«Φως στην Ψυχή»: Ένα θεατρικό έργο ταξίδι στον χρόνο και στις ψυχές

«Φως στην Ψυχή»: Ένα θεατρικό έργο ταξίδι στον χρόνο και στις ψυχές

«Φως στην Ψυχή»: Ένα θεατρικό έργο ταξίδι στον χρόνο και στις ψυχές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 600 ΦΟΡΕΣ

Μετά τη δίχρονη σχεδόν, αναγκαστική, αποχή από τα θεατρικά δρώμενα λόγω της πανδημίας, η «Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου», επέστρεψε παρουσιάζοντας το εξαιρετικά ενδιαφέρον θεατρικό έργο του Στέλιου Βισκαδουράκη «Φως στην Ψυχή».

Με αυτό το έργο, ξεκινά την τέταρτη δεκαετία της Θεατρικής της διαδρομής.

Μιας διαδρομής, που, αν θέλαμε να τη χαρακτηρίσουμε, θα λέγαμε ότι είναι προσφορά, στη Θεατρική Τέχνη. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και διαχρονικό αφιέρωμα στο Κρητικό Ασίγαστο Πνεύμα, που ξεδιπλώνεται εκφράζοντας την πλούσια διάλεκτο της Κρήτης.

Οι παραστάσεις, που δόθηκαν τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2021 στην πόλη της Ρόδου και σε χωριά, με τα περιοριστικά μέτρα που αναγκαστικά ισχύουν, ήταν ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο και στις ψυχές των ηρώων του έργου, που έπαιρναν μαζί τους σε αυτόν τον συναρπαστικό πνευματικό κόσμο τους, τις ψυχές των ηρώων του έργου, που είναι ο άνθρωπος.

Ο άνθρωπος του έντιμου αγώνα της φυσικής ζωής, αλλά και του πνεύματος. Τα κυρίαρχα στοιχεία, που χαρακτήριζαν αυτό το εξαιρετικό θεατρικό έργο, ήταν η ευγένεια ψυχής, η δύναμη της θέλησης για ζωή, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Με την αγάπη να διαποτίζει την καθημερινότητα, απαλύνοντας τον πόνο και τις δύσκολες στιγμές των συνανθρώπων μας.

Παρακολουθώντας την τριαντάχρονη επιτυχημένη πορεία της Θεατρικής Ομάδας, διαπιστώνεις ότι το χαρακτηριστικό στοιχείο της επιτυχίας της και σ’ αυτήν την παραγωγή είναι η μοναδική συνάντηση του κειμένου του συγγραφέα Στέλιου Βισκαδουράκη με το Θεατρικό Σύμπαν της Ομάδας των Κρητών Ρόδου.

Άλλωστε στη διαδρομή και των δύο – συγγραφέα και συντελεστών – ανιχνεύεται ως Ιθάκη, η αναζήτηση του Ανθρώπου μέσα από την πορεία της ζωής. Αναδύεται και ο διαρκής αγώνας που απαιτεί η Ζωή.

Το ταξίδι στον χρόνο που υπάρχει στο έργο, ουσιαστικά ξεκινά από τη Σμύρνη. Με τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία και την αναζήτηση τρόπου επιβίωσης των χιλιάδων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους. Το Θεατρικό Ταξίδι, συνεχίζεται στο Ηράκλειο, ενώ η συνέχειά του διαδραματίζεται στο νησί της Σπιναλόγκα, το οποίο ήταν ο τόπος εγκλεισμού, για πολλά χρόνια, των ανθρώπων που έπασχαν από λέπρα. Αυτό το ταξίδι στον Χρόνο και στις Ψυχές, οι ήρωες του θεατρικού έργου, απέδωσαν συναρπαστικά.

Ο θεατής γίνεται συνοδοιπόρος των καταστάσεων που βιώνουν οι ήρωες του έργου. Συγκινητικές Ιστορίες αποχωρισμού, και δακρύων, μα και θάρρους, δύναμης της ψυχής, αλτρουισμού και αγάπης στον συνάνθρωπο με την ελπίδα να οδηγηθεί στο φως που έχει ανάγκη η ψυχή του ανθρώπου για να επιβιώσει. Αυτό είναι και το δίδαγμα που παίρνει ο θεατής φεύγοντας στο τέλος της παράστασης: Πως το φως που έχουν ανάγκη οι ψυχές μπορείς να το βρεις μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο και στα πλούσια συναισθήματα που ήταν διαποτισμένο το έργο και που οι ήρωες τα χάρισαν απλόχερα στον θεατή.

Η σκηνοθεσία του Γιάννη Φλώρου για μια ακόμα φορά ανέδειξε μοναδικά το εξαιρετικό κείμενο του συγγραφέα. Η σκηνοθετική του προσέγγιση ήταν λιτή, όσο και ουσιαστική και βαθιά όπως άρμοζε στο έργο. ‘Έτσι όπως απαιτούσε ο χαρακτήρας και η αυστηρότητα των καταστάσεων που καλούνται να ενσαρκώσουν οι ηθοποιοί. Η σκηνοθετική παρέμβαση του Σταμάτη Κούρου δημιουργούσε το κατάλληλο σκηνικό και την ατμοσφαιρικότητα που ήταν αναγκαία, ενώ η μουσική που επιμελήθηκε ο π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης, συνέργησε στο συνολικό εξαίσιο αποτέλεσμα.

Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της ομάδας ερμήνευσαν με απόλυτη επιτυχία τους δύσκολους ρόλους, αποδίδοντας τους χαρακτήρες και τις μύχιες σκέψεις των πρωταγωνιστών του εξαιρετικού έργου, του χαρισματικού συγγραφέα Στέλιου Βισκαδουράκη. Οι ήρωες του έργου είχαν να αναμετρηθούν με τις καταστάσεις που βίωναν, τα συναισθήματα που γέμιζαν την ψυχή τους και με τον χρόνο που καθόριζε τις τύχες των ανθρώπων αυτών. Η ενσάρκωση των ρόλων ήταν συγκλονιστική. Το δάκρυ και οι γεμάτες συγκίνηση εκδηλώσεις επιβράβευσης των ηθοποιών από τους θεατές ήταν το αποτύπωμα που άφησαν όλες οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Φως στην Ψυχή».

Ήταν και η επιβεβαίωση πως οι ψυχές των ανθρώπων και τότε και σήμερα αναζητούν την ελπίδα και το φως για να πορευτούν στη ζωή. Η παράσταση της Θεατρικής Ομάδας των Κρητών της Ρόδου, επίκαιρη και ελπιδοφόρα, ήρθε μέσα στην πανδημία να φέρει αυτό το μήνυμα.

Υπέροχη είναι η ιδέα που πρότεινε ένας θεατής. Η Θεατρική παράσταση «Φως στην Ψυχή», να δοθεί και πάνω στο νησί της Σπιναλόγκα. Θα ήταν μια μοναδική εκδήλωση μνήμης σε όλους εκείνους που έζησαν τότε στο νησί του πόνου, και έμειναν για πάντα εκεί.
Συντελεστές του Θεατρικού Έργου «Φως στην Ψυχή».
Συγγραφέας: Στέλιος Βισκαδουράκης
Σκηνοθέτης: Γιάννης Φλώρος
Θεατρική μεταφορά: Γιάννης Νιωτάκης
Επιμέλεια Σκηνικών: Σταμάτης Κούρος
Αφίσα: Εύη Κοτανίδου
Κοστούμια: Θεατρική Ομάδα
Επιλογή Μουσικής – Εγγραφή – Μίξη Ήχου: π. Εμμ. Σκλιβάκης

Ηθοποιοί: Μιχάλης Ροδίτης, Μαρία Παπαδάκη, Γιάννης Νιωτάκης, Χρύσα Αλεξάκη, Νικηφόρος Στρατήγης, Φρόσω Κουβίδη, Μανώλης Τσιρακάκης, Γιώργος Ψαρολογάκης, Νίκος Κουρουπάκης, Βαγγέλης Κορακάκης.
Ν.Κ.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας