Π. Εγγλέζος: Στην αλλαγή επαγγέλματος οφείλεται η έλλειψη προσωπικού

Π. Εγγλέζος: Στην αλλαγή επαγγέλματος οφείλεται η έλλειψη προσωπικού

Π. Εγγλέζος: Στην αλλαγή επαγγέλματος οφείλεται η έλλειψη προσωπικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1942 ΦΟΡΕΣ

Στην αλλαγή επαγγέλματος οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου (ΕΚΡ`), Παναγιώτη Εγγλέζο, η έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται στον τουριστικό κλάδο και το μικρό ενδιαφέρον για απασχόληση στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού μας.

Όπως δήλωσε χθες, η πανδημία που έπληξε τον τουρισμό και τα ταξίδια, αλλά και η αβεβαιότητα του μέλλοντος ανάγκασαν πολλούς να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον ενδιαφέρον να επιστρέψουν στις παλιές τους δουλειές.

«Φέτος τα πράγματα για τον τουρισμό θα πάνε πολύ καλά. Όπως ακούμε, τα μηνύματα είναι θετικά, οι προκρατήσεις είναι στα ύψη, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι θα φτάσουμε και ίσως ξεπεράσουμε το 2019. Αυτό όμως που δε λέει κανείς είναι τι θα γίνει με το εργατικό δυναμικό.

Οι εργαζόμενοι στο τουριστικό κομμάτι όλο και μειώνονται και δε μειώνονται γιατί το θέλουν οι ίδιοι αλλά γιατί αναγκάζονται. Όσα ζήσαμε κατά την πανδημία έχουν κάνει πολλούς να αλλάξουν επάγγελμα.

Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η έλλειψη» δήλωσε χθες ο κ. Εγγλέζος και αναφέρθηκε στο σενάριο που κυκλοφορεί σχετικά με την απασχόληση των μεταναστών στα ξενοδοχεία υπογραμμίζοντας ότι το ΕΚΡ δεν είναι αντίθετο σε αυτό, αρκεί να αφορά νόμιμους μετανάστες, για τους οποίους θα τηρούνται οι νόμοι και οι συμβάσεις.

Επί του θέματος ο κ. Εγγλέζος είπε τα εξής: «Το τελευταίο που ακούμε είναι ότι θα αξιοποιηθούν οι μετανάστες ώστε να καλύψουν τα κενά που ζητούν οι ξενοδόχοι με την αύξηση των κλινών. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι να ενταχθούν οι νόμιμοι μετανάστες στην αγορά εργασίας.

Αλλά κάποιος πρέπει να εξηγήσει και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο ότι αυτό που ζητούν οι ξενοδόχοι είναι φτηνά εργατικά χέρια χωρίς καμία εφαρμογή τοπικής συλλογικής σύμβασης χωρίς όρους εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί, δηλαδή μια σύγχρονη δουλεία.

Σε αυτό είμαστε αντίθετοι, καθώς θα έχει επιπτώσεις και σε εμάς τους ντόπιους γιατί όταν κάποιος έχει φτηνό εργατικό δυναμικό δεν θα στραφεί στους άλλους εργαζομένους που όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν τον κολοσσό που λέγεται τουρισμός και την οικονομία».

Μάλιστα τόνισε ότι το ΕΚΡ θα είναι σε εγρήγορση και θα ελέγχει αν τηρείται η νομιμότητα, ώστε να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίες για όσους πάνε να δουλέψουν, καθώς, όπως είπε, δεν μπορούμε να κερδίζουμε μία ζωή στις πλάτες των εργαζομένων και να μην ανταμείβουμε αυτή την προσπάθεια.

Ο δυσκολότερος χειμώνας της 10ετίας
Ερωτηθείς για το πώς πέρασε ο χειμώνας για τους εργαζομένους στον τουρισμό και γενικά στα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτόν ο πρόεδρος του ΕΚΡ παραδέχτηκε ότι πολλοί συμπατριώτες μας επιβίωσαν με δυσκολία λέγοντας τα εξής:

«Δυστυχώς επαληθευτήκαμε ήταν ο δυσκολότερος χειμώνας της τελευταίας δεκαετίας, όχι μόνο γιατί τα δύο προηγούμενα χρόνια ο κόσμος δούλεψε λιγότερο, αλλά γιατί με τη ραγδαία αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι δύσκολη η διαβίωση και η επιβίωση.

Φανταστείτε ότι το 80% των εργαζομένων στο νησί ζει με επιδόματα ανεργίας τα οποία έχουν λήξει, δηλαδή με διάρκεια τρεις μήνες. Και άλλους τέσσερις μήνες που δούλεψαν το καλοκαίρι καταλαβαίνετε ότι με 400 ευρώ κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ο αμέσως επόμενος μισθός που θα μπει στα σπίτια των συναδέλφων θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Απρίλιο. Υπάρχει λοιπόν ένα τεράστιο πρόβλημα πώς θα επιβιώσουν.

Ο μικρότερος λογαριασμός ρεύματος σήμερα σε ένα μικρό νοικοκυριό ξεπερνά τα 500 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι καταστάσεις ζούμε και ειδικά εδώ στην περιοχή μας, την οποία θεωρούν πλούσια.

Όμως εδώ δυστυχώς ο κόσμος πεινάει και αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε αν κάνετε μία έρευνα στα κοινωνικά παντοπωλεία ή στους συλλόγους που δίνουν τρόφιμα: Πόσο έχει αυξηθεί η ζήτηση σε τρόφιμα το τελευταίο διάστημα...

Άρα καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα ήταν και είναι τα πράγματα μέχρι να ανοίξει η σεζόν και να μπει κάποιο εισόδημα στα σπίτια».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο