Τον Μάιο το φοιτητικό συνέδριο “Mare Nostrum”

Τον Μάιο το φοιτητικό συνέδριο “Mare Nostrum”

Τον Μάιο το φοιτητικό συνέδριο “Mare Nostrum”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο φοιτητικό συνέδριο MARE NOSTRUM XIΙ με θέμα: «Μεσόγειος: παλιές και νέες συμμαχίες, συμπράξεις και αντιπαλότητες» διοργανώνεται από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – μεσανατολικής πολιτικής και πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ).

Το 2022 είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά, αφού κρίσεις όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομική κρίση και η εκπτώχευση όλου και μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, η κλιματική αλλαγή, οι υπάρχουσες περιφερειακές συγκρούσεις, αλλά και οι νέες που προστέθηκαν, οι ανθρωπιστικές καταστροφές, το προσφυγικό πρόβλημα, η ισλαμική τρομοκρατία και έξαρση της πολίτικο – στρατιωτικής βίας, αλλά και της βίας κατά των γυναικών, συνεχίζονται χωρίς καμία από αυτές να δείχνει σημεία ότι εισέρχεται σε τροχιά επίλυσης.

Όλες αυτές οι κρίσεις, που αποτελούν ταυτόχρονα απειλή για νέες συρράξεις σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και για την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό των κρατών, διαδραματίζονται μέσα σε ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα, όπου διεξάγεται μία εντεινόμενη πάλη μεταξύ μεγάλων, αλλά και μεταξύ μεσαίων, δυνάμεων για την δημιουργία των νέων διεθνών και περιφερειακών συσχετισμών ισχύος και επιρροής. Ταυτόχρονα, φαίνεται να διαμορφώνονται νέες οικονομικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτικές συνθήκες, μέσα στις οποίες οι κοινωνίες αλλά και τα κράτη καλούνται να διαχειριστούν αντιπαλότητες, που πλέον εντάσσονται σε νέα πλαίσια και δεν είναι διαχειρίσιμες με τα παλιά δεδομένα, αφού αποτελούν προϊόν βαθύτατων αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα σε αυτές τις ρευστές και συγκρουσιακές συνθήκες, παρατηρούνται ανακατατάξεις στους κόλπους παλαιών συμμαχιών, όπως για παράδειγμα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν μέν να επιδιώκουν την διατήρηση της ευρω-ατλαντικής σχέσης με στόχο την Ομοσπονδία της Ρωσίας, όμως το κέντρο βάρους του στρατηγικού τους ενδιαφέροντος έχει ήδη μετακινηθεί προς τον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό.
Έτσι, δημιουργήθηκε μία νέα συμμαχία μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με στόχο την ανάσχεση της κινεζικής ισχύος και της περαιτέρω περιφερειακής οικονομικής διείσδυσης του Πεκίνου.

Την ίδια ώρα ενδυναμώνονται στο έπακρον υπάρχουσες σχέσεις όπως μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ ή Ελλάδος και Γαλλίας, η οποία, υπό τον Πρόεδρο Μακρόν επιδιώκει την στρατηγική και αμυντική αυτονόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, χώρες με αποκλίνοντα συμφέροντα και στόχους συνεχίζουν να συμπράττουν, όπως η Τουρκίας και η Ομοσπονδία της Ρωσίας, ενώ πρώην άσπονδοι εχθροί, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται.

Με αυτά τα δεδομένα, η Μεσόγειος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές και ποικίλλες συμμετρικές και ασύμμετρες απειλές, όπως οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι δια αντιπροσώπων, η ενδυνάμωση της ισλαμικής τρομοκρατίας, κυρίως μετά την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι προσφυγικές ροές, η αυξανόμενη φτώχεια, το φαινόμενο της λεγόμενης αυταρχικής Δημοκρατίας» και η διεύρυνση της απήχησης ακραίων ιδεολογιών, όπως αυτές που εκφράζουν το τζιχαντιστικό Ισλάμ στον μουσουλμανικό κόσμο και η ακροδεξιά στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και οι πολιτικοί, οικονομικοί, στρατηγικοί, κοινωνικοί, θεσμικοί, πολιτισμικοί και ιδεολογικοί παράγοντες, που καθορίζουν τις σύγχρονες ρευστές και συγκρουσιακές συνθήκες τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, παράγοντες που βρίσκουν εύφορο πεδίο ανάπτυξής τους στην «Θάλασσά μας».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 27 έως και τις 29 Μαΐου 2022.
Οι ενδιαφερόμενοι / ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν αιτήσεις συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.marenostrum.edu.gr. Στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται: ονοματεπώνυμο, κύκλος σπουδών, ΑΕΙ προέλευσης, τελικός τίτλος του θέματος της εισήγησης, καθώς και περίληψη έκτασης μέχρι τριακόσιες λέξεις.

Σημαντικές ημερομηνίες:
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: από: 15/01/2022 έως 15/03/2022.
Ανακοίνωση έγκρισης ή μη της αίτησης συμμετοχής: έως 31/03/2022.
Αποστολή τελικού κειμένου: μέχρι 30/04/2022.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο