Τα στατιστικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού πόλεως Ρόδου* για 2021

Τα στατιστικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού πόλεως Ρόδου* για 2021

Τα στατιστικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού πόλεως Ρόδου* για 2021

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 760 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου*

Το 2021 χαρακτηρίζεται για την πόλη της νήσου Ρόδου θερμότερο με υψηλότερες τιμές βροχόπτωσης και σχετικής υγρασίας σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές ενώ επικράτησαν άνεμοι δυτικών-βορειοδυτικών συνιστωσών με μέση ταχύτητα 3 Μποφόρ.

Από πλευράς μέσης θερμοκρασίας, το 2021 χαρακτηρίζεται θερμότερο κατά 0.5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές και κατά 0.1 βαθμούς Κελσίου θερμότερο σχέση με το 2020.

Στο σύνολο 6 από τους 12 μήνες ήταν θερμότεροι σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές και 4 από τους 12 μήνες χαρακτηρίστηκαν ψυχρότεροι σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές ενώ 2 από τους 12 μήνες ήταν φυσιολογικοί.

Στα ακρότατα, σε σχέση πάντα με τις φυσιολογικές τιμές, οι μήνες Φεβρουάριος και Νοέμβριος ήταν θερμότεροι κατά 1.8 βαθμούς Κελσίου ενώ στον αντίποδα ο Ιούνιος ήταν ψυχρότερος κατά 1 βαθμό Κελσίου.

Η συνολική ετήσια βροχότωση του 2021 ήταν κατά 52.3 χιλιοστά περισσότερη σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές και κατά 24.2 χιλιοστά περισσότερη σε σχέση με το 2020.

Συνολικά 3 από τους 12 μήνες είχαν μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές (το 2020 ήταν 5 μήνες) ενώ οι 9 από τους 12 μήνες παρουσίασαν βροχόπτωση μικρότερη των κλιματολογικών τιμών (το 2020 ήταν 5 μήνες).

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, ήταν ο Δεκέμβριος.

Η ποσότητα της βροχής ήταν η διπλάσια από την αντίστοιχη των κλιματολογικών τιμών για τον συγκεκριμένο μήνα. Ο συγκεκριμένος μήνας ήταν κάτα 161.2 χιλιοστά νερού πλουσιότερος σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές.

Από την άλλη πλευρά, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας με τις μεγαλύτερες απώλειες στη βροχόπτωση που έφτασαν τα 86.5 χιλιοστά σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές.

Παρόλο που η συγκεντρωθείσα ποσότητα νερού από τις βροχές το 2021 έχει κλείσει με θετικό πρόσιμο, σε σχέση με τις κλιματολογικές τιμές και πέρυσι, δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβη το ίδιο και με την ποσότητα του νερού που έμεινε στους υδροφόρους ορίζοντες.

Από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (5 από τους 12 μήνες) δεν σημειώθηκαν καθόλου βροχές (το 2020 ήταν 3 μήνες) ενώ φυσιολογικά δεν καταγράφονται καθόλου βροχές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (2 από τους 12 μήνες).

Προβληματισμό προκαλεί και η συρρίκνωση των ημερών που παρατηρήθηκε βροχή αφού τις 59 από τις 365 ημέρες έβρεξε (το 2020 έβρεξε 74 από τις 366 ημέρες) ενώ φυσιολογικά βρέχει στο νησί 82 ημέρες. Τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι βροχές στο νησί είχαν έντονο χαρακτήρα το 2021.

Αυτό είχει ως αποτέλεσμα ότι μεγάλες ποσότητες πολύτιμου πόσιμου νερού να διαφύγουν στη θάλασσα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το έδαφος δεν μπορεί να αφομοιώσει το νερό που προέρχεται από μεγάλες τιμές ραγδαιότητας (ένταση) βροχής και το ποσοστό αυτό μάλιστα ανεβαίνει όταν έχουν προηγηθεί καιρικές συνθήκες με μεγάλο διάστημα ξηρασίας (σκληρότητα εδάφους).

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τους ταμιευτήρες όπου παρατηρούνται υπερχειλίσεις σε συνθήκες έντονων βροχών.

Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν αποκλίσεις, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, στη μέση ετήσια επικρατούσα διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου το 2021, ενώ αντίθετα, η τιμή της μέσης ετήσιας σχετικής υγρασίας το 2021 ήταν κατά 2.4% αυξημένη σε σχέση με τις αντίστοιχες κλιματολογικές τιμές.

Ευχές για ένα χαρούμενο, γεμάτο υγεία 2022.

* Τα κλιματικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο ανωτέρο άρθρο βασίζονται αποκλειστικά στην πόλη της Ρόδου λόγω του ότι ο σταθμός είναι ο μοναδικός στο νησί που παρουσιάζει υψηλό δείκτη καιρικής σχετικότητας σε σχέση με αυτόν της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο αεροδρόμιο της Ρόδου όπου έχουν παραχθεί οι κλιματολογικές τιμές. Αυτό διασφαλίζει τον υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στις συγκρίσεις που έχουν λάβει χώρα στο παρόν άρθρο.

** Ο Σεραφείμ Χριστοδούλου είναι πτυχιούχος Μετεωρολόγος - Κλιματολόγος, εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου