Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 363 ΦΟΡΕΣ

Πορεία διαμαρτυρίας με τα τουριστικά τους λεωφορεία πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο κέντρο της Ρόδου οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων του νησιού μας.

Οι ιδιοκτήτες δεκάδων τουριστικών λεωφορείων, πραγματοποίησαν πιο νωρίς μηχανοκίνητη πορεία καταλήγοντας με τα οχήματά τους στην πλατεία ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο της Ρόδου όπου και τράβηξαν χειρόφρενο.

Το προεδρείο τους, επισκέφθηκε στη συνέχεια την Περιφέρεια και τον Δήμο της Ρόδου, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας σε περιφερειάρχη και δήμαρχο αντίστοιχα.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, ζητούν μεταξύ των άλλων να παγώσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η τουριστική σεζόν.

«Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν αντέχουμε άλλο. Είμαστε χωρίς μεταφορικό έργο εδώ και 23 μήνες. Κάναμε επισκέψεις σε υπουργεία, σε φορείς παντού και καταθέσαμε τα αιτήματά μας. Έχουμε φθάσει να εργαζόμαστε 3 μήνες μόνο και στη συνέχεια να καλούμαστε κι εμείς όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι, να αντέξουμε τους υπόλοιπους 9 μήνες» - επισημαίνουν στο ψήφισμά τους οι εκπρόσωποι του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων.

Στο ψήφισμα που παρέδωσαν αναφέρουν συγκεκριμένα: «Στον δρόμο κατεβαίνουν τα τουριστικά λεωφορεία όχι για να προσφέρουν έργο αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας που βιώνουν εδώ και 23 μήνες.

Μετά τη 10ετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια ήρθε η πανδημία που δύο χρόνια σχεδόν έχει μηδενίσει τα έσοδα των τουριστικών λεωφορείων, χωρίς όμως να ανασταλούν ή να απαλλαχθούν από τα έξοδα που τρέχουν συνεχώς για τις μικρές αυτές επιχειρήσεις...

Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι δεν αντέχουμε άλλο... Είμαστε χωρίς μεταφορικό έργο εδώ και 23 μήνες... Κάναμε πολλές επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία, καταθέσαμε τα προβλήματα μας και τις προτάσεις μας για την επίλυσή τους.

Βρισκόμαστε σε ένα νησί που η απασχόληση δεν ξεπερνά τους 3 μήνες καθ’ εφόσον τα τουριστικά γραφεία έχουν μεγαλύτερο όγκο μεταφοράς που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα δικά τους λεωφορεία, τότε καλούμαστε να συνδράμουμε εμείς με τα δικά μας λεωφορεία...

Στην περίοδο της πανδημίας με μειωμένο τουρισμό δεν υπήρξε καθόλου μεταφορικό έργο για τα μέλη μας.

Οι υποχρεώσεις ωστόσο σε Εφορία και ΕΦΚΑ έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μας να απειλούνται με αφανισμό.

Ζητάμε πάγωμα των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών που έχουν δημιουργηθεί εντός της περιόδου της πανδημίας έως ότου να ξεκινήσει για εμάς η απασχόληση.

1. Ρευστότητα. Η αποζημίωση της μειωμένης πληρότητας 65% των τουριστικών λεωφορείων για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τις επιχειρήσεις μας που παραμένουν ανενεργές 23 μήνες.

Ζητάμε την άμεση στήριξή σας και την επείγουσα προώθηση αποζημίωσης των τουριστικών λεωφορείων μας τουλάχιστον άλλους 4 μήνες (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020) αλλά και για τους επόμενους μήνες έως σήμερα όπου συνεχίζεται το μέτρο σε ποσοστό πληρότητας 85%.

Επίσης, να δοθεί αποζημίωση και στα νόμιμα λεωφορεία που δεν είχαν προμηθευτεί εγκαίρως το ηλεκτρονικό αναγνωρίσιμο σήμα (ΗΑΣ).

2. Αναπτυξιακός νόμος. Για άλλη μία φορά η πολιτεία εξαιρεί το τουριστικό λεωφορείο δημόσιας χρήσεως από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, στερώντας έτσι τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των οχημάτων του νησιού μας.

3. Τέλη κυκλοφορίας. Ζητάμε τη μείωση των τελών κυκλοφορίας σε μόνιμη βάση στα 300€ όπως ισχύει στα υπεραστικά λεωφορεία.

4. Το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές θα πρέπει να γίνει μόνιμο.

5. Επιδότηση παγίων. Η συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου για τις επιχειρήσεις μας και της αναστολής εργασίας του προσωπικού είναι άμεσα ζητούμενα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν και να μην απολυθούν οι υπάλληλοί μας.

6. Όριο ηλικίας διαγραφής τουριστικών λεωφορείων. Ζητούμε παράταση ηλικίας που αυτή τη στιγμή είναι στα 27 έτη κατά 3 χρόνια, διάστημα που επιβάλλεται για τα λεωφορεία μας που έχουν χάσει δύο χρόνια από την απόσβεση του κόστους αγοράς.

7. Υποκλοπή έργου. Έχουμε ήδη αναφερθεί στον υπουργό Μεταφορών για την υποκλοπή έργου από τα υπεραστικά λεωφορεία, τα λεωφορεία των δήμων και τα σχολικά λεωφορεία ιδιαίτερα όσον αφορά τις σχολικές εκδρομές.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31/01/2022 στις 11.00 στο κέντρο της πόλης.

Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας για την όποια κυκλοφοριακή συμφόρηση δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πορείας».

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη
Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δέχθηκε χθες στην Περιφέρεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων.

Η διοίκηση του Σωματείου παρέδωσε στον Περιφερειάρχη ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου προς την Πολιτεία και ζήτησε τη βοήθειά του και την άσκηση πίεσης προκειμένου αυτά να ικανοποιηθούν.

Ο κ. Χατζημάρκος, αφού άκουσε τα αιτήματά τους, τα οποία, σημειωτέον, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, αφού αφορούν τη νομοθετική εξουσία, δήλωσε τη στήριξή του στον κλάδο.

Με το πέρας της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η προσήλωσή της στην τουριστική οικονομία, στον κόσμο της και σε όλους τους κλάδους της, είναι, πέρα από δεδομένη, έμπρακτη και αναμφισβήτητη.

Έμπρακτη κυρίως διότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν εκείνη που πήρε πάνω της το φορτίο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, κατά τη δυσκολότερη και σκληρότερη περίοδο στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το 2020 και το 2021, ο μεγαλύτερος αγώνας για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, δόθηκε στο Νότιο Αιγαίο. Τα καλύτερα αποτελέσματα τουριστικά, ήρθαν από το Νότιο Αιγαίο.

Τα τουριστικά λεωφορεία, αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής οικονομίας, διαχρονικά στηρίζονται από εμάς, τόσο στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όσο και στα ειδικότερα θέματα που οδήγησαν τον κλάδο στις σημερινές κινητοποιήσεις του.

Τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται και στη δική μας ατζέντα, όπως τα εκατοντάδες ζητήματα που άπτονται της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των νησιών μας».

Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Στράτο Καρίκη
Συνάντηση στο Δημαρχείο πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δημάρχου Στράτος Καρίκης με το Πανδωδεκανησιακό Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, οι οποίοι παρέδωσαν ψήφισμα. Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα του κλάδου τους, που έχει πληγεί έντονα την περίοδο της πανδημίας.

Ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη στέκεται αρωγός σε κάθε δίκαιο αίτημα του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων. Επεσήμανε μάλιστα τη μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου κλάδου στην τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»