Εξαιρετικά σπάνιος ο χαρακτήρας της κακοκαιρίας στις 24 και 25 Ιανουαρίου για το νησί της Ρόδου

Εξαιρετικά σπάνιος ο χαρακτήρας της κακοκαιρίας στις 24 και 25 Ιανουαρίου για το νησί της Ρόδου

Εξαιρετικά σπάνιος ο χαρακτήρας της κακοκαιρίας στις 24 και 25 Ιανουαρίου για το νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1777 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου*

Εξαιρετικά σπάνια κακοκαιρία χτύπησε το νησί της Ρόδου το διάστημα 24-25/01/2022 με κύρια χαρακτηριστηκά τη χαμηλή θερμοκρασία, τη χιονόπτωση που συνοδευόταν με ασθενή κεραυνική δραστηριότητα και τους ισχυρούς ανέμους.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα αίτια.
Αντικυκλώνας (πεδίο υψηλού βαρομετρικού) αναπτύσσεται πάνω από την περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ώθηση ψυχρών αέριων μαζών αρκτικής προέλευσης προς την Τουρκία.

Μία νοτιοανατολική μετατόπιση του αντικυκλώνα στρέφει τις αρκτικής προέλευσης αέριες μάζες προς την Ελλάδα από τα βορειοανατολικά.

Η ατμοφαιρική στασιμότητα (block) επέτρεψε στις ψυχρές και ξηρές αέριες να κινηθούν μέχρι την Κρήτη το πρωί της 24ης Ιανουαρίου 2022 (long wave trough).

Μία σύγκρουση μεταξύ των σχετικά θερμών αέριων μαζών και των κατερχόμενων, από τα βόρεια, ψυχρών αέριων μαζών δημιουργούν ένα βαρομετρικό χαμηλό (cutoff) με το όνομα «Ελπίς». Από το πρωί της ημέρας εκείνης το νησί της Ρόδου αποκρίθηκε σε αυτήν τη διαταραχή και οι άνεμοι από βορειοδυτικοί ξηροί γύρισαν σε υγρούς νοτιοανατολικούς. Η ροή του αέρα είναι πλέον από τη θάλασσα Ρόδου.

Η θερμή επιφάνεια της θάλασσας (στους 18 βαθμούς Κελσίου αυτήν την περίοδο) ήρθε σε επαφή με τον κρύο αέρα δημιουργώντας δυναμικό (lake effect).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παρουσία βροχοφόρων νεφών από το μεσημέρι στο νησί δίνοντας βροχή στα πεδινά και χιόνι στα ορεινά.

Στις οκτώ το βράδυ το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται πλεόν κοντά στη Ρόδο με το δυναμικό να ανεβαίνει.

Περνώντας το χαμηλό πάνω από τη Ρόδο οι άνεμοι γύρισαν σε ψυχρούς και υγρούς βορειοανατολικούς με αποτέλεσμα τα επίπεδα χιονόπτωσης να φτάσουν σε μηδενικά κατά τόπους υψόμετρα.

Δεν είδαν όμως όλοι χιόνι στη Ρόδο. Και αυτοί που το είδαν θα διαπίστωσαν ότι η ποσότητα από περιοχή σε περιοχή διέφερε.

Αυτό έχει να κάνει με τη θέση που βρέθηκε το συνεσφιγμένο μέτωπο (σύγκλιση θερμών και ψυχρών αέριων μαζών) πάνω από το νησί της Ρόδου όπου εκτείνονταν σε μια καμπύλη γραμμή στις περιοχές από Αρχάγγελο-Έμπωνα- Ψίνθο-Φαληράκι.

Οι περιοχές πάνω σε αυτήν τη ζώνη σύγκλισης είδαν και το περισσότερο χιόνι με τις όμορες περιοχές να ακολουθούν. Όσο νότια απομακρυνόμασταν από τη ζώνη σύσφιξης τοσό τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανέβαιναν.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 40 εκατοστά στην κορυφή του Αταβύρου και κοντά στη γραμμή σύγκλισης (εξαιρούνται οι ορεινές/ημιορεινές περιοχές όπου σαφώς εκεί τα εκατοστά ήταν πιο πολλά) στα 20 εκατοστά.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σπάνιο διότι στις 14/01/1968, στις 08/03/1987 και στις 25/01/2022 είναι οι μοναδικές περιπτώσεις όπου εμφανίζεται χιόνι σε πεδινές περιοχές από την αρχή καταγραφής μετεωρολογικών δεδομένων στη Ρόδο το 1957.

* O Σεραφείμ Χριστοδούλου είναι πτυχιούχος Μετεωρολόγος - Κλιματολόγος και εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμη

Μπότες και κράνη για τους εθελοντές πυροσβέστες της Ρόδου δώρισε η ομάδα “Help for Rhodes”

Ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για τις εκλογές στο ΤΕΕ

Μπλεγμένη σε αγκίστρια και πετονιές ξεβράστηκε θαλάσσια χελώνα στα Κρητικά

Για 15η φορά επισκέπτονται τη Ρόδο μαθητές του Λυκείου “Centre d’ Ensignement Libre S2” της Λιέγης

Ευχαριστήρια επιστολή των αστυνομικών της περιοχής μας σε όσους στάθηκαν δίπλα τους τη μέρα του Πάσχα

Στη Ρόδο οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχ. Τσιριγώτη και Καίτη Γιαννακά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά

Παράσταση Διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς της Ρόδου