Δύο καινοτόμες δράσεις για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Δύο καινοτόμες δράσεις για  τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Δύο καινοτόμες δράσεις για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1005 ΦΟΡΕΣ

Θα υλοποιηθούν από τον δήμο και το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς»

Δύο καινοτόμες δράσεις θα υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ο δήμος Ρόδου και το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» θέλοντας έτσι να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα που δεν τιμούν τον τόπο μας.

Η πρωτοβουλία έχει τον τίτλο «Γνωρίζω, μαθαίνω, φροντίζω δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς» και περιλαμβάνει τις εξής δύο δράσεις:

1η δράση: σε συνεργασία με το ΚΕΚ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» την υλοποίηση διαδικτυακού σεμιναρίου στις 21, 22 και 28, 29 Ιανουαρίου από τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ με θεματικές ενότητες:
- Νομική υποστήριξη
- Ιατρική πρόληψη
- Εκπαίδευση των ζώων
- Συνθήκες διαβίωσης αδέσποτων ζώων

2η δράση: τη δημιουργία καταρτισμένης Ομάδας Φιλόζωων Εθελοντών για την υποστήριξη των υπηρεσιών του δημοτικού κυνοκομείου.
Για το τι περιλαμβάνουν οι δράσεις αυτές παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία πήραν μέρος: η Κική Πάττα – Αποστολίδη εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ισότητας, Οικολογίας και Πρωτογενούς Ανάπτυξης, η Βάνα Αγγελοπούλου - Μανωλάκη διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» , η Κατερίνα Τσακμακίδου γεωπόνος στέλεχος της διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα και ο Γιώργος Κρητικός εκπαιδευτής ζώων και μέλος του συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου Μιλώντας για το τι ακριβώς θα γίνει η κ. Πάττα-Αποστολίδη δήλωσε τα εξής:

«Ξεκινάμε μία καινοτόμα πρωτοβουλία ώστε να μπορέσουμε να… εκπαιδεύσουμε τους πολίτες του νησιού μας, καθώς βλέπουμε τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας όσον αφορά τις κακοποιήσεις και την παραμέληση των ζώων και τις κακές συνθήκες στις οποίες τα βρίσκουμε.
Είναι μία πρωτοβουλία μαζί με το ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» και καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε δύο δράσεις.

Η πρώτη δράση υλοποιείται μέσα από το ΚΕΚ και αφορά ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ιατρική πρόληψη που θα αναπτυχθεί από την Αικατερίνη Βελόνη, την εκπαίδευση των ζώων από τον Δημήτρη Κυμπάρη εκπαιδευτή σκύλων της ΕΛ.ΑΣ., τις συνθήκες διαβίωσης αδέσποτων ζώων από τον Γιώργο Κρητικό εκπαιδευτή και ειδικό στις περισυλλογές άγριων ζώων και ζώων συντροφιάς και θα κλείσει το σεμινάριο από τη Γεωργία Διμέλλη δικηγόρο και πρόεδρο της Φιλοζωικής Ρόδου».
Όπως είπε, ο σκοπός αυτών των σεμιναρίων είναι να «εκπαιδεύσουμε» τα… φιλοζωικά μας συναισθήματα ώστε να προωθηθεί μέσα από αυτά η υιοθεσία καθώς τα ζώα μέσα στο κυνοκομείο δεν μπορούν να επιβιώσουν.

«Η δεύτερη δράση που θα ακολουθήσει μετά το σεμινάριο έχει σκοπό τη δημιουργία της πρώτης ομάδας εθελοντών φιλόζωων που θα ασχοληθούν με τα αδέσποτα καθώς μόνοι μας δεν μπορούμε σε όλο το νησί να λύσουμε προβλήματα. Η ομάδα θα ασχοληθεί με την υιοθεσία από το κυνοκομείο και γενικότερα με τα προβλήματα που συναντάμε στο νησί σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα» κατέληξε η κ. Πάττα.

Ακολούθως η κ. Αγγελοπούλου-Μανωλάκη αφού τόνισε ότι το ΚΕΚ είναι σταθερά προσανατολισμένο στη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των ενήλικων κατοίκων της περιφέρειάς μας, πρόσθεσε ότι ως αρχές έχει την εξωστρέφεια και τις συνέργειες με φορείς για την αποτελεσματικότερη συμβολή του στη σφαιρική και εξειδικευμένη εκπαίδευση όλων των κατοίκων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας με τον δήμο Ρόδου έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο κ. Αποστολίδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα σεμιναρίων, το οποίο χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή προσέγγιση στα τοπικά ζητήματα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς όπου μέσα από αυτήν θα γνωρίσουμε τις ορθές πρακτικές βάσει των επιταγών της νομικής και της κτηνιατρικής κοινότητας και επίσης θα γνωρίσουμε τις αρχές εκπαίδευσης οδηγώντας σε μία αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων» δήλωσε και έκανε γνωστό ότι το σεμινάριο που θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς» αποτελείται από τέσσερις θεματικές υποενότητες με τέσσερις διαφορετικούς εκπαιδευτές.

«Η πρώτη ενότητα θα είναι η ιατρική υποστήριξη με την κτηνίατρο Αικατερίνη Βελόνη που θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου.
Η δεύτερη θεματική υποενότητα είναι η εκπαίδευση των ζώων με τον εκπαιδευτή ζώων Δημήτρη Κυμπάρη που θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, το τρίτο αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων με τον Γεώργιο Κρητικό που είναι και στέλεχος του κυνοκομείου στις 28 Ιανουαρίου και το τελευταίο είναι η νομική υποστήριξη με εκπαιδεύτρια τη δικηγόρο Γεωργία Διμέλη που θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου» κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου-Μανωλάκη.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα άνοιξε χθες το απόγευμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων στην ιστοσελίδα του ΚΕΚ και μπορούν να το παρακολουθήσουν τόσο οι κάτοικοι της Ρόδου αλλά και των άλλων νησιών της περιφέρειας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Αίτηση συμμετοχής από τους ενδιαφερομένους γίνονται στο kek-gennimatas.gr.
Από την πλευρά της η κ. Τσακμακίδου υπογράμμισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021 υπάρχει ένα νέο νομοσχέδιο – πλαίσιο το «ΑΡΓΟΣ» για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, το οποίο δίνει πολλές αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες στους δήμους. Μία από αυτές είναι η ενημέρωση των δημοτών γύρω από τα παραπάνω στα θέματα.

«Ξεκινάμε το 2022 με μία δράση η οποία θα έχει και συνέχεια και θέλουμε τη στήριξη όλων. Το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» είναι πολύ φιλόδοξο και αν πετύχει, θα καταφέρει ο δήμος μας να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για την προστασία των ζώων» κατέληξε.
Τέλος, ο κ. Κρητικός τόνισε ότι το 2021 σημειώθηκε μία έξαρση στις εγκαταλείψεις ζώων πράγμα το οποίο δημιούργησε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ζώων, τα οποία κατέληξαν δυστυχώς στο κυνοκομείο. «Δυστυχώς φταίει και η περίοδος που διανύουμε. Από την άλλη όμως αυτή η δράση θα βοηθήσει στην ενημέρωση του κόσμου και θα δημιουργήσει ομάδες εθελοντών που θα βοηθήσουν το έργο που γίνεται από τον δήμο και τη Φιλοζωική και θα τους δείξουμε διάφορα σημαντικά πράγματα ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα με τα αδέσποτα ζώα πάνω στο νησί» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα ζώα που εγκαταλείφθηκαν είναι κυνηγόσκυλα.

Διαβάστε ακόμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών