Χρ. Βιτσιλάκη: Δίνονται ακίνητα σε άλλους φορείς από τον δήμο και όχι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χρ. Βιτσιλάκη: Δίνονται ακίνητα σε άλλους φορείς από τον δήμο και όχι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Χρ. Βιτσιλάκη: Δίνονται ακίνητα σε άλλους φορείς από τον δήμο και όχι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 726 ΦΟΡΕΣ

Στην απροθυμία του Δήμου Ρόδου να στηρίξει και να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη στέγαση των φοιτητών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας χθες στον “Sky Rodos” η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Χρυσή Βιτσιλάκη.

Δεν είναι δυνατό να δίνουν ακίνητα σε άλλους φορείς και όχι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είπε η κ. Βιτσιλάκη.
«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο σε ό,τι αφορά τη σχολή της Ρόδου λόγω των πανάκριβων ενοικίων. Υπάρχουν εσωτερικές συμφωνίες που τις γνωρίζουμε για μη συμμετοχή ιδιοκτητών ακινήτων στους διαγωνισμούς, που κάνουμε. Η μόνη λύση που έθεσα από την πρώτη ημέρα που έχω εκλεγεί στη θέση μου είναι το αίτημα συνδρομής στον Δήμο που διαθέτει πολύ μεγάλες εκτάσεις τις οποίες θα μπορούσε και θα έπρεπε να διαθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να ανεγερθούν εκεί φοιτητικές εστίες για τις ανάγκες των σπουδαστών που έχουν τα μεγαλύτερα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα. Αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Έχω κάνει πολλαπλές συναντήσεις με τον δήμαρχο αν και είναι σχετικά δυσεύρετος. Κάθε φορά θέτω το θέμα. Κάθε φορά κάνουμε πρόταση και κάθε φορά δίνονται ακίνητα σε οποιονδήποτε άλλο φορέα ή για το προσωπικό του Δήμου και όχι για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δηλαδή στην κατανομή των δημόσιων και διαθέσιμων χώρων από το Παλιό Νοσοκομείο μέχρι λοιπούς χώρους, όπως για παράδειγμα η έκταση για τα λεωφορεία της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» που δίνεται σε άλλους φορείς και όχι σε μας. Κάποτε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίο είναι καθοριστικής σημασίας και για τη Ρόδο. Ο φοιτητικός πληθυσμός είναι καθοριστικός για το νησί και η στέγασή του είναι εξίσου καθοριστική», δήλωσε η Πρυτάνισσα.

Εμπλοκή στην επέκταση επί του ακινήτου του ΠΙΚΠΑ
«Δεν είναι όμως μόνο η φοιτητική στέγη, όπως τόνισε η κ. Βιτσιλάκη αλλά και το γεγονός ότι έχουμε περιοριστεί και δεν μπορούμε να επεκταθούμε στο ΠΙΚΠΑ».


«Η εμπλοκή», όπως εξήγησε, «συνίσταται στο γεγονός ότι από το υπουργείο Άμυνας έχουν ζητήσει τη συνέχιση χρήσης του νηπιαγωγείου με επιστολή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι εμείς προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την ανάπτυξη της κτηριολογικής μονάδας. Δεν μπορούμε να προκηρύξουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να προχωρήσει η ανάπλαση της μονάδας γιατί υπάρχει το ζήτημα με τον στρατό και για το λόγο αυτόν θα μιλήσω με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας αλλά και εξαιτίας των καταληψιών του κτηρίου «Ωμέγα». Είναι άνθρωποι όλη η Ρόδος γνωρίζει ότι τους δόθηκαν εστίες στην περιοχή «Μέγγαβλη».

Οι ανθρωποι αυτοί κράτησαν τα οικήματα και παρέμεναν. Κατέλαβαν μια σειρά από κενούς χώρους στη μέση της διαδρομής από το ΠΙΚΠΑ στο κυρίως κτήριο μας στην πόλη. Αυτά τα ζητήματα τα συζητήσαμε διεξοδικά παρουσία των βουλευτών του νομού στις 20 Δεκεμβρίου σε σύσκεψη στη Ρόδο».


Σε ερώτηση αν η εμπλοκή διαλύει το σχέδιο για τη δημιουργία campus τόνισε:
«Πρέπει και η πολιτεία να συνδράμει. Οι καταληψίες έχουν μείνει πολύ. Υπήρχε τεράστια δυστοκία όλων των φορέων να στηρίξουν τη διαδικασία αυτή και τεράστια καθυστέρηση για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή. Μια-δύο περιπτώσεις έφθασαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν οι καταληψίες. Σέβομαι τις αποφάσεις των δικαστηρίων αλλά δεν κατανοώ. Το Π. Αιγαίου θα κάνει έφεση. Δεν μπορεί σε μια ενιαία έκταση να μην προχωράει η ανάπτυξη του μεγαλύτερου δημόσιου φορέα στο νησί από μερικά άτομα που αρνούνται να αποχωρήσουν από χώρους που τελούν από κατάληψη. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να αποχωρήσουν οι άνθρωποι αυτοί και να μπορέσει να αναπτυχθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

Η απορρόφηση της ΑΣΤΕΡ
Η κ. Βιτσιλάκη αναφέρθηκε και στην ένταξη της ΑΣΤΕΡ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την οποία υπάρχει απόφαση από τη σύγκλητο αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δεν δείχνει προθυμία να την υλοποιήσει.


«Στον υφυπουργό Παιδείας θέσαμε το θέμα της απορρόφησης της ΑΣΤΕΡ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπάρχει απόφαση της συγκλήτου αλλά και μια σταθερή άρνηση της πολιτείας για αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσει σε συνάντηση που θα έχει με την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Το άνοιγμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η Πρυτάνισσα αναφέρθηκε στο άνοιγμα των πανεπιστημίων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με διά ζώσης εκπαίδευση αλλά και στην υποστελέχωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Η προετοιμασία είναι η ίδια πριν από την προηγούμενη περίοδο. Επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες περιμένουμε εγκύκλιο από τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Συρίγο για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ολοκλήρωση του εξαμήνου. Ανάλογα με τα πρωτόκολλα θα λάβουμε τις αποφάσεις μας για το πώς θα προχωρήσουμε».

Η υποστελέχωση και οι ανάγκες
Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τις ανάγκες που υπάρχουν.


«Για αυτά που κάνουμε είμαστε πάρα πολύ λίγοι. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα νησιά. Στη Ρόδο δεν έχουμε πρόβλημα με το διοικητικό προσωπικό που έχουμε σε άλλα νησιά. Να σημειωθεί ότι έγιναν και πολλές συνταξιοδοτήσεις με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κενά. Στη σύνοδο των Πρυτάνεων τοποθετήθηκα και τόνισα πως από τις εγκρίσεις που μας έδωσαν ούτε καν τα κενά μας δεν μπορούμε να καλύψουμε. Θα περιμένουμε μέχρι του χρόνου», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη