Η πίτσα στα Σιάννα της Ρόδου είχε έρθει από το... 1955

Η πίτσα στα Σιάννα της Ρόδου  είχε έρθει από το... 1955

Η πίτσα στα Σιάννα της Ρόδου είχε έρθει από το... 1955

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2777 ΦΟΡΕΣ

Με αφορμή την «παγκόσμια μέρα πίτσας» ο πρώην νομίατρος Δωδεκανήσου κος Παντελής Διακογεωργίου, θυμήθηκε ότι η άγνωστη για την εποχή και τη χώρα μας πίτσα, είχε έρθει και είχε εντυπωσιάσει τους πάντες, στο χωριό «Σιάννα» της Ρόδου, από το οποίο και κατάγεται, το καλοκαίρι του 1955.

«Μέχρι τότε, ξέραμε στο χωριό μας τις πίτες, χορτόπιτες και τυρόπιτες τις οποίες ψήναμε είτε στο τηγάνι, είτε στον ξυλόφουρνο μαζί με τα ψωμιά μας – επισήμανε ο κος Διακογεωργίου. «Μια συγχωριανή μας όμως, η Αργυρώ Στάμου που βρίσκονταν στο εξωτερικό, είχε έρθει για διακοπές στη Ρόδο το καλοκαίρι του 1955, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και μας πρότεινε να μας φτιάξει.

Έτσι λοιπόν, αφού έφτιαξε το ζυμάρι και το άνοιξε, την έβαλε μέσα σε ένα ταψί και θυμάμαι ακόμη σαν να είναι τώρα ότι έβαλε πάνω της ντομάτα, τυρί, ελιές και πιπεριές. Η πρώτη δοκιμασία είχε... άδοξο τέλος, αφού κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει πόσο χρειαζόταν για το ψήσιμο κι έτσι την κάψαμε. Τη δεύτερη την καψαλίσαμε επίσης και δεν τρωγόταν. Με την τρίτη την πετύχαμε και θυμάμαι ότι ήταν υπέροχη» – κατέληξε ο κος Διακογεωργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα που «έφερε» την πίτσα την εποχή εκείνη μαζί της στο νησί μας, ζει μέχρι σήμερα ανάμεσα στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη μαζί με την οικογένειά της και ούτε η ίδια ξεχνά το χωριό της ούτε οι συγχωριανοί της την ίδια.

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη