Γιγαντιαίο το έργο του ΕΚΑΒ στη Ρόδο

Γιγαντιαίο το έργο του ΕΚΑΒ στη Ρόδο

Γιγαντιαίο το έργο του ΕΚΑΒ στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1239 ΦΟΡΕΣ

Έγιναν πάνω από 9.500 μεταφορές στο νοσοκομείο και 250 αεροδιακομιδές

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για το έργο που είχαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι υπηρετούν στο νησί της Ρόδου, καθώς επίσης και το τμήμα των αεροδιακομιδών, στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» κατά τη διάρκεια του 2021, οι διασώστες του νοσοκομείου της Ρόδου δέχθηκαν χιλιάδες κλήσεις σε βοήθεια για διάφορα περιστατικά που έχριζαν ανάγκης μετάβασης στο νοσοκομείο.

Το σύνολο των περιστατικών που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου ξεπέρασε τις 9.500 στη διάρκεια του δωδεκαμήνου, αριθμός που συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυξημένος.

Επίσης, από το τμήμα αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που εδρεύει στη Ρόδο, έγιναν συνολικά μέσα στη διάρκεια του 2021, περισσότερες από 250 τέτοιες αεροδιακομιδές, από και προς τη Ρόδο, για ασθενείς που χρειάζονταν εξειδικευμένη περίθαλψη, για νεογνά, για τραυματίες κ.ο.κ.

Τα παραπάνω περιστατικά, αντιστοιχούσαν επίσης, σε τραυματίες από τροχαία ατυχήματα που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου, σε χρόνια περιστατικά, σε επείγοντα κ.α.

Συγκριτικά με το προσωπικό που διαθέτει το ΕΚΑΒ στη Ρόδο, ο αριθμός των περιστατικών που διεκπεραίωσε μέσα στο προηγούμενο έτος, ήταν ιδιαίτερα σημαντικός.

«Ημέρα Θυσίας του Διασώστη» η χθεσινή
Με την τέλεση Τρισαγίου, στο μνημείο πεσόντων εν ώρα καθήκοντος στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, τιμήθηκε χθες η θεσμοθετημένη «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη», παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, της Υφυπουργού, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωής Ράπτη, του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του Υπηρεσιακού Γραμματέα Γιάννη Βλάσση.

Δεδομένων των τρεχουσών έκτακτων συνθηκών και της υποχρεωτικής τήρησης των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, φέτος, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πεσόντες εν ώρα καθήκοντος, διασώστες, γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ. Με το πέρας του Τρισαγίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απηύθυνε χαιρετισμό μέσω ασυρμάτου στους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων βάρδιας και μέσω τηλεδιάσκεψης στα στελέχη του Παραρτήματος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Β. Ελλάδας), τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Στελέχη του τμήματος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Ρόδου  (Μπάμπης Τσιμπλέκας, προϊστάμενος, Σταύρος Γαλανός  και Σπύρος Δημητρόπουλος)
Στελέχη του τμήματος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Ρόδου (Μπάμπης Τσιμπλέκας, προϊστάμενος, Σταύρος Γαλανός και Σπύρος Δημητρόπουλος)

«...όπως υποσχεθήκαμε πέρυσι, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται και σήμερα εδώ, κοντά σας, τιμώντας την «Ημέρα Θυσίας του Διασώστη». Τιμώντας τα πρόσωπα των ανθρώπων που χάθηκαν, τιμώντας όλους εσάς που, εδώ και 35 χρόνια 24 ώρες το 24ώρο, βρισκόσαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής.
Έτσι και σήμερα το καθήκον σάς βρίσκει και πάλι σε έναν ατέρμονο αγώνα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σας ευγνωμονούμε για την υπέρμετρη προσήλωση, τον επαγγελματισμό σας αλλά και την ψυχική σας δύναμη σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα που δίνετε όλοι εσείς σε όλη την Ελλάδα.
Καλό κουράγιο σε όλες και όλους!

Στους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές που μας δίνετε καθημερινά μαθήματα ζωής! Το ΕΚΑΒ πιο δυνατό από ποτέ, κατόπιν της ενσωμάτωσης σε αυτό του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, αποτελεί την ψυχή και τη βάση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είστε ο κεντρικός και αδιαπραγμάτευτος επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας. Είναι τιμή σας να αποτελείτε την αιχμή του δόρατος στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών αλλά και όλων των εκτάκτων αναγκών και κρίσεων που προκύπτουν, σαν αυτή του κορωνοϊού COVID-19 που αν μη τι άλλο, είναι πασιφανές ότι διαχειρίζεστε και συντονίζετε με μεγάλη επιτυχία...».
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, απευθυνόμενος στα πληρώματα των ασθενοφόρων αλλά και στα στελέχη του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Β. Ελλάδας, ανέφερε:

«Σήμερα, κάτω από τις πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικογένεια του ΕΚΑΒ τιμά τη μνήμη του προσωπικού της, που «έπεσε» στο βωμό του καθήκοντος εν ώρα υπηρεσίας. Η σημερινή ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» που είναι μία ξεχωριστή ημέρα τιμής, σεβασμού αλλά και ενσυναίσθησης, συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 35 χρόνων λειτουργίας του ΕΚΑΒ ως του μοναδικού επιχειρησιακού βραχίονα του υπουργείου Υγείας, με το παράδειγμα όλων των πεσόντων συναδέλφων σας να ενδυναμώνει και να ενισχύει τον επαγγελματισμό σας αλλά και το υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προσφορά σας ως διασώστες, γιατροί και νοσηλευτές. Μέρες σαν τη σημερινή, ύστερα από 35 χρόνια, βάζουν ένα ακόμα λιθαράκι στο τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελείτε καθημερινά, 365 μέρες τον χρόνο, αναδεικνύοντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα της Δωρεάν Δημόσιας παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, κρατώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ψηλά τη σημαία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η σημερινή ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» σε συνδυασμό με την καθημερινή μάχη που δίνετε για τη διαχείριση των περιστατικών του κορωνοϊού, μας επαναπροσδιορίζει αλλά και μας υπενθυμίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής.
Της ανθρώπινης ζωής που εσείς πρώτοι, από ολόκληρο το υγειονομικό προσωπικό, καλείστε να προστατεύσετε...
Στο μυαλό όλων είστε ΗΡΩΕΣ, όπως ΗΡΩΕΣ είναι όλοι οι πεσόντες, εν ώρα καθήκοντος, συνάδελφοί σας.»

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς