K. Σφυρίου: Ο υψηλότερος πληθωρισμός της τελευταίας 25ετίας στη χώρα μας

K. Σφυρίου:  Ο υψηλότερος πληθωρισμός  της τελευταίας 25ετίας στη χώρα μας

K. Σφυρίου: Ο υψηλότερος πληθωρισμός της τελευταίας 25ετίας στη χώρα μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 187 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Κοσμάς Σφυρίου

«Η ανακοίνωση, από την ΕΛΣΤΑΤ, του πληθωρισμού στην Ελλάδα - για τον Γενάρη 2022 - έκρυβε μια πολύ δυσάρεστη είδηση: ανέβηκε στο 6,2%!», αναφέρει ο Κοσμάς Σφυρίου εξηγώντας ακολούθως την κατάσταση με τον πληθωρισμό.

Αυτό σημαίνει ότι φθάσαμε στον ψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας 25 ετίας! Ο ψηλότερος πληθωρισμός από τότε που καθιερώθηκε το ευρώ (€), ως νόμισμα στις σημαντικότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και στην Ελλάδα. Ψηλότερος και από αυτόν που προκάλεσαν στη χώρα μας οι πληθωριστικές πιέσεις, κατά την περίοδο προσαρμογής της αγοράς, με τη μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ.

Μπορεί μεγάλο μέρος του σημερινού πληθωρισμού να είναι «εισαγόμενο», λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Όμως, η κυβέρνηση δεν προστατεύει τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, από αυτή τη ραγδαία ανοδική πορεία των τιμών.

Έχει απόλυτα την ευθύνη, που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες οδηγούνται - εξελικτικά - σε νέα φτωχοποίηση, λόγω του πληθωρισμού - του ψηλότερου της 25ετίας. Πριν από αυτά τα 25 και πλέον χρόνια, όταν υπήρχε «εισαγόμενος» πληθωρισμός, οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έπαιρναν δραστικά νομοθετικά μέτρα, προστατεύοντας τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, ασκώντας πολιτική, με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα και με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Μερικά παραδείγματα:

• Συγκρατούσε τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας για τον Έλληνα καταναλωτή ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, σε ποσοστό που αντιστοιχούσε στις τρέχουσες πληθωριστικές αυξήσεις.

• Αποκαθιστούσε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων, εφαρμόζοντας την ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΤΙΜΑΡΙΘΜΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ των μηνιαίων αποδοχών τους.

• Με αυτά και σε συνδυασμό με κάποια άλλα προστατευτικά μέτρα (π.χ. το Ε.Κ.Α.Σ.), παρεμποδίζετο η φτωχοποίηση. Δηλαδή, αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές, που δεν τις εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Πρέπει όμως - πριν είναι πολύ αργά - να τις εφαρμόσει. Γιατί είναι βέβαιο, ότι οι μικρο - επιδοτήσεις στην τιμή της kWh δεν αρκούν, για να προστατεύσουν τα μικρο-μεσαία εισοδήματα των Eλλήνων πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

Μαρία Καρίκη: Κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει...

Θάνος Ζέλκας: Φταίνε τα γκαρσόνια. Φταίνε οι πελάτες

Αγαπητός Ξάνθης: Η επαναφορά του ονόματος της Πάολας Νεστορίδου στο λογότυπο του Μουσείου (της)

Ηλίας Καραβόλιας: Ο χαμένος συντονισμός με την πραγματικότητα

Φίλιππος Ζάχαρης| Αυριανός κόσμος: Αναζήτηση της αλήθειας χωρίς βεβαιότητες

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Γιουνίπερος η οξύκεδρος (Juniperus οxycedrus), κοινώς άρκευθος, αγριοκυπάρισσο, κέδρος, φίδα

Φίλιππος Ζάχαρης: Ίχνη στα βάθη του χρόνου

Χρήστος Γιαννούτσος: Η (Νέα) Δημοκρατία ο χαμένος των Ευρωεκλογών