Τι θα γίνει με τις υψηλές αντικειμενικές αξίες σε Πάτμο, Αρκιούς, Μαράθι;

Τι θα γίνει με τις υψηλές αντικειμενικές αξίες σε Πάτμο, Αρκιούς, Μαράθι;

Τι θα γίνει με τις υψηλές αντικειμενικές αξίες σε Πάτμο, Αρκιούς, Μαράθι;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Σμαράγδα Μουλιάτη στο patmostimes.gr

Στα ύψη οι αντικειμενικές αξίες στην Πάτμο, στους Αρκιούς και στο Μαράθι. Στα ύψη και τα συμβολαιογραφικά έξοδα. Είναι μία κατάσταση η οποία θα κάψει με τα ξερά και τα χλωρά, γιατί οι τιμές δεν κατανέμονται ανά περιοχή, οικισμού, αλλά είναι οριζόντιες και όποιον πάρει ο χάρος.

Σε αυτή την κατάσταση δυστυχώς ο Δήμος μας δεν έχει αντιδράσει ακόμα, ενώ θα έπρεπε να το είχε κάνει άμεσα.

Και όταν λέμε άμεσα εννοούμε όταν δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 7-6-2021 ή όταν 3 Ιανουαρίου 2022 το site μας pamostimes δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ μας, που έκρουε το κουδουνάκι . Αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες στο νησί μας.

Η Πάτμος εισήχθη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων το οποίο αποτελείται πλέον από 13.808 ζώνες αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού από 85% που ήταν μέχρι πριν τη μεταρρύθμιση, καθώς πολλές περιοχές της Επικράτειας ήταν εκτός συστήματος.

Η ισχύ των αξιών άρχισε από 1-1-2022 αλλά δημοσιεύτηκε το 2021.

Το οξύμωρο στην περίπτωση της Πάτμου είναι ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων στη Χώρα είναι φθηνότερη από αυτή της Σκάλας, και ο οικισμός του Κάμπου δεν περιλαμβάνεται. Υπολογίζεται με βάσει την παλαιότητα δηλαδή 0,30/% της αξίας του, είτε είναι συντηρημένο είτε όχι.

Από 920 ευρώ/ τμ. που ίσχυε για τη Χώρα ανέβηκε με το νέο σύστημα στα 1750 ευρώ /τ.μ, και ισχύουν σε όλη τη Χώρα. Στον παλαιό ενώ για τη Σκάλα από 560 ευρώ/μέτρο ανέβηκε στο 1.800 ευρώ /μέτρο. Η αξία είναι οριζόντια ανεξαρτήτως αν βρίσκεται η ιδιοκτησία στην Σκάλα ή στο Μελόι, Κουμάνα, Μέρικα, Άσπρη κ.ά. Στο Γροίκο δε οι τιμές υπολογίστηκαν 900 ευρώ/τμ.

Οι τιμές επίσης ισχύουν οριζόντια στους οικισμούς .

Δηλαδή οι αντικειμενικές αξίες στη Χώρα θα ισχύσουν και για τον παραδοσιακό οικισμό και για τον Αρτικοπό.

Για τη Σκάλα οι ίδιες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν για τον οικιστικό ιστό και τις περιφερειακές περιοχές, όπως Μελόι, Μέρικα, Άσπρη κ.λ.π.

Έκπληξη αποτελούν επίσης και οι αντικειμενικές αξίες στους Αρκιούς και Μαράθι . Αντικειμενικές αξίες στους Αρκιούς 900,00 ευρώ/ τμ. ίδια τιμή με τον Γροίκο. Αντικειμενικές αξίες στο Μαράθι 850,00 /τ.μ

Οι διαμορφωμένες οριζόντιια αντικειμενικές τιμές στο νησί μας εκτός από κοινωνικά και ηθικά άδικες, παρασύρουν και τις τιμές στα έξοδα για οποιαδήποτε διαδικασία, όπως συμβολαιογραφικά και ΕΝΦΙΑ. Προφανώς υπάρχει και η άλλη πλευρά, η οποία θα πλουτίσει από τις αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις και λοιπές παρόμοιες επενδύσεις.

Στην τελευταία συνέντευξη που μας έδωσε ο δήμαρχος Πάτμου κ. Λευτέρης Πέντες πριν δύο εβδομάδες ρωτήθηκε τι έχει γίνει από τη δημοσίευση των αντικειμενικών αξιών και μας είπε ότι έχει παρέμβει προφορικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι πραγματικότητα ότι δεν έχει γίνει ορθά από το κράτος. Έχομε κάνει τις επαφές μας με τα αρμόδια υπουργεία.

Χθες Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 επικοινωνήσαμε πάλι μαζί του για να μάθουμε αν έχει υπάρξει εξέλιξη στο θέμα αυτό και μας είπε:

" Είναι πολλές οι πωλήσεις που έχουν αυξημένο κόστος για τη Χώρα όχι για τη Σκάλα. Έχουν γίνει λάθη. Οι τιμές που πήραν για την Πάτμο, δεν είναι τυχαίες είναι τιμές αγοροπωλησίας που έλαβαν υπ όψιν τους και είναι κοινό μυστικό , είναι μια πραγματικότητα να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Εμείς θα το πολεμήσουμε. Στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Νοτίου Αιγαίου, έχομε εξελίξεις για το μεγάλο αυτό ζήτημα και είναι πιο αισιόδοξες για το τι μέλει γενέσθαι. Επειδή σε όλα τα νησιά έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες, όπως π.χ. στην Αστυπάλαια που έχει τις υψηλότερες, αποφασίσαμε όλοι οι δήμαρχοι, να προβούμε στη σύνταξη κοινού ψηφίσματος με αποδέκτες τους εμπλεκόμενους για να έχει και μεγαλύτερη δυναμική. Το ψήφισμα αυτό πριν αποσταλεί θα ψηφιστεί από τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε στα χέρια μας όλα εκείνα τα στοιχεία επιχειρηματολογίας , για να συνεδριάσει το Δημοτικό συμβούλιο της Πάτμου για το ψήφισμα" .

Ας ελπίσουμε ότι η κίνηση αυτή έστω και καθυστερημένα θα φέρει την ζητούμενη ισορροπία.

Διαβάστε ακόμη

Η ακμάζουσα ξυλουργική τέχνη στην Πάτμο μπορεί σύντομα να έχει τη δική της Σχολή

Επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, σε Ψέριμο, Πάτμο και Λειψούς

Για ενδοοικογενειακή βία θα δικαστεί ένας 57χρονος

Νικήτας Τσαμπαλάκης: Η Πάτμος είναι έτοιμη για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι βιολιστές της Πάτμου στο επεισόδιο της εκπομπής "Ελλήνων Δρώμενα" την Τετάρτη στην ΕΡΤ3

Συνελήφθη 28χρονος επιβάτης πλοίου στην Πάτμο για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος συνεπιβάτιδός του

Ένταξη αποκατάστασης δωμάτων και τοιχογραφιών Ι.Μ. Αγίου Ιώαννη του Θεολόγου Πάτμου στο ΠΕΠ 2021-2027

Θα συνεχιστεί η αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Πάτμου