Χ. Γιασιράνη: Ικανοποιητικό το επίπεδο των εμβολιασμών στη Ρόδο

Χ. Γιασιράνη: Ικανοποιητικό το επίπεδο των εμβολιασμών στη Ρόδο

Χ. Γιασιράνη: Ικανοποιητικό το επίπεδο των εμβολιασμών στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 495 ΦΟΡΕΣ

Για την πορεία των εμβολιασμών στη Ρόδο, καθώς και για άλλα θέματα της αρμοδιότητάς της, ενημέρωσε χθες η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, κα Χαρούλα Γιασιράνη.

Για τους εμβολιασμούς
Καταρχάς, η κα Γιασιράνη είπε ότι η Ρόδος βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά τους εμβολιασμούς, και τις δύο πρώτες δόσεις αλλά και την επαναληπτική.

Είπε, ακόμη, ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν, πριν από δύο μήνες περίπου, για τα απομακρυσμένα χωριά της Ρόδου, ολοκληρώθηκε.

Αυτό που έκαναν ήταν να συστήσουν ένα κινητό συνεργείο και πήγαν στα χωριά της Νότιας Ρόδου όπου εμβολίασαν υπερήλικες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν είτε στα Κέντρα Υγείας είτε στο Νοσοκομείο της Ρόδου για να κάνουν την επαναληπτική δόση.

Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την ίδια, ότι εμβολιάστηκαν και πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο,

Αντιστοίχως, ακολούθησε και η δεύτερη και τώρα βρίσκονται σε αναμονή για να κάνουν και την επαναληπτική δόση.

Μάλιστα με αυτή την πρωτοβουλία τους, εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 850 συμπολίτες μας στη Νότια Ρόδο και η Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της που φάνηκαν χρήσιμοι από την πλευρά τους, σ’ αυτούς που δεν μπορούσαν να μεταβούν οι ίδιοι να κάνουν το εμβόλιό τους.

Και η πορεία των εμβολιασμών των μικρών παιδιών βαίνει επίσης ικανοποιητικά και, όπως είπε η κα Γιασιράνη, κάποιες φορές δύσκολα οι γονείς βρίσκουν ραντεβού όταν καλούν στις γραμμές του Νοσοκομείου της Ρόδου για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Σιγά-σιγά, θα αποκατασταθούν και τα ραντεβού ώστε όσοι γονείς το επιθυμούν να προστρέξουν να κλείσουν το ραντεβού για να εμβολιαστούν και τα μικρά παιδιά», είπε.

Όσον αφορά τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, αυτούς τους διενεργούν είτε τα εμβολιαστικά κέντρα του νησιού, που είναι τα Κέντρο Υγείας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Έμπωνα, είτε οι δύο ιδιώτες γιατροί οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβαση με τη δεύτερη ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, και είναι ο κ. Δημήτρης Ιωσήφ και η κα Ειρήνη Παναγιωτά που είναι οι μοναδικοί ιδιώτες που κάνουν εμβολιασμούς. Σημειώνεται ότι ο κατ’ οίκον εμβολιασμός γίνεται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι κλινήρεις ή δεν μπορούν να μετακινηθούν και δίνει τη δυνατότητα να πάει ο γιατρός στο σπίτι τους προκείμενου να εμβολιαστούν.

Η καθυστέρηση οφείλεται στον πολύ μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και η αναμονή ήταν αρκετά μεγάλη. Με την είσοδο, λοιπόν, πριν από δύο εβδομάδες και της δεύτερης ιδιώτη γιατρού στον κατ’ οίκον εμβολιασμό, εξομαλύνθηκε αρκετά η κατάσταση.

«Μαζί λοιπόν τα Κ.Υ. και οι δύο ιδιώτες γιατροί, έχουν φέρει τώρα τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε μία αρκετά ικανοποιητική επίσης κατάσταση», είπε.

Επειδή επικοινωνούν με τους δύο ιδιώτες γιατρούς σε καθημερινή βάση, η διαδικασία ξεμπλόκαρε εντελώς αφού μαζί με τα Κ.Υ. ικανοποιούν τα αιτήματα σχετικά σύντομα.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει την παρουσία του στο νησί της Ρόδου, όπως το κάνει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, δηλαδή με τη μόνιμη παρουσία στη νέα πτέρυγα του παλαιού Νοσοκομείου της Ρόδου επί της οδού Παπαλουκά που γίνονται καθημερινά τα τεστ για όσους επιθυμούν να εξεταστούν δωρεάν και ένα δεύτερο συνεργείο πηγαίνει περιμετρικά του νησιού, σε κοινότητες ή σε άλλα σημεία περιφερειακά της πόλης ώστε να έχουν την ευκαιρία οι πολίτες να έχουν αυτή τη δωρεάν παροχή από το Κράτος και να εξετάζονται αξιόπιστα, όποτε το επιθυμούν.

Σχετικά με την υποστελέχωση στο Κ.Υ. για το οποίο στην πρώτη φάση είχε διαθέσει προσωπικό η Περιφέρεια, η κα Γιασιράνη ξεκαθάρισε ότι αυτό, όπως και όλες οι Υγειονομικές μονάδες που είναι στο ΕΣΥ, διοικούνται από ο Υπουργείο Υγείας και τη Β’ ΥΠΕ και η Περιφέρεια, επικουρικά, από την έναρξη των εμβολιασμών, διέθεσε δύο νοσηλεύτριες που είχε στις υπηρεσίες της για να βοηθήσουν στη στελέχωση των γραμμών του Νοσοκομείου της Ρόδου αρχικά και μετά του mega εμβολιαστικού Κέντρου. Αυτή τη στιγμή, επειδή διενεργούν τους μαζικούς εμβολιασμούς στα χωριά, δεν έχουν δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό.

Τέλος, δεν παρέλειψε να πει ότι η «Όμικρον» μπορεί να είναι μία παραλλαγή του ιού που τα συμπτώματά της είναι ελαφρά και οι εμβολιασμένοι συνήθως, απ’ ό,τι λένε οι επιστήμονες, την περνούν και ασυμπτωματικά αλλά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν τηρούνται τα μέτρα αποστασιοποίησης που οφείλουμε να τηρούμε όλοι και γι’ αυτό απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να τα τηρούν.

Για το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Ερωτηθείσα, ακόμη, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η κα Γιασιρνάνη, είπε ότι βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η οποία εκδικάστηκε στις 14 Δεκεμβρίου και εκκρεμούν άλλες δυο νέες προσφυγές.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, με την αλλαγή του έτους και το άνοιγμα του νέου προϋπολογισμού της Περιφέρειας, θα κάνουν άλλο διαγωνισμό προκειμένου να εφοδιάσουν το παντοπωλείο, τώρα που έχουν τη δυνατότητα που ορίζει ο νόμος για να το γεμίσουν και να έχουν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας τα τρόφιμά τους για τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, η Αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός, δηλαδή ο προηγούμενος συνεχίζει να είναι σε διαδικασία υλοποίησης με όλα τα προβλήματά του. Πρόσθετα λοιπόν, ότι όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο τους δίνει τη δυνατότητα ο νόμος θα το αξιοποιόσουν προκείμενου το κοινωνικοί παντοπωλείο να έχει και πάλι τρόφιμα. Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, ο διαγωνισμός αυτός δεν μπορεί να είναι μεγάλος.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών