Μνημόνιο μεταξύ του δήμου Ρόδου και του πανεπιστημίου Λευκωσίας

Μνημόνιο μεταξύ του δήμου Ρόδου και του πανεπιστημίου Λευκωσίας

Μνημόνιο μεταξύ του δήμου Ρόδου και του πανεπιστημίου Λευκωσίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 740 ΦΟΡΕΣ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν χθες σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη διοργάνωση δράσεων στον τουρισμό, τη διά βίου μάθησης και τη διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ο δήμος Ρόδου και το πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ειδικότερα, οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Παιδείας Θανάσης Βυρίνης και Στράτος Καρίκης αντίστοιχα υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο και σφράγισαν με τους εκπροσώπους του πανεπιστημίου Τάσο Δημητρίου, διευθυντή του τμήματος εισδοχής φοιτητών στο πανεπιστήμιο, και Εύη Λυρώνη, ανώτερο στέλεχος εισδοχής του πανεπιστημίου Λευκωσίας, τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Αναφερόμενος στη συνεργασία που ξεκινά ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βυρίνης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει βαρύτητα στην τουριστική εκπαίδευση η οποία έχει τεθεί ως μείζον ζητούμενο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό.

Αφού τόνισε ότι τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο είναι πολύ θετικά και πλέον είναι διακαής πόθος η αναβάθμιση του προϊόντος της Ρόδου που λέγεται τουρισμός, πρόσθεσε ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να δώσουμε άλλη βαρύτητα στην επιστημονική προσέγγιση αυτού του προϊόντος και γι’ αυτό τον λόγο ο δήμος αρχίζει σε όλα τα επίπεδα τη διαμόρφωση καλλιέργειας της τουριστικής κουλτούρας εμπλουτισμένη με την επιστημονική γνώση.

«Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε συναντήσεις με το πανεπιστήμιο Αιγαίου με το οποίο θα συμπορευτούμε με μία σειρά αυτοτελών προγραμμάτων τα οποία θα έχουν και πιστοποίηση και το δεύτερο βήμα που κάνουμε είναι η σημερινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Επιλέξαμε την Κύπρο ως αδελφική χώρα αλλά και τουριστική χώρα με ανεπτυγμένο τουρισμό και επιλέξαμε το μεγαλύτερο πανεπιστήμιό της το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, που έχει αρκετά τμήματα και αρκετή προϊστορία σε ό,τι αφορά τα τουριστικά.

Οφείλουμε να παίρνουμε τεχνογνωσία από οποιονδήποτε φορέα. Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ανάγκες της εποχής απαιτούν μία αναβάθμιση δεξιοτήτων ή επαναπροσδιορισμό δεξιοτήτων γιατί στην παρούσα εποχή τα κριτήρια επιλογής ενός προορισμού έχουν διαφοροποιηθεί.

Επομένως οφείλουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην καταγραφή αυτών των κριτηρίων και να προσπαθήσουμε στο πλαίσιο της ποιοτικής προσέγγισης του τουρισμού να πρωτοπορήσουμε και σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών και τη στήριξη των υποδομών» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού.

Μάλιστα θα ακολουθήσουν, όπως είπε, και δράσεις που θα αναφέρονται σε μαθητές δημοτικού που σιγά-σιγά θα αντιλαμβάνονται την ιδιαιτερότητα της τοπικής κοινωνίας, τη σχέση της με τον τουρισμό, καθώς δράσεις που θα αναφέρονται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου με στόχο τη γνωριμία και τον προσανατολισμό στις τουριστικές επιστήμες, τα παρακλάδια των οποίων είναι πολλά στην εποχή μας.

Επίσης, θα γίνουν δράσεις που θα αναφέρονται στο υπάρχον δυναμικό που ασχολείται με τον τουρισμό και δράσεις σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν στο ερευνητικό κομμάτι και εδώ χρειαζόμαστε στήριξη των πανεπιστημιακών φορέων ώστε να έχουμε επιστημονικές έρευνες πάνω στις οποίες μπορούμε να δούμε μακροπρόθεσμα τον τουρισμό.

«Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τον τουρισμό, να είμαστε καινοτόμοι και πρωτοπόροι στον παγκόσμιο χάρτη» κατέληξε ο κ. Βυρίνης.
Από την πλευρά του ο Τάσος Δημητρίου διευθυντής τμήματος εισδοχής φοιτητών στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας επισήμανε ότι κοινός στόχος είναι η προσφορά στους δημότες Ρόδου στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικοοικονομικής στήριξης του πανεπιστημίου Λευκωσίας σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη διοργάνωση δράσεων που θα σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά και τη διά βίου μάθηση, καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες ιδιαίτερες δράσεις.

Η Εύη Λυρώνη ανώτερο στέλεχος εισδοχής του πανεπιστημίου Λευκωσίας, που ακολούθησε αφού είπε ότι το πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο έχει πάνω από 14.000 φοιτητές και 100 διαφορετικά προγράμματα σπουδών τα οποία είναι σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

«Είμαστε ένας ολοκληρωμένος ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός φορέας που με χαρά δεχτήκαμε να συνεργαστούμε με τον δήμο Ρόδου και κοινός στόχος είναι η προσφορά. Η δική μας συμβολή θα αφορά προγράμματα σπουδών, ημερίδες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας επιμορφωτικές δράσεις, διαδραστικές δράσεις, πράγματα που λείπουν και θα συμπληρώσουμε στον νέο τουριστικό χάρτη που διαμορφώνεται μετά την πανδημία.

Στόχος του πανεπιστημίου είναι να προσφέρει όσο είναι δυνατό την πλήρη ακαδημαϊκή κάλυψη των καθηγητών και των ανθρώπων που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να δημιουργηθούν και να εκπονηθούν αυτά τα προγράμματα.

Το πανεπιστήμιο έχει ένα πολύ ισχυρό πρόσωπο και αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας θα προχωρήσει στην προσφορά δύο υποτροφιών (καθώς και δύο ακόμα την επόμενη χρονιά) για τα τμήματα των τουριστικών επαγγελμάτων σε δύο παιδιά που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Εν ευθέτω χρόνω θα ενημερωθεί ο κόσμος για τη διαδικασία από τον δήμο που θα είναι και αρμόδιος να την προχωρήσει και τέλος, αναφέρουμε ότι προσανατολιζόμαστε για την πρώτη μας δράση που θα αφορά και την οικονομική εξυγίανση και ενδιαφέρει πολλούς ξενοδόχους και το πώς μπορούν οι ρήτρες ανωτέρας βίας να διαχειριστούν» δήλωσε.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης αφού είπε ότι η Κύπρος μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία έχει καταφέρει να ανοίξει νέους ορίζοντες για όλη την Ευρώπη, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν αρωγοί σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να διευρυνθεί.

«Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε όσα βήματα χρειάζονται ώστε αυτή η συνεργασία να λειτουργήσει στην πράξη και να είναι εύκολο στον Ροδίτη που θα επιλέξει να πάει στην Κύπρο για την επόμενη φάση των σπουδών του.

Και άλλοι ενδιαφέρθηκαν να ανοίξουν μία συνεργασία με τον δήμο Ρόδου όμως εσείς εξ αρχής με ζέση και προσπάθεια το κάνατε πράξη. Χαίρομαι που ο δήμος Ρόδου θα αποτελέσει τη βάση μέσα από δράσεις να γίνει ευρύτερα γνωστό και το πρόγραμμα του πανεπιστημίου σας που έχει υψηλό επίπεδο. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος χωρίς κανένα εμπόδιο ώστε να περάσει σε υψηλότερο επίπεδο η συγκεκριμένη συνεργασία» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή