Eπιτυχημένες οι εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών στο πανεπιστημιακό ναΰδριο του Αιγαίου στη Ρόδο

Eπιτυχημένες οι εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών  στο πανεπιστημιακό ναΰδριο του Αιγαίου στη Ρόδο

Eπιτυχημένες οι εκδηλώσεις για την εορτή των Τριών Ιεραρχών στο πανεπιστημιακό ναΰδριο του Αιγαίου στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 265 ΦΟΡΕΣ

Τιμητική η παρουσία του αρχιμανδρίτη Καλλινίκου Μαυρολέοντος από την Κάρπαθο

Γράφει ο
Αλέξανδρος Σακελλαρόπουλος*

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών Αγίων των Γραμμάτων.

Η τιμητική παρουσία του Αρχιμανδρίτη, Ιεροκήρυκα, υπεύθυνου νεότητας και Ηγουμένου της Μονής Αγίου Γεωργίου Βατσών Καρπάθου πατρός Καλλινίκου λάμπρυνε τις εκδηλώσεις του ναϋδρίου. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αξιέπαινη πνευματική επιλογή, από τις πάμπολλες του εφημέριου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών.

Το Σάββατο (29 Ιανουαρίου 2022) στον Εσπερινό προεξήρχε η Βιβλική και Ιεροπρεπής μορφή του πατρός Καλλινίκου μαζί με τον εφημέριο π. Κυριάκο Μανέττα.

Τον πανηγυρικό Λόγο εκφώνησε ο π. Καλλίνικος αναφερόμενος στη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών. Μετέφερε με έμφαση τη διαχρονική τους προσφορά ως οικουμενικών Διδασκάλων καθώς και τους λόγους που καθιερώθηκε η κοινή τους εορτή σαν ημέρα των Γραμμάτων και προστατών της Παιδείας.

Τον π. Καλλίνικο παρουσίασε στο εκκλησίασμα ο π. Κυριάκος εξαίροντας την πρωτοποριακή και πολύχρονη προσφορά του στη μικρή κοινότητα των Πυλών Καρπάθου και στο σχολείο γενικότερα. Τον χορό των ιεροψαλτών άριστα μετέδωσαν ο π. Απόστολος Πεζουβάνης, ο πρώην προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νικόλαος Παπαεμμανουήλ και ο στρατιωτικός κ. Δημήτρης Ζαλίδης.

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε ως έκπληξη, με πρωτοβουλία του πάντοτε ακούραστου και δραστήριου π. Κυριάκου Μανέττα ειδική εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του πολυσέβαστου και αξιέπαινου σκαπανέα κληρικού –εκπαιδευτικού π. Καλλινίκου Μαυρολέοντος.

Ο π. Κυριάκος εξήγησε τους λόγους που έγινε αυτή η τιμή και του πρόσφερε αγιογραφημένη εικόνα του Αγίου Καλλινίκου, έργο του κ. Μιχάλη Περράκη, μαζί με χειροποίητα ροδίτικα γλυκά. Ακολούθησε η Συνομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Παραδοσιακών με ειδική πλακέτα τιμής από τον πρόεδρο Κασιωτών Ρόδου και πρόεδρο της Συνομοσπονδίας κ. Νικόλαο Κων/δη.

Την πλακέτα πρόσφεραν στον τιμώμενο η πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού συλλόγου κα Φανή Αναστασιάδη, εκπαιδευτικός και η πρόεδρος του συλλόγου Καλυμνίων Ρόδου, Δημοσιογράφος, κ. Μαρία Βάλλα, οι οποίες και ομίλησαν κατάλληλα για το τιμώμενο πρόσωπο. Τέλος οι Αντιδήμαρχοι κ. Ευστράτιος Καρίκης, συγχωριανός του π. Καλλινίκου και ο Καρπάθιος κ. Στέφανος Δράκος πρόσφεραν εκ μέρους του Δήμου Ρόδου αργυρένια εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας και επίσημο βιβλίο με την ιστορία και τα αξιοθέατα της Ρόδου. Ομίλησαν, επίσης, με συγκίνηση για το έργο και την προσφορά του πατρός Καλλινίκου.

Ο π. Καλλίνικος αφού ευχαρίστησε συγκινημένος τον π. Κυριάκο για τη φιλοξενία, του προσέφερε μια αγιογραφημένη, περίπτυστη εικόνα της Παναγίας από το Άγιο Όρος.

Στο τέλος του Εσπερινού, στο «Σπυριδώνειο» πνευματικό κέντρο προσφέρθηκαν άρτοι, κριμίζι και φαγητά εκ μέρους του ναϋδρίου, ντολμάδες, σουβλάκια και αναψυκτικά ως δωρεά ιδιωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμητικά κράτησαν, στην περιφορά, την εικόνα των Τριών Ιεραρχών μέλη του συλλόγου Κασιωτών με παραδοσιακές στολές Καρπάθου, Ολύμπου και Κάσου με υπεύθυνη δασκάλα χορού την κ. Γόμπου Μαρία και Νικήτα Γιακουμάκη.

Την Κυριακή (30 Ιανουαρίου 2022) έγινε η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή και των δύο κληρικών και στο τέλος τελέστηκαν ιερά μνημόσυνα εκ/κών, κληρικών και λαϊκών και ιδιαιτέρως του λαοφιλούς και αξέχαστου Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Ρόδου, πολύκλαυστου Αρχιμανδρίτη του οικουμενικού θρόνου Αλέξανδρου Θεοδωρακόπουλου. Επίσης του Λογοτέχνη Φώτη Βαρέλη, της καθηγήτριας Μαρίας Πετρούτσου, των Μοναχών Ευγενείας Κλειδαρά και Εμμελείας Νικολαίδου και άλλων εκπ/κών αντιπροσωπευτικά.

Την επίσημη ομιλία έκανε ο π. Καλλίνικος που ανέπτυξε κυρίως μέσα από το ατελείωτο έργο των Τριών Ιεραρχών την προσφορά της Εκκλησίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής διαχρονικά.

Το ιερό ψαλτήριο μετέδωσαν άριστα η χορωδία «Κυρά» με υπεύθυνη την κ. Γραμματική Μοίρα.

Στο ναϋδριο υπήρχε για προσκύνηση τεμάχιον ιερού Λειψάνου του Αγίου Βασιλείου και δύο θαυματουργές εικόνες, του Αγίου Βασιλείου και του ιερού Χρυσοστόμου.

Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά στους πιστούς δωρεάν από την κ. Λουϊζίδου Κατερίνα, Αλέξανδρον Ποντικάκη, Μιχάλη Μαστροβασίλη και τα κόλλυβα των Αγίων από την κ. Χαρίκλεια Μαστροβασίλη-Σκόνη.

Το απόγευμα τελέστηκε παράκληση από τον π. Καλλίνικο και τη χορωδία «Κυρά». Ακολούθησε η κοπή της Βασιλόπιττας την οποία ευλόγησε και ευχήθηκε ο π. Καλλίνικος. Παρευρέθηκε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Φλεβάρης, ο οποίος με ιδιαίτερη εκτίμηση παρακολουθεί και συμμετέχει στις εκδηλώσεις του ναϋδρίου.

Όλες τις εκδηλώσεις κάλυψε το εκκλησιαστικό κανάλι «ΘΑΡΡΙ» στο οποίo o π. Καλλίνικος έκανε εκπομπή ολοκληρώνοντας την παρουσία του στη Ρόδο.

Ευχαριστίες πολλές αξίζουν στον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κον Αμβρόσιον, τον πρύτανη των Αρχιερέων της Δωδ/νήσου για την ευλογία και άδεια να έλθει ο π. Καλλίνικος.

Επίσης ευχαριστούμε τον Μητροπολίτην Ρόδου κον Κυριλλον ο οποίος με χαρά ευλόγησε τις εκδηλώσεις του ιερού ναϋδρίου και την παρουσία του πατρός Καλλινίκου στη Ρόδο.

Τελειώνοντας αυτό το οδοιπορικό –άρθρο θέλω να εκφράσω τη συγκίνησή μου και την ξεχωριστή ευλογία που νιώσαμε όσοι από τους φοιτητές παρευρεθήκαμε αυτό το διήμερο στο ιερό ναϋδριο της Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών.
Έτσι αποφασίσαμε με τη βοήθεια του πατρός Κυριακού να ξεκινήσουμε μια Ορθόδοξη Συνάντηση Νέων στο στέκι του Χριστού. Κάθε Κυριακή στις επτά - οκτώ το απόγευμα θα συζητάμε κοινωνικά και επίκαιρα θέματα στο πανεπιστημιακό ναϋδριον της Αγίας Ειρήνης με υπεύθυνο τον εφημέριο π. Κυριάκο Μανέττα μαζί με άλλους επιστήμονες κληρικούς και λαϊκούς. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή και εγώ.

* Ο Αλέξανδρος Σακελλαρόπουλος είναι δευτεροετής φοιτητής Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς