Απάντηση στην Τουρκία για τις αξιώσεις αποστρατικοποίησης των νησιών

Απάντηση στην Τουρκία για τις αξιώσεις αποστρατικοποίησης των νησιών

Απάντηση στην Τουρκία για τις αξιώσεις αποστρατικοποίησης των νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 411 ΦΟΡΕΣ

Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε και πάλι θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, διαμηνύοντας την ίδια ώρα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας «επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι «συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις». Προσθέτουν δε πως η θέση της Ελλάδας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστή και έχει τονιστεί διεθνώς.

Σχετικά με τις κατηγορίες για «δήθεν», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, εξηγούν πως η Τουρκία είναι «η χώρα που κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωση της διεθνώς».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας. Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία, ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Επίσης με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε κατά των κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια, σημειώνοντας πως «οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας όπως και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και την σταθερότητα. Eίναι ξεκάθαρη η θέση μας στο ζήτημα αυτό όπως και η αποφασιστικότητα μας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Άγκυρας με την Αίγυπτο. «Mε τον κ. Σούκρι (σ.σ. ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ) μπορούμε να συνομιλήσουμε για διάφορα ζητήματα, είμαστε άνετοι. Αν η Αίγυπτος υπογράψει μια συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης στη Μεσόγειο. Ως υφαλοκρηπίδα και ως ΑΟΖ, οτιδήποτε κηρύξει. Για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε επίσημη συνομιλία», επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωεκλογές: Πού και πώς ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε

Ημερίδα για τη βιώσιμη κινητικότητα στα ευρωπαϊκά νησιά

Youth Pass: Ξεπέρασαν τους 145.000 οι νέοι που θα λάβουν την ενίσχυση – Πότε καταβάλλεται το ποσό;

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά