Μ. Μαρκόπουλος: Η φετινή σεζόν θα είναι καλή αλλά...

Μ. Μαρκόπουλος: Η φετινή σεζόν θα είναι καλή αλλά...

Μ. Μαρκόπουλος: Η φετινή σεζόν θα είναι καλή αλλά...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1598 ΦΟΡΕΣ

Η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι καλή αλλά οι ξενοδόχοι έχουν το πρόβλημα των κλειδωμένων τιμών, όπως δήλωσε στον “Sky 100,8” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

Εξαιτίας των αυξήσεων στο ρεύμα των ανατιμήσεων σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποια ξενοδοχεία της Ρόδου να ανοίξουν τον Μάιο και όχι τον Μάρτιο.
Επιπλέον όσοι δεν αντέξουν το βάρος των δανειακών ή άλλων υποχρεώσεων θα αναγκαστούν να πωλήσουν τα ξενοδοχεία τους.

«Υπάρχει θετική ροή κρατήσεων που είναι καλύτερη από τα προηγούμενα δύο χρόνια. Υπάρχουν αγορές που πάνε καλά, όπως η Αγγλική και η Γερμανική και άλλες που ακόμη δείχνουν να τις επηρεάζει η πανδημία», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.
Οι ξενοδόχοι, όπως είπε, ευελπιστούν σε μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων.

«Μας προβληματίζει το θέμα της ενέργειας και των πρώτων υλών σε τέτοιο σημείο που κάποιοι συνάδελφοι να σκέπτονται ότι θα ήταν ζημιογόνο το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους τον Μάιο και τον Απρίλιο και θα επιλέξουν να το αναβάλλουν. Όταν το κοστολόγιο είναι αυξημένο, δεν μπορεί να καλυφθεί από τη χαμηλή πληρότητα των πρώτων μηνών της σεζόν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

«Πάντα οι πρώτοι τρεις μήνες δεν ήταν αποδοτικοί οικονομικά. Ωστόσο τώρα με την αύξηση του κόστους της ενέργειας μεταβάλλεται η κατάσταση», σημείωσε.

«Με ξένες τσέπες πολλά μπορεί να πει κανείς. Το ζήτημα τι κάνει κανείς με τη δική του τσέπη. Δεν μπορώ να συμβουλεύσω τους συναδέλφους μου να ανοίξουν τον Μάρτιο αν είναι αυτό να τους ζημιώσει», σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος με αφορμή την παραίνεση του υπουργού Τουρισμού για το άνοιγμα των ξενοδοχείων από τον Μάρτιο.

Αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της ΠΟΞ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την απασχόληση μεταναστών στα ξενοδοχεία προκειμένου να καλυφθεί το κενό στις θέσεις σε ορισμένες ειδικότητες.

«Υπάρχει έλλειψη σε χαμηλές θέσεις που το ντόπιο δυναμικό και το προσωπικό που έρχεται από άλλες πόλεις δεν επιθυμεί να καλύψει. Πρέπει οι θέσεις να πληρωθούν. Και στο παρελθόν είχε γίνει αυτό και στην περιοχή μας. Αφού τους δίνεται το δικαίωμα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί όχι;», τόνισε.

Η κατάσταση σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού έχει βελτιωθεί, όπως τόνισε, η κατάσταση αφού στο σύστημα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΞΡ υπάρχει τετραψήφιος αριθμός αιτήσεων από εργαζομένους που θέλουν να δουλέψουν. « Η στελέχωση έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Αναφορά έκανε και στα οικονομικά βάρη των ξενοδοχείων που θα οδηγήσουν στο να αλλάξουν χέρια.
«Έχουμε το πρόβλημα των κλειδωμένων τιμών. Αυτό δεν αφήνει τους ξενοδόχους να είναι πιο ευέλικτοι στις τιμές και να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις.

Οι δικοί μου συνάδελφοι είναι σε αδιέξοδο γιατί έχουν υπογράψει συμβόλαια με παλιές τιμές. Ελπίζω να ομαλοποιηθεί η κατάσταση γιατί πολλοί δεν θα τα καταφέρουν με δεδομένο ότι έχουν να πληρώσουν τα δάνειά τους. Αναπόφευκτα κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες θα αλλάξουν χέρια», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου