Επιχείρησε να διευκολύνει δύο Σύριους για να ταξιδέψουν στην Αυστρία

Επιχείρησε να διευκολύνει δύο Σύριους  για να ταξιδέψουν στην Αυστρία

Επιχείρησε να διευκολύνει δύο Σύριους για να ταξιδέψουν στην Αυστρία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 243 ΦΟΡΕΣ

Στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου προσέφυγε 42χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, που κατηγορείται για τη διευκόλυνση δύο Σύριων να ταξιδέψουν από την Κάρπαθο στην Αυστρία, ζητώντας να ακυρωθεί η διαδικασία, με την οποία η έφεσή του είχε απορριφθεί ως ανυποστήρικτη.

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση του 42χρονου εκδικάστηκε για πρώτη φορά στις 14 Ιανουαρίου 2019 από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο επέβαλε στον 42χρονο αλλοδαπό, ποινή κάθειρξης 6 ετών και το χρηματικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο αλλοδαπός αν και δικάστηκε ωσεί παρών, καθώς δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο, εντοπίστηκε μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ακολούθως υπέβαλε αίτηση στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου με το οποίο ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του, αίτημα που έγινε δεκτό τον Ιούλιο του 2020 από το δικαστήριο υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 προσδιορίστηκε να εξεταστεί η έφεση του 42χρονου Αλβανού, η οποία και απορρίφθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ως ανυποστήρικτη και έτσι διατηρείται η πρωτόδικη ποινή που του είχε επιβληθεί, καθώς δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου. Ωστόσο ο ίδιος υπέβαλλε νέα αίτηση προς το δικαστήριο με την οποία ζητά να ακυρωθεί η τελευταία διαδικασία και έτσι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό εκ νέου κανονικά.

Η αίτηση θα εξεταστεί στις 16 Μαρτίου 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον 42χρονο Αλβανό στην υπόθεση κατηγορούνται ένας 64χρονος επίσης Αλβανικής καταγωγής και οι δύο Σύριοι ηλικίας 32 και 35 ετών αντίστοιχα.

Πρωτόδικα ο 64χρονος καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου εκπροσωπήθηκε διά του συνηγόρου του κ. Στέφανου Καψάλη, σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Με την ίδια απόφασή του το δικαστήριο είχε επιβάλει στους δύο Σύριους ποινή φυλάκισης 7 μηνών και 3.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον καθένα.

Η σύλληψη των διακινητών, όπως επίσης και των παράνομων αλλοδαπών από τη Συρία, έγινε στις 25 Ιουνίου 2013 το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Καρπάθου στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, όταν κατά τη διάρκεια στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μη νόμιμων μεταναστών, προέκυψε ότι οι δύο υπήκοοι Συρίας κατείχαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό να επιβιβαστούν σε πτήση για Αυστρία.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εντοπίστηκαν άμεσα στον χώρο του αεροδρομίου ο 42χρονος με τον 64χρονος και διαπιστώθηκε ότι διευκόλυναν τους δύο Σύριους, προμηθεύοντάς τους με πλαστό διαβατήριο και προβαίνοντας στην έκδοση των καρτών επιβίβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Σύριοι μετέβησαν στην Κάρπαθο από την Αθήνα προκειμένου από εκεί να ταξιδέψουν για το εξωτερικό.
Σε βάρος των δύο Αλβανών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο απέδωσαν την πράξη τους στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους. Με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σε ό,τι αφορά τους Σύριους και αυτοί απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων