Προσπάθησαν να εξαπατήσουν συμπολίτισσά μας μέσω Facebook

Προσπάθησαν να εξαπατήσουν συμπολίτισσά μας μέσω Facebook

Προσπάθησαν να εξαπατήσουν συμπολίτισσά μας μέσω Facebook

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3965 ΦΟΡΕΣ

Νέα μέθοδο εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών εφαρμόζουν το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι, με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και τη χρήση τους σε απάτες.

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωση για την αλίευση των θυμάτων τους και κάνουν επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών με στόχο να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, αφού εμφανίζονται ακόμη και ως άρρωστα άτομα που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους, διαθέτουν μεγάλη περιουσία, την οποία θέλουν να την… δωρίσουν!


Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται και στην περιοχή μας και ήδη έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έμπειροι αξιωματικοί της οποίας δηλώνουν ότι υπάρχουν δεκάδες περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα.
Μία τέτοια περίπτωση που συνέβη σε συμπολίτισσά μας αφορά τη δωρεά από δήθεν Γαλλίδα ομογενή ποσού ύψους 500.000 ευρώ!


Πιο αναλυτικά, πριν από μερικές ημέρες η συμπολίτισσά μας ηλικίας 48 ετών είδε στη σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) ένα σχόλιο σε κάποια ανάρτησή της, από μία γυναίκα η οποία δήλωνε ότι είναι μόνη της και το μόνο που ήθελε ήταν μία επικοινωνία για να περάσει τον χρόνο της.


Η 48χρονη της απάντησε και τότε η γυναίκα αυτή την πληροφόρησε ότι είναι 62 ετών με καταγωγή από την Αθήνα (οι γονείς της), μένει στη Γαλλία πάρα πολλά χρόνια και είναι καρκινοπαθής. Μάλιστα η 62χρονη είπε στη συμπολίτισσά μας ότι δεν έχει πολύ χρόνο ζωής!


Η ίδια ζήτησε από την 48χρονη να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων στην εφαρμογή «whats aap», όχι όμως τηλεφωνικά αφού παρά το γεγονός ότι η συμπολίτισσά μας την κάλεσε στον αριθμό τηλεφώνου που της έδωσε αρκετές φορές ουδέποτε απάντησε, παρά μόνο σε μηνύματα.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, πάντα με μηνύματα στα ελληνικά, η Γαλλίδα είπε στη συμπολίτισσά μας πως θέλει να της δωρίσει μισό εκατομμύριο ευρώ!

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε τα εξής:
«Θέλω να σας φέρω μερικά καλά νέα για εσάς. Είσαι καλός άνθρωπος και είσαι το ιδανικό άτομο που ψάχνω για να επωφεληθώ από τα υπάρχοντά μου. Πήρα την απόφαση να σας δωρίσω 500.000 ευρώ. Αυτά τα λεφτά αν τα αρνηθείς, θα με πληγώσεις πολύ. Να ξέρεις ότι σε θεωρώ μέλος της οικογένειας και σε εμπιστεύομαι γι’ αυτό σε επέλεξα ιδιαίτερα. Έχω ήδη μιλήσει με τον δικηγόρο μου για όλα αυτά και συμφωνούν μαζί μου. Δεν χρειάζομαι πια χρήματα γιατί δεν μου μένει πολύς χρόνος αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε…».


Η συμπολίτισσά μας αρνήθηκε να πάρει τα χρήματα ωστόσο η 62χρονη επέμενε και μάλιστα της έστειλε και το όνομα και το τηλέφωνο του Γάλλου δικηγόρου της, με τον οποίο την πίεζε να επικοινωνήσει για να κανονίσουν τη δωρεά των χρημάτων. Όταν κάποια στιγμή η 48χρονη κάλεσε τον δικηγόρο εκείνος δεν απάντησε, κάτι που έκανε όμως σε γραπτό μήνυμα μέσω της εφαρμογής «whatsapp». Ο δικηγόρος της είπε ότι είχε ενημερωθεί από την πελάτισσά του και ήταν έτοιμος να προχωρήσει τη διαδικασία, ωστόσο θα έπρεπε η 48χρονη να του συμπληρώσει και να του στείλει μία αίτηση που περιλάμβανε το ονοματεπώνυμό της, πατρώνυμο, χώρα, πόλη, διεύθυνση, ενώ της ζητούσε και ένα φωτοαντίγραφο της αστυνομικής της ταυτότητας.

Η συμπολίτισσά μας που ήδη ήταν υποψιασμένη άρχισε να τον ρωτάει αν είναι Ελληνας διότι και αυτός έκανε χρήση της ελληνικής γλώσσας στα μηνύματα αρκετά καλά και πώς γίνεται να κινηθεί μία τέτοια διαδικασία χωρίς να υπάρξει επικύρωση εγγράφων. Ο Γάλλος δικηγόρος της απάντησε ότι χρησιμοποιεί τον μεταφραστή της google για την επικοινωνία τους (το ίδιο είπε και η 62χρονη ετοιμοθάνατη Γαλλίδα) και πως όλα τα χαρτιά θα επικυρωθούν στη συνέχεια.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», οι μέθοδοι προσέγγισης των επιτήδειων ποικίλλουν. Ωστόσο η «αρχή» γίνεται συνήθως με ένα σχόλιο ή μήνυμα κάτω από κάποια ανάρτηση που έχει κάνει το υποψήφιο «θύμα».
Και αυτό μπορεί ακόμη και να είναι ένα σχόλιο θαυμασμού ή ακόμη και ευγενικό «φλερτ» έτσι ώστε να υπάρξει απάντηση. Από εκεί και έπειτα ζητείται επικοινωνία μόνο μέσω της εφαρμογής «whatsapp» και πάντα με μηνύματα, ενώ το δήθεν «προφίλ» των επιτήδειων είναι με λίγους φίλους, αρκετές αναρτήσεις από τοπία ή και μερικές φωτογραφίες προσωπικές που ωστόσο εκτιμάται ότι δεν ανήκουν στα πραγματικά αυτά πρόσωπα που επιζητούν τη γνωριμία. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται ως καταξιωμένοι επαγγελματίες, διαζευγμένοι ή ανύπαντροι με αρκετά καλή οικονομική κατάσταση, διαμένουν στο εξωτερικό όπου ανατράφηκαν από συγγενικό τους πρόσωπο (θείους, θείες κ.λπ.) αλλά οι γονείς τους ήταν από την Αθήνα.


Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνά ήδη αρκετές τέτοιες περιπτώσεις τόσο στο νησί μας όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, για αυτό και ανώτεροι αξιωματικοί επισημαίνουν προς όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με ποιους συνομιλούμε στο διαδίκτυο και σε άλλες εφαρμογές και κυρίως τι στοιχεία τους δίνουμε για την προσωπική μας ζωή αλλά και επίσημα έγγραφα μας με τα οποία θα μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε απάτη σε βάρος μας.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών