Μέχρι τις 4 Απριλίου οι ενστάσεις που αφορούν τους δασικούς χάρτες

Μέχρι τις 4 Απριλίου οι ενστάσεις που αφορούν τους δασικούς χάρτες

Μέχρι τις 4 Απριλίου οι ενστάσεις που αφορούν τους δασικούς χάρτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 500 ΦΟΡΕΣ

Προθεσμία μέχρι τις 4 Απριλίου έχουν οι ιδιοκτήτες γης για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες ώστε να διορθωθούν τα σφάλματα γύρω από τον χαρακτηρισμό τους, αν και κρίνεται αναγκαίο να δοθεί παράταση λόγω του μεγάλου διαστήματος, κατά το οποίο έμεινε κλειστό το Κτηματολόγιο.

Όπως φαίνεται, το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό ενώ σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι τοπογράφοι της περιοχής μας, δεν υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά μετις διορθώσεις που έγιναν, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη η ανάρτησή τους στο σύστημα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τσιράκος, ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή και περιμένει την ανάρτησή τους από μέρα σε μέρα.

«Από 3 Φεβρουαρίου εκδόθηκε η απόφαση για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών. Έχουν περάσει 20 μέρες από τότε αλλά εμείς δεν έχουμε δει τις διορθώσεις. Δεν έχουν ανέβει στο σύστημα και δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια τι έχει γίνει και ποια πράγματα έχουν διορθωθεί. Είμαστε σε αναμονή και πιστεύω εντός λίγων ημερών να εμφανιστούν στο σύστημα οπότε να είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε, αν χρειαστεί.

Κάποια πράγματα άλλαξαν, ενώ κάποια πρόδηλα σφάλματα που εξετάστηκαν διορθώθηκαν. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εξετάσει την ιδιοκτησία του να δει αν εμπίπτει σε θέματα δασικής νομοθεσίας η έκτασή του και να προβεί στις αντίστοιχες αντιρρήσεις» δήλωσε ο κ. Τσιράκος ο οποίος πρόσθεσε τα εξής:

«Η προθεσμία λήγει στις 4 Απριλίου και με κλειστό το Κτηματολόγιο περίπου 15 μήνες δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε σχεδιαγράμματα, οπότε κάποια πράγματα έμειναν πίσω γι’ αυτό και η διεύθυνση Δασών με ανακοίνωσή της ζητούσε να γίνει προσέλευση του κοινού ώστε να κάνει αντιρρήσεις για να διορθωθούν αυτά τα σφάλματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προσέλευση κοινού γιατί ήταν δύσκολο αντικειμενικά να προχωρήσουμε και να κάνουμε τις τεχνικές εργασίες που πρέπει να γίνουν. Θεωρώ ότι θα πρέπει να δοθεί μία παράταση έως και πέντε μήνες για να μπορέσουμε και εμείς να ανταποκριθούμε σε αυτό τον επιπλέον όγκο που θα προκύψει τώρα που άνοιξε το Κτηματολόγιο».

Για το Κτηματολόγιο
Αναφερόμενος στο Κτηματολόγιο ο πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου τόνισε επίσης ότι επιτέλους μετά από 15 μήνες που ήταν κλειστό, το Κτηματολόγιο ξεκίνησε δειλά-δειλά την πλήρη λειτουργία του πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως είπε αναφορικά με τα σχεδιαγράμματα, κάποιες παλιές αιτήσεις άρχισαν να διεκπεραιώνονται ενώ και για κάποιες καινούριες δίνονται σχεδιαγράμματα.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, το μεγάλο πρόβλημα είναι με τις υπόλοιπες πράξεις που εκκρεμούν όσον αφορά πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, μεταγραφές πράξεων αγωγές χρησικτησίας και οτιδήποτε άλλο τα οποία όλο αυτό το διάστημα που το Κτηματολόγιο ήταν κλειστό συσσωρεύτηκαν και ο μεγάλος αυτός όγκος έχει πέσει στους υπαλλήλους προκειμένου να διεκπεραιώσουν όλες αυτές τις υποθέσεις.

«Εκεί είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε γιατί τρέχουν κάποιες προθεσμίες. Για παράδειγμα, οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση λήγουν στο τέλος του 2022, δηλαδή μέχρι τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να βγάλει οικοδομική άδεια.

Χωρίς πιστοποιητικό ιδιοκτησίας χωρίς να έχει μεταγραφεί η απόφαση κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα χαθούν περιουσίες.

Εκεί πρέπει να πιέσουμε και να ζητήσουμε παρατάσεις μήπως κερδίσουμε κάποιο από το χαμένο χρόνο» δήλωσε ο κ. Τσιράκος ενώ αναφερόμενος και στην έλλειψη προσωπικού πρόσθεσε:

«Τα άτομα έχουν λιγοστέψει και δύο είναι στα πρόθυρα συνταξιοδότησης. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Οι υπάλληλοι είναι λίγοι, το υπουργείο Δικαιοσύνης κωφεύει, δεν στέλνει υπαλλήλους να βοηθήσουν, ο μηχανικός είναι ένας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνος του για να κάνει τις εργασίες που πρέπει.

Χρειάζεται να πιέσουμε, να κινηθούμε ώστε να πάμε στη νέα εποχή με το εθνικό Κτηματολόγιο, καθώς, όπως ξέρω, είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για το πώς θα γίνει η μετάβαση αλλά κάπου έχει κολλήσει το θέμα. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες για να έρθει σε μία σχετική κανονικότητα το Κτηματολόγιο».

Με την ευκαιρία ευχαρίστησε δημόσια τους συναδέλφους του που συνέβαλαν στο να λειτουργήσει συντομότερα το Κτηματολόγιο, καθώς προσέφεραν εθελοντική εργασία, λέγοντας τα εξής: «Αφιέρωσαν πολλές ώρες εθελοντικά στο να βοηθήσουν ώστε να τοποθετήσουμε τους φακέλους των σχεδίων στο αρχείο. Τοποθετήσαμε γύρω στις 150.000 σχεδιαγράμματα για να ανοίξουμε γρηγορότερα το Κτηματολόγιο. Με αυτό τον τρόπο φτάσαμε στο σημείο να ανοίξει λίγο πιο γρήγορα».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας