, αναδεικνύοντας ιδιαιτερότητες της ελληνικής νησιωτικότητας.

Να μην ξεχνάμε ότι το εν λόγω φορολογικό καθεστώς θεσπίστηκε με σκοπό να λειτουργήσει αντισταθμιστικά προς τις δυσκολίες που υφίστανται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων νησιών στην καθημερινότητά τους και προς το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Ο μειωμένος ΦΠΑ θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά μας και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις μας. Θα καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικό και ελκυστικό το τουριστικό μας προϊόν. Θα ενισχύσει τη δυναμική των νησιών μας.
Η εξέλιξη αυτή μάς γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον, μετά και το «πράσινο φως» από το ECOFIN καθώς έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επαναφορά του βασικότερου αναπτυξιακού μέτρου για τα νησιά μας».

Ικανοποίηση και από Γιάννη Βρούτση
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την επίτευξη της συμφωνίας στο Ecofin, για τους συντελεστές ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ε.Ε., προέβη στη ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επετεύχθη, ομόφωνα, Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η Συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα επιτυχούς διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης -σε κοινοτικό επίπεδο-τα τελευταία 2,5 χρόνια και θα υλοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη από το 2025.
Η πρόταση Οδηγίας, όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Δυνατότητα που είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στο πλαίσιο του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ανέδειξε το ζήτημα διατήρησης των ειδικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, συνδέοντας το ελληνικό αίτημα με την τελική της συμφωνία επί του συνόλου των ρυθμίσεων της πρότασης και αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής νησιωτικότητας, αλλά και νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής θέσης.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ.,του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και της Γενικής Γραμματέως κας Αθηνάς Καλύβα,υπέρ της νησιωτικότητας.

Επίσης, αξίζουν συγχαρητήρια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς καιόλοι οιΔήμαρχοι των νησιών μας, αφού ποτέ δεν υπέστειλαν τη σημαία της διεκδίκησης για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Προσωπικά, αισθάνομαι βαθύτατα ικανοποιημένος, γιατί ως Βουλευτής Κυκλάδων και Υπουργός στις κυβερνήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, όλα αυτά τα χρόνια, έδινα πάντα τη μάχη σε όλα τα επίπεδα για τη διαφύλαξη και την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας