Η επιδότηση για το Κυνοκομείο γίνεται με πλήρη διαφάνεια

Η επιδότηση για το Κυνοκομείο γίνεται με πλήρη διαφάνεια

Η επιδότηση για το Κυνοκομείο γίνεται με πλήρη διαφάνεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 722 ΦΟΡΕΣ

Με διαφάνεια γίνονται όλες οι διαδικασίες για την επιδότηση του Συλλόγου Φιλοζωικής από τον Δήμο Ρόδο για τη λειτουργία του κυνοκομείου, όπως και οι δωρεές, τόνισαν, σε δηλώσεις τους χθες, η αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλος για τον πρωτογενή τομέα, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, η Πρόεδρος της Φιλοζωικής κα Γεωργία Δημέλη καθώς και ο εθελοντής και μέλος του Συλλόγου κ. Γιώργος Κρητικός, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στα σχέδια για την ανακαίνιση του κυνοκομείου ενώ, για ακόμα μία φορά, απηύθυναν έκκληση για υιοθεσίες.

Οι παραπάνω, προέβησαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να απαντήσουν σε κριτική που ασκείται μέσω των social media.

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά η κα Πάττα, καταρχάς θέλησε να πει «ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς τους εθελοντες που ασχολούνται με τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς και είναι αρωγοί σε όλο αυτό το έργο που γίνεται μέσα από τον Δήμο».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι, κλείνοντας τη χρονιά, προσπάθησαν, μέσα από τον Δήμο, ν’ αλλάξουν πράγματα όσο αφορά και στο κυνοκομείο και στα ζώα που υπάρχουν έξω στον δρόμο, την πόλη και το χωριό μας.

Πέρα από αυτά που έκαναν, όπως είναι η τοποθέτηση των ταϊστρών, η σύμβαση με κτηνίατρο για τα αδέσποτα, τα οποία βρίσκουν τραυματισμένα και ταλαιπωρημένα, είναι και η καλή συνεργασία που έχουν με τη Φιλοζωική Ρόδου με την οποία είναι μαζί στη λειτουργία του κυνοκομείου.

Χθες, στο πάνελ της συνέντευξης, ήταν και ο συνεργάτης τους κ. Γιώργος Κρητικός ο οποίος, όπως είπε, είναι αυτός που όταν δέχονται τηλέφωνα στην Υπηρεσία που τρέχει να σώσει το οποιοδήποτε ζώο χρειάζεται βοήθεια είτε να μεταφερθεί στον κτηνίατρο με τον οποίο έχει ο Δήμος τη σύμβαση είτε στο κυνοκομείο για περαιτέρω φιλοξενία.

Στη συνέχεια, είπε η κα Πάττα: «Στο χρόνο που πέρασε, η Φιλοζωική μας προσπάθησε να προσφέρει το καλύτερο μέσα στο χώρο εκείνο γιατί, πραγματικά, οι συνθήκες που βρήκαμε όταν αναλάβαμε δεν ήταν οι κατάλληλες για τα ζώα. Προσπαθήσαμε, διαμορφώσαμε πράγματα, καταφέραμε μέσα από το «Φιλόδημος ΙΙ» να πάρουμε έγκριση και προχωράμε».

Όπως ανέφερε, έχει βρεθεί ο ανάδοχος, για την ανακαίνιση του χώρου με σωστή αξιοποίησή του όμως ώστε να διαθέτει αυτά που πραγματικά χρειάζονται τα ζώα.

Επίσης, μέσω του Τμήματος Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου, κατάφεραν να πάρουν ένα κομμάτι ώστε να επεκτείνουν το χώρο του κυνοκομείου και να φτιαχτούν τα κλουβιά τα οποία θα είναι για τα ζώα που εισέρχονται στο κυνοκομείο ώστε να τα εξετάσουν εάν έχουν κάποια ασθένεια κτλ. πριν έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα ζώα.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να ευχαριστήσει την κα Δημέλη και όλα τα μέλη του Συλλόγου για την καλή συνεργασία που είχαν τη χρονιά που πέρασε.

Ευχαρίστησε, ακόμη, και τους εθελοντές που βρίσκονται μέσα στο χώρο του κυνοκομείου και, πραγματικά, όπως είπε, προσφέρουν τα μέγιστα στην προσπάθεια που γίνεται, «γιατί είναι μία δουλειά που δεν την κάνουμε όλοι εύκολα».

Και είπε, επίσης: «Ακόμα, θέλω να ευχαριστήσω και αυτούς που, πραγματικά, μας κρίνουν-και θέλω να εκφράσω την πικρία μου-λίγο αυστηρά γιατί το να λέμε και να σχολιάσουμε όσο αφορά το τι γίνεται εκεί, αν δεν το δεις από κοντά το θέμα και αν δεν το παλέψεις μέσα σ’ αυτό το χώρο, που πραγματικά γίνεται ένας μεγάλος αγώνας απ’ όλους, δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα».

Και επειδή, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα βλέπουν να γίνεται μία κριτική στον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα η φιλοζωική, θέλησε να πει ότι για τις συμβάσεις που κάνουν, τα χρήματα που δίνονται τα διαχειρίζεται επταμελής επιτροπή, στην οποία μετέχουν και η κα Δημέλη, και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών αλλά και η ίδια, ο κ. Κρητικός και η κτηνίατρος του Δήμου και όλα αυτά περνούν μετά από σύσκεψη που κάνουν κατά την οποία αποφασίζουν για τα έξοδα του κυνοκομείου.

Στη συνέχεια, η κα Πάττα, θέλησε να σταθεί στο κομμάτι της υιοθεσίας, λέγοντας: «Τα ζώα μέσα στο κυνοκομείο δεν είναι για να μένουν και να πεθαίνουν εκεί. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένα ζώο δεν είναι ένα... δώρο, χαρούμενο, που το πήραμε σήμερα και την επόμενη χρονιά επειδή βαρεθήκαμε το αφήνουμε στο δρόμο για να τρέξουμε όλοι, να το μαζέψουμε, και να το αφήσουμε στο κυνοκομείο να πεθάνει. Δεν είναι αυτός ο τρόπος μιας κοινωνίας η οποία θέλει να λέγεται ότι έχει παιδεία, ότι έχει αγάπη για τα ζώα».

Κάλεσε, στη συνέχεια, να προσπαθήσουμε όλοι μας να προωθήσουμε τον θεσμό της υιοθεσίας, αφού τα ζώα στο κυνοκομείο χρειάζονται στήριξη αλλά κυρίως να φύγουν από εκεί γιατί και με τον καινούργιο νόμο που ψηφίστηκε τώρα, τα ζώα δεν θα παραμένουν στο κυνοκομείο αφού θα έρχονται εκεί, θα περιθάλπονται και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα αφήνονται πάλι πίσω στο χώρο απ’ όπου τα πήραν.

Από την πλευρά του, ο κ. Κρητικός ο οποίος κάνει εθελοντικό έργο όσον αφορά στον Δήμο με τις περισυλλογές κτλ. και είναι μέλος της φιλοζωικής, καταρχάς, είπε ότι αν μπορεί να κάνει μία ευχή για το 2022 είναι να έχουμε λιγότερα αδέσποτα.

Στη συνέχεια, θέλησε να διευκρινίσει ότι ο χώρος του κυνοκομείου δεν είναι ένας χώρος που παίρνουμε τα ζώα που έχουμε... βαρεθεί ή δεν μας κάνουν ή που δεν θέλουμε να τα βλέπουμε γύρω μας και να τα στοιβάζουμε μέσα στα κλουβιά.

Αυτό, όπως είπε, πρέπει να σταματήσει και τόνισε ότι το κυνοκομείο, για να έχει σωστή λειτουργία, πρέπει να είναι ένα μεταβατικό στάδιο ούτως ώστε τα ζώα που προέρχονται από διασώσεις, εγκατάλειψη κτλ., να περιθάλπονται και μόλις είναι πάλι υγιή να επανεντάσσονται ή να υιοθετούνται.

Μάλιστα είπε ότι περιστατικά εγκατάλειψης αντιμετωπίζουν καθημερινά και είναι πάρα πολλά.

«Η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης είναι η εγκατάλειψη», είπε χαρακτηριστικά ο εθελοντής σύμφωνα με τον οποίο ακόμα βρίσκουν πάρα πολλά εγκαταλελειμμένα και συνήθως την περίοδο που αρχίζει το κυνήγι καθώς είναι κάποια ζώα που δεν κάνουν γιατί είναι κροτοφοβικά, γιατί δεν κυνηγάνε καλά κτλ., και τα εγκαταλείπουν.

Ακόμα, υπάρχουν οι ανεξέλεγκτες γέννες από σκυλιά που έχουν κηδεμόνα που όμως δεν τα έχουν στειρώσει, αυτά πολλαπλασιάζονται και μετά κάποια καταλήγουν είτε στο δρόμο ή τα βρίσκουν ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών!

Όσον αφορά τα κακοπροαίρετα σχόλια, όπως είπε ο κ. Κρητικός, πάντα θα υπάρχουν αλλά, όλοι αυτοί που γράφουν, καλό θα είναι να επισκεφθούν το κυνοκομείο και να δουν τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, να δουν τους χώρους, όλα αυτά που έχουν γίνει στο κυνοκομείο, γιατί έχουν γίνει και πολλά έργα. Ο ίδιος είναι όλη την ημέρα στη διάθεση όσων χρειάζονται τη βοήθειά του.

Όσο για τα χρήματα με τα οποία επιδοτείται η λειτουργία του κυνοκομείου από τον Δήμο, είπε και εκείνος ότι υπάρχει μία επταμελής επιτροπή και όλα γίνονται με πλήρη διαφάνεια, ελέγχονται από τα μέλη και μετά δίνεται η έγκριση για να πληρωθεί το κάθε τιμολόγιο.

Ο κ. Κρητικός, θέλησε να κλείσει με ένα αισιόδοξο μήνυμα και είπε ότι, όσον αφορά στην εγκατάλειψη και την κακοποίηση, σε σχέση με αυτά που ο ίδιος ερχόταν αντιμέτωπος πριν δύο χρόνια, δεν είναι το ίδιο σε μέγεθος σήμερα, δηλαδή υπάρχει μία βελτίωση ενώ διαβεβαίωσε ότι, η νέα γενιά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τα ζώα.

Η Πρόεδρος της Φιλοζωικής, καταρχάς, θέλησε να διευκρινίσει, όπως είπε, σχετικά με κάποια κακοήθη σχόλια στα social media πριν από λίγες ημέρες, ότι έχει ενημερώσει ήδη την κα Εισαγγελέα ενώ δεν προχώρησε σε μηνυτήριες αναφορές γιατί θεώρησε ότι το καλύτερο θα είναι μία ενημέρωση του κόσμου παρά να ξεκινήσει δικαστικές περιπέτειες με διάφορους ανθρώπους οι οποίοι προφανώς από άγνοια του χώρου και των τεκταινόμενων στο κυνοκομείο, κατηγορούν κατά διαστήματα ή προσπαθώντας πιθανόν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εμπλέκουν τον Σύλλογο και τα ονόματά τους σε αρκετά θέματα.

Όσον αφορά, λοιπόν, την επιδότηση του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου από τον Δήμο, όπως ανέφερε η κα Δημέλη, αυτή αναρτάται στο Διαύγεια κάθε χρόνο και μπορεί να δει κάθε πολίτης και να παρακολουθήσει αναλυτικά. Η επιδότηση γίνεται στο πλαίσιο της ετήσιας σύμβασης που υπογράφουν για τη διαχείριση του δημοτικού κυνοκομείου Ρόδου.

Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του Συλλόγου και του Δήμου τις οποίες και τα δύο μέρη προσπαθούν να εκπληρώσουν με ευλάβεια και με τρόπο σωστό και συνεργασία, όπως είπε.

Σχετικά με αυτό που λένε ότι έχουν πάρει 200 χιλιάδες ευρώ και πού πηγαίνουν τα χρήματα, καταρχάς η κα Δημέλη ξεκαθάρισε ότι αφενός δεν μιλάμε για τέτοιο ποσό και αφετέρου, όπως είπαν και οι προηγούμενοι, υπάρχει μία επταμελής επιτροπή η οποία ελέγχει τα πάντα, δηλαδή από τα τιμολόγια που θα κατατεθούν μέχρι το τι θα πληρωθεί.

Οι ίδιοι, εξ αρχής πρότειναν στην κα Πάττα, για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, να έχουν μία συνεργασία και στις πληρωμές. Όταν λοιπόν έρθει ένα ένταλμα στο ταμείο του Συλλόγυ για πληρωμή, πρώτα θα ενημερωθεί η κα Πάττα για το πού πηγαίνει τι και κατόπιν θα γίνουν αυτές οι πληρωμές από την ταμία.

Στη συνέχεια, εξήγησε για τις δωρεές που ζητούν κατά διαστήματα για τα ζώα, αναφέροντας ότι αυτές είναι για εξειδικευμένα πράγματα, όπως για επιπλέον σπιτάκια αφού καθημερινά έχουμε εγκαταλείψεις και τα χρειάζονται, για κουβέρτες για να περάσουν τα ζώα το χειμώνα, για κλινικές δίαιτες που κοστίζουν τα δύο κιλά είκοσι ευρώ και, όπως είπε η κα Διηέλη, όποιες επιδοτήσεις και αν κάνουν οι όποιοι δήμοι στη χώρα, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν, ακόμα και για τα οικόσιτα ζώα.

Στη συνέχεια, εξέφρασε τη λύπη της και είπε ότι θα το προσπεράσουν αλλά μένει η πικρία διότι η ίδια είναι εθελοντής, δεν πληρώνεται από κανέναν, ούτε καν τη βενζίνη της δεν ζήτησε ποτέ και ούτε θα το κάνει, καθημερινά βρίσκεται στο κυνοκομείο δύο με τρεις ώρες για να παρακολουθεί την κατάσταση και να αντιμετωπίζει τις όποιες ανάγκες των ζώων από κοντά ενώ είναι ενημερωμένη για τα πάντα και τρέχει ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαστεί.

Μίλησε και εκείνη για άψογη συνεργασία με τον Δήμο και είπε ότι έχουν γίνει πράγματα τη διετία αυτή πάρα πολλά προς βελτίωση του κυνοκομείου και της εικόνας που έχουμε με τ’ αδέσποτα στο νησί και οι επισκέπτες μας από το εξωτερικό τους δίνουν συγχαρητήρια για τις συνθήκες, εδικά σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, η κα Δημέλη έκανε γνωστό ότι περιμένουν να έρθουν άμεσα δύο οχήματα, από τα οποία το α είναι πρώτων βοηθειών και το άλλο περισυλλογής αδέσποτων, ενώ από τον Μάρτιο-Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση του κυνοκομείου και θα έχουν άριστες συνθήκες για τα ζώα.

Κλείνοντας, απηύθυνε και εκείνη κάλεσμα για υιοθεσίες ενώ έχουν ξεκινήσει πάλι την καμπάνια για την ενημέρωση στα σχολεία.

Αυτή τη στιγμή, τα ζώα που φιλοξενούνται στο κυνοκομείο κυμαίνονται γύρω στα 280-320 , αριθμός που μεταβάλλεται καθημερινά αλλά διαπιστώνουν αύξηση ενώ η χωρητικότητα του κυνοκομείου είναι για 150 περίπου ζώα, με τις πρόσθετες εγκαταστάσεις που έχουν γίνει.

Σημειώνεται ότι για σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει συμβαλλόμενος κτηνίατρος με τον Δήμο ενώ όταν θα έρθει το όχημα θα γίνεται πιο οργανωμένα. Επίσης, το Σαββατοκύριακο υπάρχει πάντα εφημερεύων κτηνίατρος. Για σοβαρές περιπτώσεις οι πολίτες μπορούν να καλούν στονπενταψήφιο αριθμό του Δήμου 15588.

Τέλος, το ερχόμενο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 5:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Ροδινιού, θα πραγματοποιηθεί το Bazaar της φιλοζωικής για τα αδέσποτα. Η εκδήλωση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους/νοσήσαντες αλλά θα υπάρχει και πάγκος στον εξωτερικό χώρο όπου θα μπορούν να προσέρχονται με rapid test.

Ο Γ. Κρητικός, η Κ. Πάττα και η Γ. Δημέλη
Ο Γ. Κρητικός, η Κ. Πάττα και η Γ. Δημέλη

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας