Γ. Κλούβας: Περιορισμένη ήταν η κίνηση τα Χριστούγεννα στη Ρόδο

Γ. Κλούβας: Περιορισμένη ήταν  η κίνηση τα Χριστούγεννα στη Ρόδο

Γ. Κλούβας: Περιορισμένη ήταν η κίνηση τα Χριστούγεννα στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 447 ΦΟΡΕΣ

Προβληματισμός επικρατεί για το τι θα γίνει με τα νέα μέτρα

Από ελάχιστη, έως περιορισμένη ήταν η κίνηση στη Ρόδο τα Χριστούγεννα, σε ότι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση και την εστίαση, καθώς οι επιχειρήσεις που άνοιξαν και λειτούργησαν ήταν οι λιγότερες όλων των ετών.

Μάλιστα, κάποιοι επιχειρηματίες έκλεισαν ακόμα και ανήμερα τα Χριστούγεννα, ελλείψει πελατείας, παρά το ότι διέθεταν και ζωντανή μουσική, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην εξάπλωση της πανδημίας και τα αυστηρά μέτρα, όσο και στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπατριώτες μας και οι οποίες τους ανάγκασαν να περιοριστούν στα σπίτια τους.

Ήταν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, τουλάχιστον για τα εστιατόρια, όπως δηλώνει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος των εστιατόρων της περιοχής μας, Γιάννης Κλούβας, ο οποίος μετέφερε την απογοήτευση των συναδέλφων του που σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν ακόμα και τη μέρα των Χριστουγέννων.

«Η κίνηση στην αγορά ήταν εντελώς υποτονική. Αυτά τα Χριστούγεννα ήταν ασυνήθιστα, τα μαγαζιά δεν δούλεψαν, οι κρατήσεις ήταν πάρα πολύ λίγες και ορισμένοι έκλεισαν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ενώ άλλοι ανέβαλαν τα live προγράμματα που είχαν για εκείνη τη μέρα.

Ο κόσμος ήταν μάλλον φοβισμένος, εμβολιασμένοι ή μη οι περισσότεροι έμειναν στο σπίτι τους και διασκέδασαν βλέποντας εορταστικά προγράμματα στην τηλεόραση, αφού τα Χριστούγεννα είναι άλλωστε σπιτικές γιορτές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κλούβας, ο οποίος πρόσθεσε πως στο ότι δεν δούλεψαν καλά συνέβαλε και ο κορονοϊός, καθώς όπως είπε ο κόσμος φοβάται, κυκλοφορεί με μάσκες και προσέχει πως κινείται.

Απογοητευμένοι οι εστιάτορες

Σύμφωνα με όσα είπε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με συναδέλφους του, διαπίστωσε ότι η εικόνα ήταν απογοητευτική τις μέρες των Χριστουγέννων.

«Κάποιοι μου είπαν ότι η κατάσταση ήταν σκέτη καταστροφή, ελάχιστοι μου είπαν ότι δούλεψαν καλά, και η γενική εικόνα ήταν ότι φέτος η κίνηση δεν ήταν καθόλου καλή. Το μόνο ευχάριστο για τη Ρόδο ήταν το χριστουγεννιάτικο χωριό που δημιουργήθηκε πίσω από το δημαρχείο, το οποίο συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, καθώς εκεί έπαιζαν και πολλοί μουσικοί.

Την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, ειδικά, είχε τόσο κόσμο που ήταν απίστευτο αυτό που συνέβαινε. Υπήρχε μουσική για αρκετές ώρες και πολλοί αρκέστηκαν σε αυτό. Ήταν μία ευχάριστη νότα για τη Ρόδο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εστιατόρων που κατέληξε λέγοντας ότι η γενική εικόνα είναι ότι δεν πήγαμε καλά.

Προβληματισμός για τα νέα μέτρα

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, το χειρότερο από όλα, όπως είπε είναι η αβεβαιότητα που έρχεται, εκφράζοντας την ευχή να τελειώσουν όλα κάποια στιγμή.

Με την ευκαιρία μετέφερε και τον προβληματισμό του κλάδου, σε ότι αφορά τα ισχύοντα για τους πελάτες του, θέτοντας το ερώτημα: εφόσον είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και μπαίνουμε στους εσωτερικούς χώρους γιατί να μη χορεύουμε και να πρέπει να κλείσει το μαγαζί νωρίς ενώ από την άλλη να είναι περιορισμένος ο αριθμός στο κάθε τραπέζι; «Ας αφήσουν τον κόσμο να δουλέψει με τους εμβολιασμένους, για εμάς, για την διασκέδαση είναι σαν mini lockdown, αυτά που επιβάλλουν…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Κλούβας, υπήρχαν μαγαζιά μέσα στην πόλη που παραδοσιακά δούλευαν αυτές τις μέρες, αλλά φέτος δεν άνοιξαν. Κάποια άλλα, ανήμερα Χριστουγέννων δεν γέμισαν ούτε στο μισό, άλλα λειτούργησαν ακόμα και με δύο τραπέζια και την ορχήστρα να παίζει.

«Πιστεύω ότι φέτος ήταν χειρότερα από πέρσι τα πράγματα, ίσως γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν έχει και χρήματα… Είναι παρατεταμένο αυτό που συμβαίνει με την πανδημία, δεν έχει διάθεση, … Δεν είναι όμως μόνο η εστίαση, είναι και όλη η αγορά. Δεν κυκλοφορεί άνθρωπος στην αγορά…», τόνισε παράλληλα και υπογράμμισε ότι, αν ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά θα είναι η χαριστική βολή για πολλούς επιχειρηματίες.

Πάντως, όπως είπε για ορισμένους ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα έτσι, καθώς θα το πάρουν απόφαση να μην ανοίξουν, γιατί όταν ανοίγουν «μπαίνουν μέσα». Όπως εξήγησε, τα εστιατόρια είναι ειδική περίπτωση καταστημάτων, πρέπει να αγοράσουν υλικά να μαγειρέψουν και να ετοιμάσουν το μενού το οποίο θα διαφημίσουν για να έρθει κόσμος. Το εστιατόριο είναι κάτι… ζωντανό, φτιάχνονται όλα εκείνη την ώρα τόνισε.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το ότι παλαιότερα διοργάνωναν γιορτές και ρεβεγιόν και πολλά ξενοδοχεία, αλλά φέτος ούτε αυτά έκαναν κάτι που θεωρούνται οργανωμένα και κατάλληλα για τέτοιες περιστάσεις.

Λίγοι οι τολμηροί!

Ερωτηθείς ο κ. Κλούβας για το πόσα εστιατόρια λειτούργησαν τα Χριστούγεννα, απάντησε ότι είναι ζήτημα αν στην πόλη άνοιξαν δέκα, ενώ σχεδόν όλη η μεσαιωνική πόλη παρέμεινε κλειστή. Μετρούνται στα δάχτυλα, όπως είπε, ενώ παλαιότερα άνοιγαν σχεδόν όλα.

Σημειώνεται ότι υπάρχει εστιατόριο πολύ γνωστό στην πόλη, με μουσική, που πρώτη φορά φέτος δεν άνοιξε για τις γιορτές. Από την άλλη, οι καφετέριες είναι ανοιχτές σχεδόν όλες, ενώ μπαρ λειτουργούν λιγότερα φέτος. Ειδικά στη μεσαιωνική πόλη δε φαίνεται να σημειώθηκε κίνηση, ενώ επίσης κάποια καινούρια μαγαζιά που άνοιξαν πρόσφατα δε δούλεψαν.

Τα παλιά χρόνια, όπως θυμάται ο κ. Κλούβας, ήταν ανοιχτά όλες τις μέρες των γιορτών, ενώ όπως επισημαίνει τα τελευταία χρόνια χάθηκε η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση στη Ρόδο, ίσως λόγω και της πανδημίας.

«Εύχομαι να ξεπεράσουμε σύντομα αυτή την κατάσταση και να ξεκινήσει μία καλύτερη σεζόν. Να περάσει αυτό το διάστημα με τις δυσκολίες του και να αρχίσει να κινείται ο τουρισμός. Πρέπει, όμως, να στηριχτούμε και για το επόμενο διάστημα με κάποιο τρόπο, ώστε να κρατηθούμε. Αν δεν παίρναμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές θα είχαμε κλείσει όλοι», καταλήγει ο πρόεδρος των εστιατόρων που επισημαίνει για μία ακόμα φορά ότι ο κλάδος χρειάζεται ακόμα στήριξη.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο