Γ. Πόκκιας: Η εκλογή Ανδρουλάκη ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό

Γ. Πόκκιας: Η εκλογή Ανδρουλάκη ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό

Γ. Πόκκιας: Η εκλογή Ανδρουλάκη ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 327 ΦΟΡΕΣ

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων, αρκετών ετών, βλέπει το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Πόκκιας, μετά την ανάδειξη νέου Προέδρου στο κόμμα και τα ανεβασμένα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Κληθείς, χθες, ο ίδιος να σχολιάσει τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και την ανάληψη της Προεδρίας από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, καταρχάς, είπε ότι η εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ είχε, πράγματι, πολύ σημαντικά και αισιόδοξα χαρακτηριστικά καθώς υπήρξε μία μαζική συμμετοχή σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία.

Παράλληλα, το γεγονός ότι υπήρξαν λίγες τελικά κάλπες, σε σχέση την προσέλευση των ψηφοφόρων, αφού το νούμερο των 270 χιλιάδων φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν, που είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο γι’ αυτή την περίοδο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βγήκε από μία διαδικασία 850 περίπου καλπών.

Ακόμη, υπήρξε πολύς κόσμος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε, γιατί διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχε πρόσβαση κοντά του για να πάει να ψηφίσει. Ακόμη, είναι σημαντικό ότι πάνω από διακόσιες χιλιάδες προσήλθαν και τη δεύτερη Κυριακή για να ψηφίσουν και παρά το γεγονός ότι ήταν μόνο δύο οι υποψήφιοι.

Το πολιτικό μήνυμα, σύμφωνα τον κ. Πόκια, είναι το εξής: «Βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αυτή την αντιπαράθεση, η οποία δεν έχει και ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρώ ότι έχει κουράσει την κοινωνία και η κοινωνία, κατά την άποψή μου, στρέφεται και ψάχνει εναλλακτικές προτάσεις. Μία από αυτές, επίκαιρη ίσως και πάλι, είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το νέο που φέρνει ο νέος αρχηγός, κ. Νίκος Ανδρουλάκης».

Επίσης, όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι αποτυπώνονται και δημοσκοπικά, απλώς είναι πια η ώρα αυτή η εικόνα να γίνει πιο μόνιμη και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και του νέου αρχηγού και του κινήματος, απάντηση στα ζωτικά προβλήματα της κοινωνίας, τα οποία είναι πολύ μεγάλα και πολλές φορές το πολιτικό σύστημα δεν τα αξιολογεί.

Άρα, συνέχισε, είναι η ώρα πια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να διατυπώσει ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις, ο νέος αρχηγός να δείξει το στίγμα του από το πιο μικρό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία μέχρι το πιο μεγάλο, τα εθνικά θέματα ή την πανδημία.

Άλλο ένα καλό αυτής της διαδικασίας και της ανάδειξης ξανά του ΠΑΣΟΚ, ως έναν αξιόλογο πολιτικό παίχτη, είναι ότι θεωρεί ότι μπορεί να συμπαρασύρει και τα δύο μεγάλα κόμματα σε μία πιο εποικοδομητική πολιτική αντιπαράθεση.

Διότι, όπως λέει, δυστυχώς, οι δύο παίκτες της τελευταίας δεκαετίας, η Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το να κατηγορεί ευθέως ο ένας τον άλλο, και πολλές φορές με οξείς χαρακτηρισμούς, επί της ουσίας δεν έχουν μεγάλες διαφορές στα προβλήματα της κοινωνίας και λειτουργούν και οι δυο, και κυρίως η κυβέρνηση με επικοινωνιακούς όρους και λιγότερο με πολιτικούς, ενώ η αντιπολίτευση κυρίως με λαϊκισμό και λιγότερο με πολιτικούς όρους.

Άρα, θεωρεί ότι μπορεί η ανάδειξη πολιτικών θέσεων και η ανάδειξη του ΚΙΝΑΛ σαν ένα σημαντικό παίχτη του πολιτικού σκηνικού να συμπαρασύρει και τα άλλα κόμματα και όχι μόνο τα δύο μεγάλα.

Ακόμη, είπε ότι είναι θετικό ότι υπάρχει αυτή η κινητικότητα, επειδή για χρόνια βρισκόμασταν σε μία στασιμότητα του διπολισμού και η μπάλα πια είναι στο γήπεδο του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ να δείξει με προτάσεις, με θέσεις, με απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και ότι δεν είναι ένα πυροτέχνημα αλλά ότι ήρθε για να μείνει.

Όσον αφορά στο Συνέδριο του κόμματος, από αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά, πιστεύει ότι προγραμματίζεται για την Άνοιξη η διαδικασία ανανέωσης και εκλογής οργάνων, αφού τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια, ο χώρος δυστυχώς δεν είχε προχωρήσει σε εκλογή οργάνων δημοκρατικά, μια και γίνονταν με διορισμούς.

Έτσι, προγραμματίζεται να γίνει μία πρώτη διαδικασία ανάδειξης των κομματικών οργάνων και παράλληλα μ’ αυτό θα ξεκινήσει μία διαδικασία για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου-κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς, λόγω της πανδημίας.

Σχετικά με το όνομα, όπως είπε ο κ. Πόκιας, θα πάνε σε ένα όνομα που θα εμπεριέχεται και θα τονίζεται ιδιαίτερα το όνομα του ΠΑΣΟΚ και είναι μία κατάκτηση που προήλθε από την προεκλογική διαδικασία διότι, όπως είπε, ξεκίνησαν για εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και κατέληξαν σε εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό κατά τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό, γιατί έχει στοχοποιηθεί ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ ήταν το όνομα ή τα σύμβολα και η κοινωνία έχει αποδείξει ότι τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Αντίθετα, υπήρχαν κάποιες συμπεριφορές, κάποια λάθη σημαντικά που οδήγησαν σε περιθωριοποίηση του χώρου.

Όσο για το τι περιμένουν από τις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καταρχάς είπε ότι για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό και το εκλογικό αποτέλεσμα που θα έχει εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες που έχει αναφέρει παραπάνω.

Επίσης, πότε και με ποιους όρους θα γίνουν οι εκλογές, σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα και είπε ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κάποιος πρόβλεψη. Ωστόσο, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα για το κόμμα θα είναι τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων.

Ο κ. Πόκιας εκτιμά ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν λίγο νωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης, που επίσης είναι συνδυασμός καταστάσεων και συνθηκών που θα επικρατούν. Αυτές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2023 και πάντα υπάρχει κινητικότητα, ακόμα και σε εποχή που ο χώρος βρισκόταν σε πολύ χαμηλά ποσοστό είχε μία αισθητή παρουσία στην Αυτοδιοίκηση.

Είπε, ωστόσο, ότι είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη, και τόνισε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να υπάρχουν απορροφήσεις από τα Κοινοτικά προγράμματα, καθώς το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δύο προκλήσεις που δεν πρέπει αυτή τη φορά να τις χάσουμε σαν χώρα, γιατί είναι πόροι πολύ κρίσιμοι για την ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Παππάς, υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Μ. Κόνσολας: «Μειώνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε Κάρπαθο, Σύμη, Αστυπάλαια και σε περιοχές της Ρόδου»

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση των Τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα

Επικοινωνία της Μίκας Ιατρίδη με την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις άδειες φορτηγών

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη από τη Νίσυρο για την επίσκεψη των Σακελλαρίδη και Σαράντη

Για περιοδεία στην Κω βρίσκεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, Κατερίνα Σαράντη

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο