Εργαζόμενοι στο εμβολιαστικό κέντρο Ρόδου: «Eίμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές»

Εργαζόμενοι στο εμβολιαστικό κέντρο Ρόδου:  «Eίμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές»

Εργαζόμενοι στο εμβολιαστικό κέντρο Ρόδου: «Eίμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3682 ΦΟΡΕΣ

Τι δήλωσε ο συντονιστής του Κ.Υ. Ρόδου Νίκος Παυλίδης

Με ελάχιστο προσωπικό λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Ρόδου, το οποίο είναι αυτό που διενεργεί τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιοχής μας, παράλληλα με τις λοιπές υπηρεσίες του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο δουλεύει συνεχόμενα σε «τρελούς» ρυθμούς από τον Φεβρουάριο, χωρίς άδειες και σε έναν χώρο όπου κάθε άλλο παρά ενδείκνυται για την αποφυγή της διάδοσης της πανδημίας, καθώς είναι περιορισμένος.

Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα αναφέρεται με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου κ. Νίκος Παυλίδης, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του υπάρχοντος προσωπικού, ενώ κάνει γνωστό ότι σήμερα αναμένονται και εμβόλια “Moderna” που θα διατίθενται το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Το προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν καθημερινώς! Τα κορίτσια εμβολιάζουν από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, ασταμάτητα, χωρίς άδεια. Είναι πολύ λίγο το προσωπικό, τα ραντεβού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά, οπότε σε λίγο θα καταλήξουμε να μην μπορούν να κάνουν εμβόλια».

Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι το προσωπικό έχει να πάρει άδεια από πέρυσι τον Φεβρουάριο και όσοι εργάζονται και τα Σαββατοκύριακα το μόνο που λαμβάνουν είναι μόνο μία μέρα ρεπό την εβδομάδα, ενώ και ο ίδιος αναγκάζεται προκειμένου να «βγει» η δουλειά να κάνει και άλλα πράγματα πέραν των αρμοδιοτήτων του.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει αύξηση στη ζήτηση εμβολίων από κατοίκους του νησιού μας, ο συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου απάντησε θετικά λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και οι πρώτες δόσεις αυξηθήκανε και τώρα θα μας φέρουν από ό,τι έμαθα και τα Moderna να κάνουμε και από αυτά, αλλά το βασικό μας πρόβλημα είναι το προσωπικό, το εμβολιαστικό μας προσωπικό».

Ο κ. Παυλίδης λαμβάνοντας υπόψη του και αυτό το δεδομένο διερωτήθηκε «πώς θα βγει όλη αυτή η δουλειά. Εάν έχω τρεις – τέσσερις κοπέλες ακόμα επιπλέον βοήθεια, ούτως ώστε να μπορέσω να «ελαφρώσω» τις δικές μου που δουλεύουν τόσο καιρό να ξεκουραστούν λίγο, και να μπορέσουμε να μπούμε σε μία κανονικότητα. Για να μην φορτώνεται όλο το πρόγραμμα σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Διότι αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα κουραστούνε. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, δεν έχουμε να κάνουμε με μηχανές και οι ανθρώπινες αντοχές είναι συγκεκριμένες, και οι εργαζόμενοι οι συγκεκριμένοι έχουν υπερβεί τις αντοχές τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δηλαδή καταντάει πλέον να γίνεται επίφοβο και επικίνδυνο διότι με την τόση κούραση είναι εύκολο να γίνει κάποιο λάθος.

Μπορεί να γίνει λάθος στη δόση, στην αραίωση, μπορεί να γίνει λάθος στο εμβόλιο, ή στο παραπεμπτικό του ασθενούς, στο ιστορικό του, μπορούν να γίνουν πολλά λάθη. Και μετά τα λάθη αυτά δεν διορθώνονται εύκολα, διότι έχουν να κάνουν με την υγεία»!

Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε και στον χώρο όπου στεγάζεται το Κέντρο Υγείας Ρόδου, ο οποίος όπως αποδεικνύεται πλέον στην πράξη, δεν διευκολύνει την όλη κατάσταση.
«Ο χώρος μας εδώ είναι μικρός, μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος και όπως καταλαβαίνετε η μεταδοτικότητα του ιού μπορεί να γίνει ευκολότερα. Δεν βγαίνει το πρόγραμμα έτσι. Πρέπει να έχουμε μία ροή κανονική αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε βοήθεια προσωπικού, πρέπει να υπάρχει προσωπικό».

Τις Κυριακές “Moderna”
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Ροδιακή» ο συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου κ. Νίκος Παυλίδης, σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου, η παραλαβή εμβολίων Moderna, τα οποία εκτιμάται ότι θα διατίθενται σε όσους κλείνουν ραντεβού τις Κυριακές. Ωστόσο λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δυνατότητα στο νησί μας εμβολίων “Moderna”, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε μόνο “Pfizer”, “AstraZeneca” και “Johnson and Johnson”. Εξηγώντας ο κ. Παυλίδης, για να γνωρίζει και ο κόσμος, για τη διαδικασία που απαιτείται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της πανδημίας, είπε τα εξής:

«Όλο αυτό που βλέπεται στηρίζεται επάνω σε έξι νοσηλεύτριες σε τρεις γιατρούς για να κάνουμε τι; Να βοηθήσουμε το νοσοκομείο, να κάνουμε τα κατ’ οίκον, να κάνουμε τους εμβολιασμούς εδώ, να καλύψουμε τα νησιά, Σύμη, Τήλο και Καστελλόριζο και για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας.

Γιατί στο Κέντρο Υγείας Ρόδου έρχονται καθημερινά άνθρωποι που θέλουν να γράψουν τα φάρμακά τους, να κάνουν τις εξετάσεις τους να δουν τον γιατρό τους, τον παθολόγο τους, τον οφθαλμίατρό τους να κάνουν τις μικροβιολογικές τους εξετάσεις να κάνουν τις ακτινογραφίες τους…

Πρέπει να λειτουργήσει και αυτό δεν γίνεται διαφορετικά. Για αυτό και είμαστε Κέντρο Υγείας για να αποφορτίζουμε το νοσοκομείο από αυτά τα πράγματα και βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά».

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται άμεση συνδρομή στο Κέντρο Υγείας Ρόδου από τους αρμόδιους φορείς, τους οποίους, όπως δήλωσε ο κ. Παυλίδης, έχει ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν άπειρες φορές, τόσο εγγράφως όσο και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους, χωρίς όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα να υπάρξει η όποια ανταπόκριση.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο