Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος και μνημόσυνο στη μνήμη του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος  και μνημόσυνο στη μνήμη του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος και μνημόσυνο στη μνήμη του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνος Συνοδινού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 432 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-εκπαιδευτικός, εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Την Κυριακή (12 - Δεκεμβρίου - 2021) η Αγία μας εκκλησία πανηγυρίζει τη μνήμη του θαυματουργού Επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου Αγίου Σπυρίδωνος.

Ιδιαίτερα η γενέτειρά του, η μαρτυρική μεγαλόνησος Κύπρος που γεννήθηκε και εκλέχθηκε έγγαμος Επίσκοπος Τριμυθούντος. Επίσης, η νήσος Κέρκυρα που έχει το ολόσωμο ιερό του λείψανο ως προστάτη και εφόρου της. Απλός, βοσκός, ταπεινός, ασκητικός στη ζωή και στη διαδρομή του ο Άγιος Σπυρίδωνας.

Η παρουσία του στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο κατατρόπωσε τον Άρειο με το κεραμίδι αποδεικνύοντας την Τριαδικότητα της ομοουσίου Τριάδος. Τα μεγάλα θαύματά του με το φίδι, σε σεισμούς, σε πολέμους και επιδημίες ασθενών, τον έχουν αναδείξει σε έναν λαοφιλή και αγαπητό Άγιο των Χριστιανών μας διαχρονικά.

Στο Πανεπιστημιακό ναύδριο της Αγίας Ειρήνης και των Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου, κάθε χρόνο όπως και εφέτος την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30-10.30 πρωινή, θα τελεστεί ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Σπυρίδωνα τον θαυματουργό.

Υπάρχει παλαιά εικόνα του 17ου αιώνα μ.Χ. του Αγίου Σπυρίδωνος, δωρεά της μακαριστής Ξανθίππης Χατζηκώστα, όπως και ευλογημένη κεντητή παντόφλα του Αγίου Σπυρίδωνος, προσφορά αγάπης στον π. Κυριακό Μανέττα από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ.κ. Νεκτάριο, συνοδευόμενη με Αρχιερατικό του γράμμα.

Επίσης, κάθε χρόνο, όπως και εφέτος, θα τελεστεί αρτοκλασία και ιερό μνημόσυνο στη μνήμη του αξέχαστου, μεγαλοπρεπούς, αριστοκράτη και άρχοντα Μητροπολίτου Ρόδου κυρού Σπυρίδωνος του Συνοδινού. Είναι γνωστό ότι ο πατήρ Κυριακός Μανέττας υπήρξε η τελευταία του χειροτονία και πνευματικό του παιδί.

Με υπέρβαση και με τη μόνιμη, σταθερή και ακλόνητη αφοσίωσή του, όπως στη ζωή, έτσι και από το 1988 που εκοιμήθη ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ρόδου Σπυρίδωνας Συνοδινός, τον τιμά ο πατήρ Κυριακός Μανέττας νυχθημερόν, με κόλλυβα, τρισάγια και συνεχείς επισκέψεις στην προτομή και τα οστά του, που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο της Παναγίας Καθολικής στην Κρεμαστή.

H Παναγία είναι ένα από τα ατελείωτα έργα πνοής που έφτιαξε στα 38 χρόνια Θεοφιλούς Ποιμαντορίας του στη Ρόδο. Είναι γνωστό ότι ο τελευταίος γιος του πατρός Κυριακού φέρει τιμητικά το όνομα του μακαριστού Μητροπολίτη Ρόδου, Σπυρίδωνα Συνοδινού. Η ευχή του μαζί μας.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου