Πολύωρη η συνεδρίαση για τα πεπραγμένα της περιφέρειας

Πολύωρη η συνεδρίαση  για τα πεπραγμένα της περιφέρειας

Πολύωρη η συνεδρίαση για τα πεπραγμένα της περιφέρειας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 242 ΦΟΡΕΣ

Με τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής για τη χρονιά που πέρασε σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 185 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87τΑ) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα «Καλλικράτης» ασχολήθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στη χθεσινή ειδική συνεδρίασή του.

Ο απολογισμός όσων έγιναν τη χρονιά που πέρασε παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος μίλησε για όλους τους τομείς δράσης της περιφερειακής αρχής τη χρονιά που πέρασε, κάνοντας όμως ειδική αναφορά στον τουρισμό και τα τεχνικά έργα.

Αφού υπογράμμισε ότι το 2021 ήταν μία χρονιά δύσκολη και κρίσιμη σε ένα σερί δύσκολων ετών, πρόσθεσε ότι ήταν συχνό και έντονο το φαινόμενο διαχείρισης κρίσης, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν μεγάλες προκλήσεις. Μάλιστα στάθηκε στο θέμα της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι το 2021 ήταν η δεύτερη χρονιά που έπρεπε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, καθώς όλοι ζούσαμε με την ελπίδα να έρθουν πολύ καλύτερες μέρες.

«Οι προκλήσεις λόγω πολυνησίας ήταν πάντα μεγάλες. Υψώθηκε τείχος αγωνίας για το πώς θα λειτουργήσει ένας τουριστικός προορισμός στην πανδημία, αλλά παρ’ όλα αυτά το υψηλότερο ποσοστό ανάκαμψης στην Ευρώπη το πέτυχε το Νότιο Αιγαίο. Ήταν μία νίκη της κοινωνίας και των νησιωτών αλλά υπήρξε και οργάνωση και συνεργασία που έφεραν αποτελέσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης που προχώρησε στην παρουσίαση των πεπραγμένων για τη χρονιά που πέρασε. Συγκεκριμένα:

Υγεία
Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για τον υποστηρικτικό ρόλο της περιφέρειας στον τομέα της υγείας για τα νησιά που πάντα υπέφεραν, καθώς κανένας, όπως, είπε δεν έχει στελεχωθεί ουσιαστικά.
«Πέρυσι ήρθαμε για πρώτη φορά με μία νίκη για να χρηματοδοτήσουμε προσωπικό για 2 χρόνια που αφορά 205 εργαζομένους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, ενώ πάνω από 70 γιατροί παίρνουν επίδομα στα μικρά νησιά από το 2015» δήλωσε.

Παιδεία
Αναφερόμενος στον τομέα της παιδείας έκανε γνωστό μεταξύ άλλων ότι 110 σχολικές μονάδες αναβαθμίστηκαν, δόθηκαν χρήματα για υλικοτεχνική υποδομή ενώ σε ό,τι αφορά τη στελέχωση ασκήθηκαν πιέσεις για την κάλυψη των κενών. Έτσι στο σύνολο των 11.580 προσλήψεων πανελλαδικά, 1.780 εκπαιδευτικοί ήρθαν στα νησιά μας, κάτι που, όπως είπε, έδωσε πολύ σημαντική ανάσα.

Αθλητισμός
Η περιφέρεια, σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, προχώρησε σε διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων και χρηματοδότησε τη συντήρηση και επισκευή δεκάδων αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά παραδίδοντάς τες στη νεολαία εκσυγχρονισμένες.

Δασικοί χάρτες
Ο περιφερειάρχης μίλησε και για τους δασικούς χάρτες λέγοντας: «Πρώτοι εμεις ως περιφέρεια το αναδείξαμε το θέμα, συνεδριάσαμε και αρχίσαμε με μικρές νίκες σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό των γαιών στα νησιά. Δεν τελειώσαμε. Θέλουμε ακόμη αλλαγές, αλλά πέρασαν 2 σημαντικές ρυθμίσεις και η ιστορικής αξίας νίκη να απαλλαγεί η Δωδεκάνησος από το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου».

Ευρωπαϊκοί πόροι
Αναφορά έγινε και για το ΕΣΠΑ 2021-2027 με τον κ. Χατζημάρκο να επισημαίνει ότι η περιφέρεια υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικό της περιφερειακό πρόγραμμα. «Θα αρχίσουμε Μάιο με Ιούνιο να έχουμε εγκρίσεις. Προετοιμαζόμαστε. Ήδη οι δήμοι πήραν χρήματα για να ωριμάσουν έργα ώστε να τα υποβάλουν στο νέο ΕΣΠΑ» είπε.

Ακτοπλοϊκές συνδέσεις
Σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ο κ. Χατζημάρκος κατά τον απολογισμό του δήλωσε ότι πέρυσι δόθηκε μάχη λόγω περιορισμού της χωρητικότητας, καθώς επίσης και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, με περισσότερα δρομολόγια για τα νησιά. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το Καστελλόριζο που καλύπτεται με αρκετά πλέον δρομολόγια πλοίων υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Καθαρισμός ρεμάτων
Αναφορά έκανε όμως και στον καθαρισμό των ρεμάτων από την περιφέρεια, για τα οποία δήλωσε τα εξής: «Πήραμε την αρμοδιότητα από τους δήμους χωρίς προσωπικό. Χιλιάδες τα ρέματα. Προσπαθήσαμε για περισσότερο και γρηγορότερο καθαρισμό δίνοντας προτεραιότητα στα πιο επικίνδυνα με τη μεγαλύτερη εκστρατεία καθαρισμού ρεμάτων στην ιστορία των νησιών».

Τουρισμός
Στο μεγάλο κεφάλαιο για τον τόπο μας ο περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα μιλώντας για την πρωτοβουλία της συνεργασίας που είχαν περιφέρεια, ΟΤΑ κοινωνικοί εταίροι και φορείς, η οποία έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το 2021 η περιφέρειά μας σημείωσε το καλύτερο ποσοστό ανάκαμψης τουριστικά που επιτεύχθηκε σε επίπεδο τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε όμως και στη μεγάλη συμφωνία της TUI με την περιοχή μας για το πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη Ρόδο και αφορά την ανάδειξή του ως τον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό με παρεμβάσεις σε φυσικό και οικονομικό περιβάλλον αλλά και στην κυκλική οικονομία.

Τεχνικά έργα
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά έργα ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που επιτελεί το προσωπικό της περιφέρειας τονίζοντας ότι 39 άτομα μόνο προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας και των περισσότερων νησιών.

Παρουσιάζοντας το έργο που έχει γίνει στον τομέα αυτό έκανε γνωστό ότι αφορά 240 μελέτες, 238 έργα υπό εκτέλεση, 99 έργα υπό δημοπράτηση και 56 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας είναι η μικρότερη σε μέγεθος προσωπικού υπηρεσία στην Ελλάδα η οποία φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αν και δέχεται τρομακτική πίεση.

Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην κυκλοφορία των ταξί εννέα θέσεων μόνο για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς αναμένεται πολύ σύντομα η απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για την προμήθεια και λειτουργία τους, καθώς επίσης στα νησιά της Χάλκης και της Αστυπάλαιας στα οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα που αφορά μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και πολλών περιφερειακών συμβούλων επί των πεπραγμένων και μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκαν τα εξής:

Μανώλης Γλυνός
«Ως παράταξη δεν ήρθαμε να ασκήσουμε μία στείρα αντιπολίτευση και να παρουσιάζουμε το άσπρο-μαύρο και το έχουμε αποδείξει με τη στάση μας, έχουμε στηρίξει πολλά σοβαρά θέματα. Δε δίνουμε όμως λευκή επιταγή. Έχουμε καλή πρόθεση δε μας αρέσει να μηδενίζουμε αλλά είμαστε εδώ για να ελέγχουμε και να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις και είμαστε εδώ και για να προτείνουμε» δήλωσε ο Μανώλης Γλυνός ο οποίος είπε ότι έγιναν αρκετά καλά πράγματα αλλά θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα.

Μάλιστα καταθέτοντας προτάσεις προς την περιφερειακή αρχή αναφέρθηκε στη διάβρωση των ακτών που απασχολεί πολλά νησιά και ειδικά τη Ρόδο στη δυτική πλευρά, ζητώντας να μπει η αντιμετώπισή της σε προτεραιότητα.

Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του νοσοκομείου ζητώντας την παρέμβαση του περιφερειάρχη. «Αν θέλετε να σας γράψει η ιστορία με χρυσά γράμματα, υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο που πηγαινοέρχονται από την Αθήνα για ακτινοβολία. Κόστος και ταλαιπωρία. Κάντε ό,τι μπορείτε για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο νοσοκομείο Ρόδου, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο έργο σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να βοηθήσουμε» δήλωσε.

Μαρία Χατζηγιάννη
Η Μαρία Χατζηγιάννη εξαπέλυσε επίθεση κατά της περιφερειακής αρχής στο πλαίσιο της ομιλίας της δηλώνοντας ότι ωφελήθηκαν μεγάλοι όμιλοι και μεγιστοποιήθηκε η επιχειρηματική λειτουργία της περιφέρειας. «Καλλιεργείτε το μύθο της ανάπτυξης όταν η πραγματικότητα που βιώνουν όλοι διαψεύδει τους ισχυρισμούς σας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε ζητήματα της υγείας στα νησιά, της παιδείας, των απορριμμάτων κ.λπ.

Χαράλαμπος Κόκκινος
Ο Χαράλαμπος Κόκκινος από την πλευρά του αφού είπε ότι δεν υπάρχει εκ μέρους του στείρα άρνηση τόνισε ότι επικροτεί όταν γίνονται έργα και πρόσθεσε ότι όπου υπάρχουν λάθη θα πρέπει να μας διδάσκουν. Μάλιστα ζήτησε από την περιφέρεια να δώσει βάρος στον πρωτογενή τομέα, να υπάρξει και άλλο πρόγραμμα «ΝΗΣΙδΑ» για τους επαγγελματίες, και η περιφερειακή αρχή να αναζητήσει άλλο κτήριο για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ.

Νίκος Αττιτής
Τέλος, ο Νίκος Αττιτής αφού τόνισε και εκείνος με τη σειρά του ότι το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά ζήτησε ενημέρωση για το πυρηνελαιουργείο θέτοντας το ερώτημα αν θα υπάρξει μελέτη εκσυγχρονισμού και επίσης ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα των ελαφιών με την καταγραφή του πληθυσμού τους.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο