Ηλίας Τσέρκης: Τα ενεργά κρούσματα στη Ρόδο είναι 2.500!

Ηλίας Τσέρκης: Τα ενεργά κρούσματα στη Ρόδο είναι 2.500!

Ηλίας Τσέρκης: Τα ενεργά κρούσματα στη Ρόδο είναι 2.500!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4521 ΦΟΡΕΣ

Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε χθες μιλώντας στον “Sky Rodos” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης και υπογράμμισε, ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει είτε κρούσμα ή στενή επαφή με κρούσμα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως τόνισε στη Ρόδο, τα ενεργά κρούσματα είναι 2.500.
«Τις τελευταίες πέντε με επτά ημέρες έχει επικρατήσει η μετάλλαξη «Όμικρον». Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και στην περιοχή μας. Σχεδόν κάθε σπίτι έχει κρούσμα ή στενή επαφή με κρούσμα στη Ρόδο», δήλωσε ο κ.Τσέρκης.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τόνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο.

«Το 2021 μας αποχαιρέτισε με ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Στις Αργίες μεταβάλλεται ο αριθμός γιατί είναι κλειστά τα διαγνωστικά εργαστήρια. Τα ιστορικά ρεκόρ, δεν είναι μόνο στη χώρα μας ή στην περιοχή μας. Μέσα σε ενάμισι μήνα το στέλεχος «Όμικρον» εξελίσσεται και κάνει λοιμώξεις», είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.

Ο κ. Ηλίας Τσέρκης επέστησε την προσοχή των πολιτών γιατί οι επιπλοκές της νόσου του κορωνοϊού και ιδιαίτερα της μετάλλαξης «Όμικρον», εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα.

«Υπάρχουν και περιπτώσεις που παρουσιάζεται επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από ημέρες. Είναι πρώιμο να πούμε ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» κάνει ήπια συμπτώματα», είπε.

Δεν τηρείται ο χρόνος της καραντίνας
Σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες ο κ. Τσέρκης τόνισε ότι τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι το παν.

«Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι το παν. Πρέπει να τηρούμε τις ημέρες για καραντίνα και όσοι νοσούν αλλά και όσοι είναι κοντά τους. Δεν τηρείται ο χρόνος της καραντίνας και αυτός είναι ένας από τους λόγους της υπερμετάδοσης», είπε.

Ο κ.Τσέρκης τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν και τακτικά τεστ.

Πέρα από τα μέτρα προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρήση μάσκας. «Χρειάζεται οι πολίτες να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας. Ακόμη και υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες μπορούν να φορούν αρκεί να εφαρμόζουν πολύ καλά. Σωτήριος είναι ο εμβολιασμός. Άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί το τελευταίο τρίμηνο έχουν καλύτερη ανοσιακή απάντηση», είπε.

Rapid test
O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης συνέστησε σε όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα μετά από πέντε ήμερες να κάνουν rapid test.

«Aν κάποιος ήρθε σε επαφή με κρούσματα και έχουν περάσει πέντε ημέρες χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα, καλό είναι να κάνει rapid test. Κάποιοι που έχουν συμπτώματα έκαναν rapid test και βγήκαν αρνητικά πρέπει να κάνουν και μοριακό τεστ», είπε.

Τέλος Ιανουαρίου έρχεται στη χώρα το πρώτο χάπι κατά του Covid-19
Στο τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένονται στην Ελλάδα 5.000 χάπια, όπως δήλωσε, για την αντιμετώπιση του Covid-19 .
«Άτομα που νοσούν είναι άνω των 65 ετών και δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο τους χορηγούνται μονοκλωνικά αντισώματα.

Στη Ρόδο έχουν δοθεί αρκετά μονοκλωνικά. Το πρώτο φάρμακο έχει πάρει έγκριση και θα κυκλοφορήσει εντός του τρέχοντος μηνός», είπε και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα θα έρθουν σε πρώτη φάση 5.000 τεμάχια της εταιρείας Merck.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη