Οι σχέσεις φιλίας Καλύμνου-Μαριούπολης και η αδελφοποίηση πριν από 24 χρόνια

Οι σχέσεις φιλίας  Καλύμνου-Μαριούπολης και η αδελφοποίηση πριν από 24 χρόνια

Οι σχέσεις φιλίας Καλύμνου-Μαριούπολης και η αδελφοποίηση πριν από 24 χρόνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 526 ΦΟΡΕΣ

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.

Ο πληθυσμός της πλησιάζει τους 500.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι Έλληνες ανέρχονται στους 120.000.
Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Το 1948 η Μαριούπολη μετονομάστηκε σε Ζντάνοφ από τον Σοβιετικό πολιτικό Αντρέι Ζντάνοφ, που είχε γεννηθεί εκεί το 1896, αλλά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έγινε μετονομασία της πόλης σε Μαριούπολη το 1989.

Τη Μαριούπολη επισκέφθηκε το 1990 η Καλύμνια καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου που κάνει και τις πρώτες επαφές της με αξιωματούχους, εκπαιδευτικούς, με Έλληνες κατοίκους της πόλης.

Το καλοκαίρι του 1994 ιδρύεται στο πλαίσιο δημιουργίας προγράμματος διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού το Σωματείο Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας με πρωτοβουλία της Μαρίας Θεοδωρίδου
Το Σωματείο υποστηρίχθηκε ποικιλοτρόπως από τον τότε Έπαρχο Γεώργιο Ρούσσο από τη θεσμική του θέση, κάτι που έκανε στη συνέχεια και ως δήμαρχος.

Επίσης στη συνέχεια υπήρξε και η συνεργασία με τη Δημαρχία Δ. Διακομιχάλη, με οικονομική ενίσχυση του Σωματείου για την επίτευξη των στόχων του, μετά από σχετική επιχορήγηση του Δήμου από την τότε Νομαρχία. Μία συνεργασία που συνεχίστηκε από όλες τις Δημαρχίες.

Η συνεργασία αυτή στην υλοποίηση του προγράμματος είχε ως επιστέγασμα την Αδελφοποίηση του Δήμου Καλυμνίων με τον Δήμο της Μαριούπολης μετά από τρίχρονη προσπάθεια του Πρύτανη του Ινστιτούτου κ. Κώστα Μπλαλαμπάνοφ και των συνεργατών του, καθώς και της καθηγήτριας και Προέδρου του Σωματείου Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας Μαρίας Θεοδωρίδου.

Στις 23 Ιουνίου 1998 αναχώρησε για τη Μαριούπολη της Ουκρανίας η αντιπροσωπεία του Δήμου Καλυμνίων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτρη Διακομιχάλη. Επίσης στην αποστολή της Καλύμνου συμμετείχαν ο τότε έπαρχος Γεώργιος Ρούσσος και η Πρόεδρος του το Σωματείο Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας Μαρία Θεοδωρίδου.
Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 1998, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο της Μαριούπολης της Ουκρανίας, η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Μαριούπολης και Καλύμνου.

Ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δημήτρης Διακομιχάλης και ο Δήμαρχος Μαριούπολης Γ. Χολτουμπέι συνυπέγραψαν Πρωτόκολλο Φιλίας και Συνεργασίας των δύο πόλεων καθώς και συμφωνία για την οικονομική και πνευματική συνεργασία των δύο Δήμων.

Η συνεργασία περιλαμβάνει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, θα είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας και Ουκρανίας και θα καλύπτει όλους τους τομείς δράσης των δύο Δήμων (πολιτισμό – εκπαίδευση – νεολαία – αθλητισμό – τεχνογνωσία – τουρισμό – οικολογία).

Μία αδελφοποίηση σφυρηλάτησης του πλέγματος σχέσεων με ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του ελληνισμού που έχει μακραίωνη και ιστορική παρουσία στη μακρινή χερσόνησο της Κριμαίας.

Η συγκινητική ανάρτηση του πρώην Επάρχου και Δημάρχου Γ. Ρούσσου.
Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τη δοκιμασία που περνούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης ο Γιώργος Ρούσσος έκανε την παρακάτω ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook

«Κουράγιο Inna Smola, Ksenia Artamonova, Ελληνική Φιλία και όλοι οι δικοί μας άνθρωποι στην Ουκρανία, τα δικά μας παιδιά!
Η Κάλυμνος είναι κοντά σας και αν χρειαστεί, θα είμαστε πάλι εδώ για όποια βοήθεια.

Συμπαραστεκόμαστε στους συμπατριώτες μας ομογενείς στην Ουκρανία και στα κορίτσια και στα αγόρια που πέρασαν από το Σεμινάριο της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού της κα Θεοδωρίδου Μαρίας που ζει με όλη την αγωνία της μαζί μας αυτές τις στιγμές!

Πηγή: kalymnos-news.gr

Διαβάστε ακόμη

Μ. Κόνσολας: «Υπόθεση όλων μας η αναβάθμιση της Σχολής Δυτών στην Κάλυμνο»

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Θάνατος 76χρονου αλλοδαπού, επιβάτη ημερόπλοιου, στην παραλία Αλμύρες στο Βαθύ Καλύμνου

Ελεύθεροι με όρους δύο αδέλφια και ο εξάδελφός τους για τα χάπια κοκαΐνης

Έστελνε κάψουλες με κοκαΐνη για να μοιράζονται στην Κάλυμνο

Είχαν στην κατοχή τους τέσσερις αμφορείς

Απόστολος Ασπράκης: «Η πρόοδος στα νησιά, είναι αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας φορέων»