Μαρία Μανουκιάν-Γαβριήλ Καρπάθιος: Ένα ζευγάρι με αγάπη για τον σύγχρονο χορό

Μαρία Μανουκιάν-Γαβριήλ Καρπάθιος: Ένα ζευγάρι με αγάπη για τον σύγχρονο χορό

Μαρία Μανουκιάν-Γαβριήλ Καρπάθιος: Ένα ζευγάρι με αγάπη για τον σύγχρονο χορό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2091 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη στη Δήμητρα Στάγκα
dimitrastagka@rodiaki.gr

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Ρόδο, μεγάλες αγάπες τους το νησί μας και ο σύγχρονος χορός. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στη Ρόδο όπου έχουν την επιμέλεια του Dance Laboratory Rhodes.

Η Μαρία Μανουκιάν και ο Γαβριήλ Καρπάθιος, ένα νεαρό ζευγάρι με αγάπη για τον σύγχρονο χορό, μιλούν στη «Ροδιακή» για την πορεία τους και τη μουσικοκινητική παράσταση “Bright Future” που παρουσιάζεται στη Ρόδο.

Πώς ασχοληθήκατε με τον χορό;

Μα. Μαν.: Χορεύω από 3 χρονών, σε εφηβική ηλικία αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά. Έδωσα εξετάσεις και πέρασα στην κρατική σχολή Ορχηστικής Τέχνης και έτσι ξεκίνησε η πορεία μου, με πολλή δουλειά φυσικά. Τελειώνοντας από την κρατική σχολή πήγα στο Ισραήλ, όπου έκανα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, θέλησα να ταξιδέψω και να μείνω στο εξωτερικό για να ανοίξω τους ορίζοντες μου και να πάρω νέες πληροφορίες, να μάθω νέα στιλ χορού καθώς κάθε χώρα έχει τη δική της χορευτική ταυτότητα.

Γα. Καρ: Ανέκαθεν είχα κλήση στις τέχνες. Παρ’ολο που έχω σπουδάσει ρομποτική κατάφερα να συμπτύξω την επιστήμη με την τέχνη του χορού και να βρούμε με τη Μαρία τη «χρυσή τομή» για να δημιουργήσουμε το Dance Laboratory.

Μιλήστε μου για το Dance Laboratory Rhodes...

Ξεκινήσαμε το Dance Laboratory το 2015, αρχικά με σεμινάρια χορού στη σχολή της κας Έλλης Παρασκευά. Είχαμε την ιδέα κάθε καλοκαίρι να διοργανώνουμε και να διεξάγουμε σεμινάρια χορού όλων των επιπέδων με στόχο να μεταφέρουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας. Το πρώτο σεμινάριο είχε μεγάλη ανταπόκριση και έτσι επιστρέψαμε την επόμενη χρονιά με νέες δράσεις. Σιγά σιγά αρχίσαμε να καλούμε στα σεμινάρια και εξειδικευμένους καθηγητές. Κάπως έτσι καθιερώθηκε το Dance Laboratory.

Πότε ξεκίνησαν τα φεστιβάλ και οι παραστάσεις χορού;

Το 2018 αποφασίσαμε να κάνουμε τη σχετική πρόταση στον ΔΟΠΑΡ και το εργαστήριο πήρε τη φεστιβαλική του μορφή. Ξεκινήσαμε την πρώτη χρονιά με δράσεις στην πλατεία Χαρίτου, την οποία μετατρέψαμε σε υπαίθρια σκηνή, εκεί ήρθαν χορευτές και καθηγητές. Ήταν ένα δεκαήμερο γεμάτο χορό με σεμινάρια και παραστάσεις.
Χαιρόμαστε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και κυρίως για εκείνους που ανακάλυψαν την αγάπη τους για τον χορό μέσα από το Dance Laboratory.

Σήμερα και αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη μουσική παράσταση Bright Future. Τι να περιμένουμε;

Πρόκειται για μια μουσικοκινητική παράσταση όπου η μουσική αλληλεπιδρά με τον χορό, επικεντρώνεται στη σύνδεση του παρόντος με το μέλλον και στην ανάγκη των ανθρώπων να σχεδιάζουν το μέλλον. Για την υλοποίηση της παράστασης συνεργάστηκαν καλλιτέχνες απ’ολο τον κόσμο αλλά και από τη Ρόδο, χτίσαμε στο νησί έναν καλλιτεχνικό πυρήνα.

Η ομάδα της παράστασης βρίσκεται στη Ρόδο εδώ και περίπου 4 εβδομάδες όταν ξεκίνησαν οι πρόβες καθώς θέλαμε να φιλοξενήσουμε για μεγάλο διάστημα τους καλλιτέχνες. Είναι σπουδαίο να επισκέπτονται και να μαθαίνουν τη Ρόδο τόσο σημαντικοί και αξιόλογοι άνθρωποι.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη νέα χρονιά;

Από την ερχόμενη χρονιά θα θέλαμε να καθιερωθούν οι δράσεις του Dance Laboratory όλο τον χρόνο ώστε η καλλιτεχνική δραστηριότητα στο νησί να συνεχίζεται και τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, ελπίζουμε από το νέο έτος να υποδεχτούμε νέα άτομα που πιθανόν να μην ασχολούνται με τον χορό αλλά θέλουν να μάθουν και να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία.

Το λέμε αυτό θέλοντας να τονίσουμε ότι ο χορός δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες ή σπουδαστές. Στα σεμινάριά μας μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως εμπειρίας. Άλλωστε τα τμήματα και η ατμόσφαιρά μας είναι τέτοια ώστε όλοι να μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Σχετικά με το Bright Future:

Πρεμιέρα Έργου Σύγχρονου Χορού 15 και 16 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:45. Έναρξη παράστασης 21:15. Είσοδος Ελέυθερη.
Σύλληψη - Χορογραφία: Ευάγγελος Πουλίνας
Ερμηνεία: Σεβαστή Ζαφείρα, Μαρία Μανουκιάν, Ευάγγελος Πουλίνας
Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Βακαβέλος
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Francesco Infante
Ηχοφωτιστικός εξοπλισμός: Πάρης Κατσέλας
Φωτογραφία αφίσας: fotogkond/ konbo.studio
Σχεδιασμός αφίσας - Εικαστικά: Γαβριήλ Καρπάθιος
Social media manager: Χριστίνα Μερτζάνη
Σχεδιασμός παραγωγής: Ευάγγελος Πουλίνας
Παραγωγή: Free Fall
Οικονομική υποστήριξη:
Ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 2020-2021
Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου
Hessischen Ministerium für Wissenschaft und Kunst
Kulturamt der Stadt Kassel
Υποστήριξη:
Dance Laboratory Rhodes
Σχολή Χορού «Έλλη Παρασκευά».

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής