ΠΟΞ: Να παραταθεί στα 10 χρόνια η αποπληρωμή των δανείων

ΠΟΞ: Να παραταθεί στα 10 χρόνια η αποπληρωμή των δανείων

ΠΟΞ: Να παραταθεί στα 10 χρόνια η αποπληρωμή των δανείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 360 ΦΟΡΕΣ

Την παρέμβαση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ώστε να δοθεί λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραταθεί από 5 σε 10 έτη η περίοδος αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επιστολή της στους ευρωβουλευτές.

Ζητεί επίσης και στα ανωτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία να αρθεί η ρήτρα διατήρησης προσωπικού, που προβλέπεται στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ως προς τις λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς παραιτήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή, που κοινοποιείται στην ηγεσία των υπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού....
Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid- 19 είχαν ως συνέπεια οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να παραμείνουν τυπικά ή ουσιαστικά κλειστές ολόκληρο σχεδόν το έτος 2020 και τουλάχιστον το μισό έτος 2021. Μάλιστα, τα ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται σε ορεινούς προορισμούς τώρα ξεκινούν σιγά σιγά τη λειτουργία τους…

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι οι επιχειρήσεις μας να λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, με το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν να είναι αυτό της έλλειψης ρευστότητας, πρόβλημα που γίνεται ακόμα πιο έντονο, ιδίως για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ανάμεσα στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέφθηκαν για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ήταν και το κεφάλαιο κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και η Επιδότηση Τόκων, στα οποία πράγματι εντάχθηκαν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες όμως σήμερα, λόγω της διάρκειας της κρίσης του Covid-19, η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, αδυνατούν να τηρήσουν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν ακόμα και να απενταχθούν από τα συγκεκριμένα προγράμματα, λόγω της ανελαστικής ρήτρας διατήρησης προσωπικού που αυτά περιλαμβάνουν (ενώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή υπάρχει ρητή πρόβλεψη - εξαίρεση πως «Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση…, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις», αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει στα συγκεκριμένα προγράμματα).

Σχετικά η Π.Ο.Ξ. εγκαίρως επισήμανε προς την Ελληνική Κυβέρνηση την ανάγκη:
α. Παράτασης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας από τα 5 στα 10 έτη και

β. Επέκτασης και στα ανωτέρω χρηματοδοτικά εργαλεία (κεφάλαιο κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και Επιδότηση Τόκων), σχετικά με την διαλαμβανόμενη σε αυτά ρήτρα διατήρησης του προσωπικού, της εξαίρεσης που προβλέπεται στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές ως προς τις λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης, τις λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και τις οικειοθελείς παραιτήσεις.

Ειδικότερα, στην καθημερινή συνεργασία που έχουμε με την Ελληνική Κυβέρνηση, επισημάναμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η συγκεκριμένη ανελαστική ρήτρα διατήρησης προσωπικού, καθώς και η μη επιμήκυνση των δόσεων των παραπάνω δανείων, ιδιαίτερα λόγω της συνέχισης της πανδημίας και των μεταλλάξεων αυτής!

Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, τα συγκεκριμένα δύο (2) προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με παρεμβάσεις στην εθνική νομοθεσία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά σας επισυνάπτουμε τις από 8 Οκτωβρίου 2021 (Αρ.Πρωτ.: 100234), από 3 Σεπτεμβρίου 2021 (Αρ.Πρωτ.: 100201) και από 14 Απριλίου 2021 (Αρ.Πρωτ: 100100) επιστολές μας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται αναλυτικά τα παραπάνω αιτήματα και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Σημειώνουμε ξανά πως η επίλυση των συγκεκριμένων, δίκαιων πιστεύουμε αιτημάτων μας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών του ξενοδοχειακού κλάδου, ο οποίος συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και της απασχόλησης, αλλά είναι παράλληλα και ο πρώτος κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας που έπληξε η πανδημία….

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα

«Καλάθι των νονών»: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Μητσοτάκης: Ιδρύεται Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ανακοινώθηκε και ο Μπελέρης -Μητσοτάκης: Στείλτε μήνυμα σταθερότητας

Γιάννης Φέρτης: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο μεγάλος ηθοποιός

Γ. Νικητιάδης: «Οι φιέστες της ΝΔ κατά της ακρίβειας γκρεμίζονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ»