346 περιστατικά πυρκαγιών αντιμετώπισε πέρυσι η Πυροσβεστική στη Ρόδο

346 περιστατικά πυρκαγιών  αντιμετώπισε πέρυσι η Πυροσβεστική στη Ρόδο

346 περιστατικά πυρκαγιών αντιμετώπισε πέρυσι η Πυροσβεστική στη Ρόδο

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 294 ΦΟΡΕΣ

Συνολικά 346 περιστατικά πυρκαγιών κλήθηκε να αντιμετωπίσει την περσινή χρονιά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, περιοχή ευθύνης της.

Η πλειονότητα των περιστατικών αυτών, καταγράφεται στο νησί της Ρόδου και αφορά τόσο δασικές και αγροτικές πυρκαγιές όσο και αστικές.
Την ίδια ώρα δεκάδες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η ίδια υπηρεσία για τη συνδρομή βοήθειας και τον απεγκλωβισμό ατόμων σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που σημειώθηκαν στη Ρόδο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου σημειώθηκαν 346 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 23 ήταν δασικές, οι 9 αγροτικές και οι 314 αστικές. Μεταξύ των δασικών πυρκαγιών ξεχωρίζουν η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί μας στις αρχές Αυγούστου στις περιοχές Θεολόγου, Μαριτσών, Ψίνθου και η οποία αποτέφρωσε περίπου 11,5 χιλιάδες στρέμματα, καθώς και οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το καλοκαίρι στην Κάρπαθο.

Μάλιστα οι φωτιές στην Κάρπαθο ξέσπασαν την ίδια ημέρα: η μία στην περιοχή «Κυρά Παναγιά» μεταξύ των χωριών «Μεσοχώρι» και «Σπόα» αποτεφρώνοντας 1565 στρέμματα και η δεύτερη στην περιοχή «Απέρι» όπου έκαψε 2.424 στρέμματα.

Για όλα τα παραπάνω περιστατικά σχηματίστηκαν συνολικά 39 ποινικές δικογραφίες και ειδικότερα, 13 για δασικές πυρκαγιές, 24 για αστικές και 2 για αγροτικές πυρκαγιές.
Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Πύραρχος κ. Νικήτας Βενιός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κατέβαλλε το προσωπικό της υπηρεσίας του την προηγούμενη χρονιά, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί μας την 1η Αυγούστου και η οποία ξεκίνησε από το χωριό «Θεολόγος» και έφτασε έως την Ψίνθο, αποτεφρώνοντας δασικές και αγροτικές εκτάσεις μέχρι και τα Μαριτσά.

«Πέρυσι παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω της κλιματικής αλλαγής, θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά. Είχαμε ένα πάρα πολύ θερμό καλοκαίρι λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας, καθώς και της μεγάλης διάρκειας καύσωνα. Είχαμε κοντά ένα μήνα συνέχεια καύσωνα.

Ταυτόχρονα η πυρκαγιά στα τουρκικά παράλια είχε καταστροφικό αντίκτυπο για το νησί της Ρόδου, διότι για περίπου 15 ημέρες ήμασταν υπό τη σκέπη του καπνού της Τουρκίας, κάτι που «στέγνωσε» ακόμα περισσότερο το περιβάλλον της Ρόδου (μείωσε κατά πολύ τη σχετική υγρασία).

Όλα αυτά δημιούργησαν το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στη φωτιά που ξεκίνησε από τον Θεολόγο και έφθασε έως την Ψίνθο.
Παρόλα αυτά όμως θεωρώ ότι η φωτιά αντιμετωπίστηκε και «μαζεύτηκε» αρκετά γρήγορα. Δεν είχε πολύ μεγάλες καταστροφές και σχεδόν καθόλου καταστροφές σε αγροτικούς πόρους, σπίτια, ανθρώπους κ.ο.κ.

Δηλαδή, περιουσίες δεν κάηκαν, κάηκε μία μεγάλη δασική έκταση, καθώς αρκετά μεγάλη αγροτική έκταση με ελιές κ.α. Το σύνολο της καμένης έκτασης, σύμφωνα με το Δασαρχείο, είναι 11.524 τ.μ. γης μικτά και δασική και αγροτική έκταση».

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις αστικών πυρκαγιών ο κ. Βενιός είπε ότι «είναι μέσα στα όρια του φυσιολογικού», εξηγώντας ότι δεν είχαμε πολύ σοβαρά περιστατικά, ενώ εξήρε την άριστη συνεργασία που είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με όλους τους τοπικούς φορείς, τον κόσμο αλλά και τους εθελοντές.

«Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένας βασικός συντελεστής σε ό,τι έχει να κάνει με τις πυρκαγιές. Τώρα το νούμερο δεν είναι πολύ μεγάλο, γιατί μέσα σε αυτές είναι και πυρκαγιές που είναι ασήμαντες, όπως το να πάρει φωτιά μία κατσαρόλα, ένας κάδος απορριμμάτων κ.α.

Μεγάλα και σημαντικά συμβάντα δεν είχαμε ούτε και αστικές πυρκαγιές, όπως είχαμε τον προηγούμενο χρόνο (2020).
Είναι μέσα στα όρια του φυσιολογικού, θα μπορούσα να πω.

Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος ήταν συνεργάσιμος τη χρονιά που πέρασε καθώς και οι δομές, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρώτος και δεύτερος βαθμός), στρατός, αστυνομία, εθελοντές. Είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και τον κόσμο. Ήταν όλοι δίπλα μας.

Βέβαια πάντα υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας, όπως είναι ένα βραχυκύκλωμα σε ένα στύλο της ΔΕΗ. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα και όχι μόνο εμείς, όλη η Ελλάδα με τις εναέριες καλωδιώσεις.
Πέρυσι είχαμε μία καλή συνεργασία και θέλω να πιστεύω ότι και φέτος, το 2022, θα έχουμε μία αντίστοιχη και ακόμα καλύτερη. Μακάρι να εκλείψουν και αυτοί οι λίγοι παράγοντες και να μην έχουμε τα αντίστοιχα προβλήματα».

Σημαντική όμως είναι και η βοήθεια που δίδει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, ιδίως για τον απεγκλωβισμό οδηγών και επιβατών. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα, στο οποίο ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου επεσήμανε ότι θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από όλους μας, ενώ εξήγησε ότι στην πλειονότητά τους τα άτομα που κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν σε τέτοιου είδους περιστατικά ήταν νεαρής ηλικίας!

«Πρέπει να προσέξουμε πολύ το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Είχαμε αρκετά τροχαία πέρυσι. Πολλές φορές χρειάστηκε να επέμβουμε για να απεγκλωβίσουμε άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν νεαρά άτομα. Θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό, όπως επίσης και το γεγονός ότι πλέον δεν έχουμε τόσες συγκρούσεις οχημάτων αλλά τα αυτοκίνητα βγαίνουν έξω από τον δρόμο και συγκρούονται με κολώνες φωτισμού, τοιχία, δέντρα κ.α.

Αυτό κάτι σημαίνει και πρέπει να το δούμε και ως ποιότητα οδοστρώματος αλλά και ως ποιότητα οδηγών. Βέβαια αυτό είναι κάτι που δεν αφορά εμάς ως Πυροσβεστική αλλά περισσότερο την Τροχαία. Εμείς πάμε συνδρομητικά σε αυτά τα συμβάντα».

Καταλήγοντας ο κ. Νικήτας Βενιός επεσήμανε για ακόμα μία φορά τις αλλαγές που υπάρχουν στο περιβάλλον (κλιματικές κ.α.), γεγονός που θα πρέπει να αλλάξει και τη δική μας συμπεριφορά.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αυτό το νέο περιβάλλον και αυτό μας λέει: «Όχι φωτιά σε εξωτερικούς χώρους», ειδικά όταν έχουμε καιρικά φαινόμενα που «βοηθάνε» σε περίπτωση φωτιάς, όπως ενισχυμένοι άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, θερμοκρασίες καύσωνα, παρατεταμένη ξηρασία.

Δυστυχώς αν κάποιος βάλει φωτιά κάτω υπό τέτοιες συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε το σχετικό πρόστιμο και να κινήσουμε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών