Εκταφές θα γίνουν στο κοιμητήριο των Ταξιαρχών

Εκταφές θα γίνουν στο κοιμητήριο των Ταξιαρχών

Εκταφές θα γίνουν στο κοιμητήριο των Ταξιαρχών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2761 ΦΟΡΕΣ

Σε εκταφή θα πρέπει να προχωρήσουν οι οικείοι των θανόντων που έχουν ενταφιαστεί έως το 2015 στο δημοτικό κοιμητήριο των Ταξιαρχών, καθώς η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να ομαλοποιήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη χώρου, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Όπως δήλωσε χτες ο αντιδήμαρχος Θανάσης Στάμος, υπεύθυνος για τα κοιμητήρια της πόλης της Ρόδου, δεν υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα του δήμου για εκταφές θανόντων που συμπληρώνουν πολλά χρόνια στο κοιμητήριο και έτσι θα προχωρήσει σε αναγκαστική εκταφή, σύμφωνα με το νόμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων Ρόδου, ο χρόνος διατήρησης του τάφου είναι 5 έτη.

Λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών θα κληθούν οι οικείοι των θανόντων που έχουν ενταφιαστεί μέχρι το έτος 2015 στο δημοτικό κοιμητήριο Ταξιαρχών Ρόδου θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τους υπευθύνους για την εκταφή των οικείων τους. σε αντίθετη περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία του δήμου θα προβεί σε αυτεπάγγελτη εκταφή, όπως ορίζει ο νόμος.

Εξαιρούνται οι κάτοχοι οικογενειακών τάφων που κατέχουν τίτλο ιδιοκτησίας.

Μιλώντας για το θέμα ο κ. Στάμος δήλωσε τα εξής: «Στα κοιμητήρια της πόλης έχει προχωρήσει πολύ η διαδικασία βελτίωσης των χώρων, ενώ θα γίνει και ένα τοιχίο εκεί που ήταν το παλιό μαρμαρογλυφείο για να μπορέσει να ανοίξει λίγο ο χώρος που έχει κλείσει ασφυκτικά.

Μάλιστα θα δοθεί στη δημοσιότητα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία θα γίνει η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων που έχει ψηφιστεί, η οποία αναφέρει ότι στην πενταετία θα πρέπει να γίνονται εκταφές όπως γίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Το να υπάρχουν τάφοι εδώ και 30 και 40 χρόνια αυτό δυσχεραίνει τη λειτουργία και η πανδημία ήταν πολύ κακό στοιχείο ως προς αυτό γιατί είχαμε καθημερινά αρκετούς θανάτους, ο δε χώρος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, δεν υπάρχει χώρος.

Ό,τι και αν κάνουμε, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Ελάχιστοι κατανοούν το πρόβλημα και ανταποκρίνονται, πολλοί εξαφανίζονται, δεν απαντούν στο τηλέφωνο, και γι΄αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν δεν παρουσιαστούν και δεν υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς των δικαιούχων να βοηθήσουν την κατάσταση, θα γίνονται εκταφές χωρίς την παρουσία τους. Πολλοί όμως είναι και αυτοί που αποφασίζουν ότι δεν θέλουν να παρευρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία».

Σημειώνεται ότι όσοι δεν παρευρίσκονται στην εκταφή θα μπορούν να αναζητήσουν τα οστά των οικείων τους καθώς τηρείται μητρώο με πλήρη στοιχεία. Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο κ. Στάμος, λόγω έλλειψης χώρου πολλοί ενταφιάζονται στα χωριά του νησιού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσοι είναι εγγεγραμμένοι και ψηφίζουν σε χωριά τους στέλνουμε εκεί αλλά δεν λύνεται το πρόβλημα».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος