Ηλ. Τσέρκης: Οι έχοντες ύποπτα συμπτώματα Covid-19 να μπουν σε πενθήμερη καραντίνα!

Ηλ. Τσέρκης: Οι έχοντες ύποπτα συμπτώματα Covid-19 να μπουν σε πενθήμερη καραντίνα!

Ηλ. Τσέρκης: Οι έχοντες ύποπτα συμπτώματα Covid-19 να μπουν σε πενθήμερη καραντίνα!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1344 ΦΟΡΕΣ

Εξαιρετικά δύσκολη είναι πλέον η κατάσταση αναφορικά με τη διάδοση του κορωνοϊού στη Ρόδο καθώς τα ενεργά κρούσματα έφθασαν τα 3.554, όπως δήλωσε στον “Sky Rodos” χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.

Προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοϊού, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, θα πρέπει οι πολίτες που έχουν συμπτώματα να μπουν σε καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών. Το ίδιο ισχύει για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σε καραντίνα πέντε ημερών θα πρέπει να μπουν οι εμβολιασμένοι που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχει παρέλθει το εξάμηνο. Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson and Johnson και δεν έκαναν την επαναληπτική δόση, δηλαδή τη δεύτερη δόση από τον αρχικό εμβολιασμό και ενώ πέρασαν δύο μήνες.

«Είμαστε σε πολύ επικίνδυνη φάση. Τα ποσοστά μόλυνσης ακολουθούν την αυξητική τους πορεία. Η επίπτωση του φαινομένου ακόμη δεν είναι σαφέστατη. Την παρατηρούμε.

Ο κίνδυνος νοσηλείας στο νοσοκομείο με την παραλλαγή «Όμικρον» είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Η νέα μετάλλαξη συνιστά μεγαλύτερη απειλή, γιατί έχουμε μεγαλύτερη διασπορά των κρουσμάτων. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας», τόνισε ο κ. Τσέρκης.

Σε ερώτηση για τον δείκτη θετικότητας στην περιοχή μας τόνισε ότι εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν.
«Ο ένας τους τέσσερις διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό μετά από διενέργεια τεστ. Ο συγκεκριμένος δείκτης στις 14 Δεκεμβρίου ήταν στο 1%. Στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν, ήταν στο 8%. Έχει ανέβει δηλαδή στο 25%.

Επίσης η νέα μετάλλαξη φαίνεται ότι κυριαρχεί, κατά 76% των μολύνσεων στην επικράτεια. Στη Ρόδο η εκτίμησή μας είναι ότι τα νέα κρούσματα με κορωνοϊό, σε ποσοστό 83% οφείλονται στη μετάλλαξη «Όμικρον». Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου που είναι υπό την εποπτεία του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου τα νέα κρούσματα με «Όμικρον» είναι στο 96%».

Σχετικά με τα ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου ο κ. Τσέρκης δήλωσε: «Στη Ρόδο τα ενεργά κρούσματα είναι 3.554. Είμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο δυναμικό που είναι σε εξέλιξη. Παρακολουθούμε τα σκληρά σημεία της πανδημίας που είναι η εισαγωγή στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις.

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι, ότι στην επικράτεια οι εισαγωγές ασθενών με την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι στο ποσοστό του 1,2%. Με στέλεχος «Δέλτα» ήταν στο 7,6%. Όμως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ασθενών με τη μετάλλαξη «Όμικρον» σε ποσοστό 29%».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει τώρα που τα ενεργά κρούσματα είναι 3.554 ο κ. Τσέρκης είπε:
«Το πρώτο είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Αναφέρομαι στα άτομα που νοσούν και έχουν ύποπτα συμπτώματα. Τα άτομα που νοσούν όπως είναι γνωστό, έχουν υψηλή μεταδοτικότητα. Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο και οι ασυμπτωματικοί αλλά αυτό είναι σε μικρότερο ποσοστό.

Τα συμπτώματα με την παρούσα λοίμωξη είναι τσούξιμο στον λαιμό, κάψιμο και πόνο κατά την κατάποση, ρινική συμφόρηση και πονοκέφαλος και αρκετές φορές πυρετός. Όσοι θεωρούν ότι έχουν συμπτώματα πρέπει να κάνουν ένα self test ή rapid test.

Σε κάποιες περιπτώσεις το rapid test βγαίνει αρνητικό, λόγω χαμηλής ευαισθησίας στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον». Δεν χρειάζεται να συμπεριφέρεται κανείς φυσιολογικά και να πηγαίνει στη δουλειά του, σε ιατρεία και φαρμακεία, γιατί έτσι γίνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που δεν ανιχνεύεται στα προηγούμενα τεστ αλλά μόνο στο PCR.

Δεν μπορούν όμως όλοι να κάνουν PCR. Αυτό είναι ανέφικτο για όλο τον πληθυσμό. Τα δύο προηγούμενα τεστ πρέπει να γίνονται. Κανείς δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει ότι έχει κορωνοϊό ή κρυολόγημα γιατί τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια.

Με αυτά τα συμπτώματα πρέπει να μπαίνουν όλοι σε καραντίνα τουλάχιστον πέντε ημερών. Οι οδηγίες λένε ότι αν έχουμε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων χωρίς τη λήψη φαρμάκων, μπορεί να κυκλοφορήσουν αλλά με μάσκες υψηλής προστασίας παντού. Αν δεν περάσουν τα συμπτώματα, η καραντίνα παρατείνεται στις δέκα ημέρες. Μετά οι στενές επαφές ανάλογα έχουν δοθεί οδηγίες.

Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει με ακρίβεια πώς να συμπεριφέρεται αλλά με ηρεμία και με την καθοδήγηση των θεράποντων ιατρών».

Ο κ. Τσέρκης αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να κάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει και έχουν θετικό αποτέλεσμα μετά από rapid test. «Οι ημέρες της αδείας τους μπορούν να δικαιολογηθούν».

Με επικείμενη Υπουργική Απόφαση πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με PCR.

Για να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid test προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια.

Τέλος, όσοι έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα να αποφεύγουν για τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες τις επαφές με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, ενώ αν είναι απαραίτητο να τους συναντήσουν, να κάνουν νωρίτερα self test και να φορούν μάσκες περιορίζοντας ταυτόχρονα και τον χρόνο συνάντησης στο ελάχιστο δυνατόν.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην δημιουργηθεί πίεση από τις ηλικίες των 60 ετών άνω, αλλά και από τους ανεμβολίαστους».

Διαβάστε ακόμη

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο