Την ένταξη της ΑΣΤΕΡ στο υπουργείο Παιδείας απαιτούν οι σπουδαστές

Την ένταξη της ΑΣΤΕΡ στο υπουργείο Παιδείας απαιτούν οι σπουδαστές

Την ένταξη της ΑΣΤΕΡ στο υπουργείο Παιδείας απαιτούν οι σπουδαστές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1229 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζεται η κατάληψη της σχολής

«Περιμέναμε να μπούμε σε πανεπιστήμιο», είναι μία φράση που περιγράφει αυτό που ζουν εδώ και (αρκετά) χρόνια οι φοιτητές της ΑΣΤΕΡ και άλλων τουριστικών σχολών της χώρας, και είναι αυτό που λέει και η Πρόεδρος του Διοικητικού τους Συμβουλίου, κα Γαρυφαλιά Τσαμαντιώτη, μιλώντας για την κατάληψη, τα αιτήματα, τα μαθήματα αλλά και πώς βλέπουν το μέλλον της Σχολής που επί δεκαετίες τροφοδότησε την τουριστική υποδομή της χώρας με τα καλύτερα στελέχη που συνέβαλαν στο να «χτιστεί» ο μύθος του ελληνικού τουρισμού...

Μέσα στο πανέμορφο, μέχρι σήμερα ακόμη, κτήριο της ΑΣΤΕΡ, η κα Τσαμαντιώτη, εκπροσωπώντας τους συμφοιτητές της, που βρίσκονται σε κατάληψη για δέκατη ημέρα σήμερα, μίλησε για το πώς έφθασαν μέχρι εδώ και τι ζητούν.

Σύμφωνα με την ίδια, λοιπόν, η κατάληψη αποφασίστηκε έπειτα από δημοκρατική ψηφοφορία, για τους εξής λόγους: Καταρχάς, επειδή το πτυχίο τους δεν είναι επιπέδου 6, όπως των υπόλοιπων πανεπιστημίων.

Και αναφέρει: «Εισαχθήκαμε σ’ αυτή τη Σχολή έπειτα από πανελλαδικές εξετάσεις και ως επιτυχόντες αυτών, περιμέναμε να είμαστε σε ένα πανεπιστήμιο. Αλλά, δεν είμαστε σε πανεπιστήμιο. Το πτυχίο μας είναι επιπέδου 5, δεν αναγνωρίζεται γενικότερα στην Ελλάδα, δεν έχουμε δυνατότητα μεταπτυχιακού στην Ελλάδα, δεν έχουμε σίτιση, δεν λειτουργεί η στέγαση.

Γιατί, πάνω στα κτήρια υπάρχουν δωμάτια, μπορούμε να μείνουμε. Αλλά, ο προϋπολογισμός από το Κράτος ολοένα και μειώνεται, δεν γίνεται σωστή εκμετάλλευσή του, το Υπουργείο Τουρισμού μας αγνοεί τελείως».

Η Γ. Τσαμαντιώτη
Η Γ. Τσαμαντιώτη

Όπως εξηγεί, ως φοιτητές, θέλουν πάρα πολύ να ενταχθούν στο Υπουργείο Παιδείας γιατί με το που μπουν θα λυθούν τα μισά προβλήματά τους. Δηλαδή, το πτυχίο τους θα είναι επίπεδου 6, που είναι πολύ σημαντικό. Αλλά, το Υπουργείο Τουρισμού δεν θέλει να υπαχθούν στο Υπουργείο Παιδείας και δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους, ίσως εγωιστικούς.

Ακόμη, επί της ουσίας δεν έχουν πάσο, δηλαδή φοιτητική ταυτότητα, αφού αναγνωρίζεται... μόνο στη Ρόδο ενώ όταν θέλουν να ταξιδέψουν στο μέρος τους δεν δέχονται την... Α4 σελίδα που τους παρέχουν. Επίσης, δεν έχουν δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus.

Η Πρόεδρος των φοιτητών, λέει, ακόμη, ότι, στο παρελθόν έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, με επιστολές, με καταλήψεις ωστόσο τους αγνοούν παντελώς. Δεν παραλείπει, πάντως, να πει ότι αυτή τη φορά έχουν κάνει κάποια βήματα καθώς έχουν προσπαθήσει μέσω των ΜΜΕ να δώσουν δημοσιότητα στα αιτήματά τους, πάλι, όμως, χωρίς ανταπόκριση.

Τελευταία είχε γίνει και ερώτηση στη Βουλή, προς την Υφυπουργό Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, και είχε απαντήσει να σταματήσουν την κατάληψη γιατί δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Όπως λέει, προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, γι’ αυτό και οι φοιτητές τη χαρακτηρίζουν «ανενημέρωτη και αδαή».

«Δεν γνωρίζει την ίδια της τη Σχολή! Δεν γνωρίζει τι Σχολή υπάρχει στο Υπουργείο Τουρισμού και τι προβλήματα έχει. Νομίζει ότι είναι ένα... φυσιολογικό πανεπιστήμιο!», λέει χαρακτηριστικά η κα Τσαμαντιώτη.

Σημειώνεται ότι βρίσκονται σε κατάληψη εδώ και δέκα ημέρες. Περιγράφοντας η ίδια την κατάσταση ακριβώς πριν ξεκινήσουν την κατάληψη, είπε ότι πριν ακόμη ξεκινήσουν τα μαθήματα, τους είχαν ενημερώσει, και από το Υπουργείο, ότι θα προστεθεί όγδοο εξάμηνο κάτι που, όπως λέει, είναι αντισυνταγματικό γιατί δεν είναι έκτου επιπέδου η Σχολή.

Μάλιστα, τα παιδιά που αποφοίτησαν, ακούγοντας ότι θα υπάρξει όγδοο εξάμηνο, μπήκαν στη διαδικασία να νοικιάσουν ξανά σπίτια για να έρθουν να το κάνουν. Όταν ήρθαν όμως, τους είπαν ότι τελικά δεν θα το κάνουν αφού ξεκινάει από το πρώτο έτος και μετά. Έτσι, τα ξενοίκιασαν πάλι αφού είχαν πληρώσει και έφυγαν.

Έρχονται, λοιπόν, εδώ και εκείνο που μαθαίνουν από την πρώτη ημέρα είναι ότι θα κάνουν μάθημα... πέντε ώρες την εβδομάδα! Βέβαια, εννοείται ότι απογοητεύτηκαν αφού στην ουσία τους δεσμεύουν επειδή είναι μία Σχολή απουσίες και δεν μπορούν να φύγουν, έστω να γίνουν οι πέντε ώρες on-line.

Όσο για το ποιες ειδικότητες καθηγητών λείπουν, η σωστή ερώτηση μάλλον είναι…ποιες έχουν αφού λείπουν πάνω από δέκα καθηγητές και έχουν μόλις πέντε-έξι που βέβαια δεν είναι αρκετοί. Δηλαδή, ανάμεσα στα αντικείμενα που δεν διδάσκονται είναι λογιστική, μαθηματικά, περιμένουν καθηγητή μαγειρικής αφού έχουν μόνο έναν και όχι δύο που χρειάζονται, ακόμη μάθημα υποδοχής και κρατήσεων, δηλαδή βασικά μαθήματα.

Όσο για τους χώρους και τον εξοπλισμό για τα πρακτικά μαθήματα, η κάτω κουζίνα χρησιμοποιείται η οποία όμως είναι κατασκευασμένη…από το 1956 και αυτό τα λέει όλα. Επίσης, το 2012 ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησαν οι εστίες οπότε υπολογίζουν ότι τότε σταμάτησε να συντηρείται ο χώρος.

Και, βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι, μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, οι ίδιοι νοικιάζουν σπίτια και βεβαίως πληρώνουν οι ίδιοι ή οικογένειές τους τα έξοδα διαμονής, όπως σε κάθε άλλο πανεπιστήμιο της χώρας με τη μόνη διαφορά ότι... δεν κάνουν μαθήματα.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος, πάντως, υπήρξαν και κάποιες φωνές που της είπαν γιατί να τους στερεί αυτές τις πέντε ώρες μαθημάτων την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η κατάληψη αποφασίστηκε μετά από γενική συνέλευση. Αυτή τη στιγμή, οι φοιτητές της ΑΣΤΕΡ είναι γύρω στους 280-300, ψήφισαν για την κατάληψη οι 200 καθώς οι άλλοι δεν ήθελαν και το εξέλαβαν ως λευκό και η πλειοψηφία από αυτούς ψήφισε υπέρ.

Όσο για τη Διοίκηση της Σχολής, πριν κάνουν κατάληψη, σύμφωνα με την Πρόεδρο των φοιτητών, ο Διευθυντής τους ενημέρωσε ότι μπορεί να προσλάβει άμεσα τους ωρομίσθιους ωστόσο εκείνοι ήταν αρνητικοί αφού θα προέβαιναν σε κατάληψη, Τελικά, οι ωρομίσθιοι δεν θα έρχονταν, όπως λέει.

Όπως και να ‘χει πάντως, από την πλευρά τους, είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας. Από πλευράς πολιτικών και θεσμικών παραγόντων, τους έχει επισκεφθεί στη Σχολή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος τους είπε ότι θα αναδείξει το θέμα στη Βουλή και βρίσκονται εν αναμονή.

Επίσης ο κ. Θραψανιώτης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου έκανε ερώτηση στη Βουλή ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ τους απέστειλε επιστολή στήριξης. Από τοπικούς παράγοντες πάντως, σύμφωνα με την ίδια, δεν τους επισκέφθηκε κανείς.

Όσο για το πώς βλέπουν να εξελίσσεται το μέλλον της Σχολής, σε πείσμα της συγκυρίας, η κα Τσαμαντιώτη λέει ότι είναι η πρώτη κατάληψη που κάνουν εδώ και τρία χρόνια και πιστεύει ότι με λίγη πίεση... κάτι θα γίνει. «Έχουμε καταφέρει να ακουστούμε μέχρι μέσα στη Βουλή», λέει, κάτι που δεν έχουν καταφέρει σε άλλες περιπτώσεις.

Έχουν κοινή πορεία με την ΑΣΤΕ της Κρήτης η οποία βρίσκεται σε κατάληψη εδώ και τριάντα πέντε ημέρες, Είπε, ακόμη, ότι είναι μεγάλο πλήγμα και για τους ξενοδόχους που αρχίζουν να φοβούνται και πιέζουν και εκείνοι. Επίσης, περιμένουν απάντηση από τα Υπουργεία.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών