Άκρως δυσαρεστημένοι με τα νέα μέτρα οι εστιάτορες της Ρόδου

Άκρως δυσαρεστημένοι με τα νέα μέτρα οι εστιάτορες της Ρόδου

Άκρως δυσαρεστημένοι με τα νέα μέτρα οι εστιάτορες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2647 ΦΟΡΕΣ

Οργή και αγανάκτηση διακατέχει την εστίαση και σε τοπικό επίπεδο καθώς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά πριν από την Πρωτοχρονιά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στους επιχειρηματίες του κλάδου.

Ενώ είχαν προετοιμαστεί και είχαν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα για να ετοιμάσουν ρεβεγιόν και εορταστικά μενού και ενώ είχαν πάρει ικανοποιητικές κρατήσεις κλείνοντας μάλιστα κάποιοι και μουσικά σχήματα με προκαταβολές, η επίσπευση εφαρμογής των μέτρων ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό με αποτέλεσμα η εστίαση να δεχτεί ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα.


Λίγοι ήταν αυτοί που δούλεψαν στη Ρόδο, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας, ο οποίος έκανε λόγο για πτώση της τάξης του 50% σε σύγκριση με το 2019, καθώς πέρυσι τέτοιες μέρες όλα ήταν κλειστά.


Περιγράφοντας το πώς αντιμετώπισε ο κλάδος την ανακοίνωση των μέτρων ο κ. Κλούβας ανέφερε τα εξής:
«Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία δεν θα υπάρχει μουσική θα είναι μόνο καθήμενοι έξι άτομα στο κάθε τραπέζι και 65% πληρότητα στα καταστήματα ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με όλους τους προέδρους ανά την Ελλάδα.


Εξέφρασαν όλοι την τεράστια αγανάκτησή τους και το γεγονός ότι άλλη μία φορά η εστίαση πυροβολείται και για άλλη μία φορά η εστίαση βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Θεωρούμε ότι είμαστε αδικημένοι αν και μας αποκαλούν αχάριστους.


Η εστίαση τραβά την ανηφόρα εδώ και πολλά χρόνια. Να μην ξεχάσουμε ότι προερχόμαστε από δέκα χρόνια κρίση και περάσαμε άλλα δύο χρόνια ισοπέδωσης και τώρα έρχονται λίγες μέρες πριν τις γιορτές όταν όλοι έχουν ψωνίσει και στολίσει τα καταστήματά τους και έχουν πάρει κρατήσεις για τα ρεβεγιόν καθώς χρειάζεται ετοιμασία μέρες πριν και ανακοινώνουν μέτρα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι ακυρώσεις η μία μετά την άλλη».


Μάλιστα μιλώντας για συνάδελφό του δήλωσε: «θα σας πω χαρακτηριστικά, ένα μαγαζί της Ρόδου που με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: «έχω 120 κρατήσεις και από αυτές έμειναν οι 20. Τι να κάνω;».

Περιμένουν μέτρα στήριξης
Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν όλοι οι πρόεδροι των κατά τόπους σωματείων τόνισε ότι η αγανάκτηση ήταν τεράστια. «Κάποιοι φώναζαν να κλείσουμε τα μαγαζιά μας εντελώς. Να θυμίσω ότι εστίαση δεν είναι μόνο τα εστιατόρια. Είναι και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα και τα γυράδικα. Άλλοι φώναζαν να κλείσουμε, άλλοι να αλλάξουμε πολιτικό χώρο κ.λπ. Ακούστηκαν οργισμένες φωνές, όμως ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κατέθεσε την πρόταση να κάνουμε μετά τις γιορτές μία συζήτηση με τον υπουργό κ. Σταϊκούρα για να δούμε τι στήριξη θα δώσουν στα καταστήματα και μετά θα αποφασίσουμε ανάλογα.


Η δική μου πρόταση προς τον πρόεδρο ήταν η εξής: αυτή τη φορά δεν πρέπει να είμαστε μόνοι. Να καλέσουμε τα Εργατικά Κέντρα τον πρόεδρο όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων της χώρας και το σωματείο των μουσικών. Δεν θα παλεύουμε μόνοι μας… Να τους καλέσουμε όλους και να δει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μία αγανάκτηση από όλο τον κλάδο και όλα τα επαγγέλματα που περιστρέφονται γύρω από την εστίαση για να καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο» είπε ο κ. Κλούβας.


Όπως υπογράμμισε, όλοι περιμένουν να κάνουν ένα μεροκάματο και ο επιχειρηματίας περιμένει να βγάλει τα ενοίκια του χειμώνα και να ζήσει. «Πώς θα ζήσουμε; Το χειρότερο όμως από όλα είναι για εμάς που είμαστε εποχικές επιχειρήσεις είναι τι θα προκύψει από τη σεζόν. Ξέρει κανείς να μας πει; Πώς θα πάρουμε υπαλλήλους; Τον χειμώνα συμφωνούμε και τους κλείνουμε.

Πώς θα προχωρήσουμε; Αυτό που γίνεται με εμάς, είναι πρωτόγνωρο να μας κλείνουν χωρίς να υπολογίζουν τις αγορές που έχουμε κάνει χωρίς τις προκαταβολές που έχουν δοθεί γιατί κάποιοι είχαν κλείσει και τραγουδιστές και είχαν και άλλα έξοδα, αφίσες… Πώς θα βγουν αυτοί οι άνθρωποι οικονομικά δεν νοιάζεται κανείς;


Μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρός μας με το επιτελείο της κυβέρνησης θα δούμε τι έχουν να πουν και στη συνέχεια θα δούμε τι θα αποφασίσουμε. Βέβαια πάνω από όλα είναι η υγεία και θα προέτρεπα όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν γιατί η πανδημία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει» πρόσθεσε.


Στην ερώτηση τι έπρεπε να γίνει, κατά τη γνώμη του, απάντησε λέγοντας τα εξής:
«Ή θα έπρεπε να μας κλείσουν πριν από τις γιορτές ώστε να μην κάνουμε αγορές και προγράμματα ή να μας αφήσουν δυο τρεις μέρες αφού κάναμε τα ψώνια μας… Θα μου πείτε πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ναι αλλά και εμείς είμαστε σε μία κατάσταση που δεν πάει άλλο. Έχουμε επιχειρήσεις και είμαστε στον… αέρα.


Ή θα έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα όπως έγινε το 2020 και να είμαστε προετοιμασμένοι ή να μας αφήσουν μερικές μέρες να δουλέψουμε όλοι, να πάρουμε χρήματα στο σπίτι μας να ζήσουμε γιατί ο χειμώνας για εμάς τους εποχικούς είναι μεγάλος.


Οι συνάδελφοί μας δε δούλεψαν όπως έπρεπε να δουλέψουν. Είμαστε στο 40% έως 50% από ό,τι είχαν δουλέψει παλαιότερα. Σε ό,τι αφορά τα χωριά μου είπαν ότι στην Ψίνθο ούτε τα Χριστούγεννα ούτε την παραμονή αλλά την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων δούλεψαν, στον Έμπωνα τα πράματα δεν ήταν καθόλου καλά, στην Παστίδα είχαμε πολλές ακυρώσεις, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είμαστε μέχρι και 50% κάτω από το 2019» κατέληξε.

Η εστίαση περνά ένα άτυπο lockdown
Την κατάσταση που ζει η εστίαση στη Ρόδο περιέγραψε και το μέλος της διοίκησης του σωματείου Λούης Παλούκης ο οποίος τόνισε ότι φέτος χωρίς να έχει επιβληθεί lockdown στην εστίαση τελικά στην ουσία υπάρχει ένα άτυπο lockdown.


«Από τη στιγμή που περιορίζεται η πελατεία σου στο 60% με τα επόμενα μέτρα μειώνεται περισσότερο, γιατί την περίοδο της Πρωτοχρονιάς εκεί που όλα τα εστιατόρια είχαν έναν ικανό αριθμό ρεζερβέ ξαφνικά αυτός ο αριθμός άρχισε να μειώνεται δραματικά και φτάσαμε στο σημείο το 80% του κόσμου να μείνει στα σπίτια του και να επιλέξει να μην βγει έξω να διασκεδάσει.
Πώς να διασκεδάσει χωρίς μουσική; Επομένως είχαμε μία πολύ μεγάλη πτώση τζίρου εν συγκρίσει με το 2019. Αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη καθώς περιμέναμε όλοι να τζιράρουμε κάποια χρήματα για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας τον χειμώνα αλλά τελικά αυτό δεν έγινε» δήλωσε, προσθέτοντας:


«Από εδώ και πέρα κάνουμε τον σταυρό μας και παρακαλάμε να φύγει ο κορονοϊός και η τυραννία που ζούμε για δύο συνεχόμενα χρόνια και πάμε για τρίτο χρόνο και να έχουμε μία σεζόν αν όχι 100% κατά 70% έως 80% για να μπορέσουμε να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας γιατί αυτή τη στιγμή το 90% των επιχειρήσεων της Ρόδου ζουν με την επιστρεπτέα προκαταβολη, δηλαδή όλοι ζουν με δανεικά και κάποια στιγμή αυτά πρέπει να επιστραφούν».

Στην ερώτηση αν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από την κυβέρνηση απάντησε:
«Η εστίαση είναι ένα προϊόν ευαίσθητο. Για να βγει κάποιος να φάει να πιει και να διασκεδάσει θα πρέπει να έχει καλή ψυχολογία. Αν δεν έχει, δεν θα το κάνει. Από τη στιγμή που δημιουργούνται όλες αυτές οι καταστάσεις, όπως κόψιμο της μουσικής, κόψιμο του ωραρίου των μη εμβολιασμένων, δεν έμεινε τίποτα για να δουλέψει η εστίαση.


Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτή τη στιγμή η εστίαση περνά ένα άτυπο lockdown. Μειώνεται η πελατεία μας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά δεν μπορούν να βγουν τα λειτουργικά τι θα γίνει;

Μετά τις γιορτές νομίζετε ότι θα το… παλεύουμε ακόμη; Στις γιορτές και δυσκολευτήκαμε. Σιγά –σιγά μετά τις γιορτές ένας- ένας θα κλείνει».


Τέλος, ο κ. Κλούβας συμφωνώντας με τα όσα είπε ο συνάδελφός του, τον οποίο χαρακτήρισε ήρωα που εξακολουθεί να λειτουργεί και τον χειμώνα, κατέληξε λέγοντας:
«Το εστιατόριο ψωνίζει, φτιάχνει το εορταστικό μενού και αυτό θέλει προετοιμασία αγορές, σχεδιασμό και πολλά πράγματα. Τον προπερασμένο Μάρτιο οι άνθρωποι τα πέταξαν. Τώρα πάλι το ίδιο, όλοι ετοιμάστηκαν στόλισαν πήραν το προσωπικό τους, έκλεισαν σχήματα και στο τέλος, έμειναν όλοι «στον αέρα».

Δεν θεωρώ ότι ήταν και το πιο έξυπνο πράγμα αυτό που έγινε.
Εγώ ασπάζομαι ότι είμαστε στη σκιά των 40.000 κρουσμάτων. Αλλά πρέπει να στηριχτούμε. Είτε κόβοντας από τα ενοίκια, είτε να μας χαρίσει κάποια είτε να μην δώσουμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές γιατί αυτά τα χρήματα πήγαν στα χρέη μας επειδή δεν δουλέψαμε καλά, καταναλώθηκαν για να συντηρηθούν οι επιχειρήσεις…».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς