Στο στόχαστρο των απατεώνων έξι γιατροί της Ρόδου και ένας καταστηματάρχης από τη Σύμη

Στο στόχαστρο των απατεώνων έξι γιατροί της Ρόδου και ένας καταστηματάρχης από τη Σύμη

Στο στόχαστρο των απατεώνων έξι γιατροί της Ρόδου και ένας καταστηματάρχης από τη Σύμη

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5168 ΦΟΡΕΣ

Επιχείρησαν να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους με διάφορα τεχνάσματα

Ασύλληπτες είναι πλέον οι μεθοδεύσεις που σκαρφίζονται οι κάθε λογής απατεώνες, οι οποίοι επικοινωνούν καθημερινά με ιδιώτες, καταστηματάρχες, επιχειρηματίες, εταιρείες και επαγγελματίες, επιδιώκοντας έτσι να αποσπάσουν με διάφορα τεχνάσματα τους κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών για να τους αδειάσουν στη συνέχεια μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΡΟΔΙΑΚΗΣ», κύκλωμα απατεώνων στοχοποίησε χθες από νωρίς το πρωί έξι γνωστούς γιατρούς του νησιού μας, εφαρμόζοντας σχεδόν πανομοιότυπο σχέδιο, με μοναδικό στόχο να αδειάσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το κύκλωμα, ξεκίνησε να επικοινωνεί από τρία κινητά τηλέφωνα (χωρίς απόκρυψη από νωρίς το πρωί) με τους γιατρούς που είχαν προεπιλέξει.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Ρόδου οι γιατροί που βρέθηκαν στο στόχαστρο των απατεώνων, η κομπίνα που επιχειρήθηκε είχε ως εξής:

Αρχικά ένα άτομο, που υποτίθεται ότι διαμένει εκτός Ρόδου, επικοινωνεί με το ιατρείο και ζητά να κλείσει ραντεβού για συγγενικό του πρόσωπο.
Αφού δίνονται τα σχετικά στοιχεία του ασθενούς (όλα τα ονόματα που δόθηκαν ήταν ψεύτικα) και καθοριστεί η μέρα και η ώρα, στη συνέχεια ακολουθεί και δεύτερο τηλεφώνημα όπου ζητείται τραπεζικός λογαριασμός κι ένα κινητό τηλέφωνο προκειμένου να καταθέσει εκεί ο ενδιαφερόμενος το σχετικό ποσό. Λίγο αργότερα, ακολουθεί ένα sms στο κινητό τηλέφωνο του γιατρού ή της γραμματέως του ιατρείου με το οποίο γίνεται ενημέρωση ότι έχει κατατεθεί το ποσό των 60 ευρώ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ακολουθεί μήνυμα (τάχα) από την τράπεζα στην οποία ο γιατρός διατηρεί λογαριασμό, με το οποίο ζητείται να συμπληρωθεί σε μια φόρμα ο αριθμός username και το αντίστοιχο password έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πίστωσης!

Τους έσωσε η ομαδική συνομιλία στο Viber
Το κύκλωμα βεβαίως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό! Ακολουθούν απανωτά τηλέφωνα, όπου οι απατεώνες, πιέζουν τους γιατρούς να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για να λάβουν υποτίθεται την απόδειξή τους.
Ευτυχώς, καμία από τις 6 περιπτώσεις που επιχείρησαν οι απατεώνες δεν κατάφερε να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούσε το κύκλωμα κι αυτό επειδή οι γιατροί της Ρόδου κινήθηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενημερώνοντας όλους τους συναδέλφους τους μέσω της ειδικής ομάδας που διατηρούν οι γιατροί στο Viber.

Λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, για όλα τα περιστατικά ενημερώθηκε αναλυτικά η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, αξιωματικοί της οποίας συγκέντρωσαν αναλυτικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσει διαδικασία έρευνας, η οποία θα οδηγήσει στη σύλληψη των δραστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ρ» ενημερώθηκε επίσης και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Αθήνα, στα στελέχη της οποίας κατατέθηκαν όλα όσα απαιτούνται για να μπορέσουν να εντοπιστούν οι δράστες μέσω των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και των SMS που απέστειλαν στους γιατρούς της Ρόδου.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας έχουν στα χέρια τους μέχρι αυτή την ώρα:
1) Τις συνομιλίες που υπήρξαν ανάμεσα σε έναν από τους δράστες και γνωστό γιατρό του νησιού μας.
2) Δύο αριθμούς κινητών τηλεφώνων (τελειώνουν σε 951 αι σε 217) μέσω των οποίων οι απατεώνες επικοινώνησαν και με τους 6 γιατρούς της Ρόδου και
3) Τα SMS που απέστειλαν με τις ειδικές φόρμες των τραπεζών προκειμένου να συμπληρωθούν οι κωδικοί από τα υποψήφια θύματα.

Ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Ρόδου- Στα ίχνη τους βρίσκεται η ασφάλεια
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε αναλυτικά και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου για όλες τις περιπτώσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες παραπέμπουν, όπως όλα δείχνουν σε οργανωμένο κύκλωμα απατεώνων, που κανείς δεν γνωρίζει από πόσους αποτελείται και πο;y εδρεύει.

Οι περιπτώσεις αυτές, που επιχειρούν να εξαπατήσουν ανθρώπους που είναι ανενημέρωτοι ή αδαείς με την τεχνολογία, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ από τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλη τη χώρα έχουν κάνει «φτερά» με αυτές τις άθλιες και μαφιόζικες μεθόδους, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!
Πληροφορίες, πάντως, χθες αργά το απόγευμα, έκαναν λόγο ότι οι αστυνομικοί της Aσφάλειας Ρόδου σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλες υπηρεσίες, βρίσκονται πολύ κοντά στο να εξιχνιάσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου
Ανακοίνωση αναφορικά με την προσπάθεια εξαπάτησης γιατρών, εξέδωσε χθες το απόγευμα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Ρόδου κος Ηλίας Τσέρκης, στην οποία αναφέρει:
«Προσοχή! Προσπάθεια εξαπάτησης ιατρών μελών μας από απατεώνες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα μας έχει γνωστοποιηθεί από συναδέλφους αλλά και από την υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι πραγματοποιούνται τηλεφωνικές κλήσεις σε ιατρούς μέλη μας, δήθεν από παιδιά ασθενών, με το πρόσχημα ότι επιθυμούν να εξετασθεί ο γονιός τους και προπληρώσουν την επίσκεψη μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας.
Με τον τρόπο αυτό αποσκοπούν στην υφαρπαγή των τραπεζικών μας λογαριασμών καθώς και άλλων προσωπικών μας στοιχείων, χρησιμοποιώντας διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες.

Σας εφιστούμε την προσοχή σας, διότι υφαρπαγή προσωπικών κωδικών, από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Να μην αναφέρετε σε οποιοδήποτε μέσω SMS ή e-mail, οποιαδήποτε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
Σας ευχαριστούμε.»

Προσπάθησαν να εξαπατήσουν κι επιχειρηματία στη Σύμη
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΡΟΔΙΑΚΗΣ», μία ακόμα περίπτωση επιχείρησης εξαπάτησης, έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο νησί της Σύμης.
Πιο συγκεκριμένα, άγνωστο άτομο παριστάνοντας στρατιωτικό που υπηρετεί στη μονάδα του νησιού, επικοινώνησε με επιχείρηση που εδρεύει στο νησί και ζήτησε να δοθεί ένας τραπεζικός λογαριασμός προκειμένου ο... στρατός, όπως είπε χαρακτηριστικά, να καταθέσει χρήματα για αγορά τροφίμων και άλλων προϊόντων.

Αμέσως μετά ακολούθησε άλλο τηλεφώνημα, στο ίδιο κατάστημα, όπου άλλο άτομο, παριστάνοντας τον τραπεζικό υπάλληλο, ζητούσε τάχα να ενημερώσει τον καταστηματάρχη ότι άγνωστοι είχαν «αρπάξει» ήδη από τον εταιρικό λογαριασμό χρήματα, ζητώντας με έντονο και απειλητικό ύφος από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να τους δώσει τους... κωδικούς(!) προκειμένου να ακυρώσει τη διαδικασία και να θωρακίσει τον λογαριασμό.
Ευτυχώς κανείς δεν τους πίστεψε κι έτσι αποφεύχθηκε μία ακόμα διαδικασία αφαίμαξης τραπεζικού λογαριασμού.

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στο Λαδικό

Μπότες και κράνη για την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ρόδου δώρισε η ομάδα “Help for Rhodes”

Ανακοίνωση της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για τις εκλογές στο ΤΕΕ

Μπλεγμένη σε αγκίστρια και πετονιές ξεβράστηκε θαλάσσια χελώνα στα Κρητικά

Για 15η φορά επισκέπτονται τη Ρόδο μαθητές του Λυκείου “Centre d’ Ensignement Libre S2” της Λιέγης

Ευχαριστήρια επιστολή των αστυνομικών της περιοχής μας σε όσους στάθηκαν δίπλα τους τη μέρα του Πάσχα

Στη Ρόδο οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχ. Τσιριγώτη και Καίτη Γιαννακά

Ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους αγρότες της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά