Σ. Χριστοδούλου: Σε προτεραιότητα η αντιμετώπιση της καθημερινότητας

Σ. Χριστοδούλου:  Σε προτεραιότητα η αντιμετώπιση της καθημερινότητας

Σ. Χριστοδούλου: Σε προτεραιότητα η αντιμετώπιση της καθημερινότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 599 ΦΟΡΕΣ

Για τα χωριά των δημοτικών ενοτήτων Ιαλυσού και Καμείρου

Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας και ειδικά η καθαριότητα και η περισυλλογή αντικειμένων, είναι το κυριότερο πρόβλημα που χαρακτηρίζει τις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Καμείρου όπως δήλωσε χτες ο χωρικός τους αντιδήμαρχος Σάββας Χριστοδούλου.

Έχοντας αναλάβει εδώ και περίπου δύο μήνες τα καθήκοντά του, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι μεγάλες οι ανάγκες που υπάρχουν και ζήτησε από τους πολίτες να συνεργαστούν με τον δήμο ώστε να εφαρμοστεί ο κανονισμός καθαριότητας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα.

Ειδικότερα, ξεκινώντας από τη δημοτική ενότητα Ιαλυσού που αριθμεί περίπου 20.000 κατοίκους, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε»:

«Πρόκειται για μία μεγάλη δημοτική ενότητα με πολλές επιχειρήσεις και πολλά προβλήματα. Στόχος μου ο εντοπισμός των προβλημάτων και η συνέχιση του έργου του προκατόχου μου. Σήμερα στην Ιαλυσό υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητας. Υπάρχουν πολλά αιτήματα πολιτών που απευθύνονται στοn δήμο για τη λύση, αλλά δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί με το οποίο να λύνονται όλα.

Μόλις βελτιωθεί ο καιρός θα ξεκινήσουν οι ασφαλτοστρώσεις, καθώς η κατάσταση μέσα και έξω από τον οικισμό δεν είναι καλή. Πρόκειται για τα ασφαλτικά του 2020 τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Ο προϋπολογισμός είναι 200.000 ευρώ.

Έχουμε επίσης την επισκευή του δημαρχείου Ιαλυσού, γίνεται με ιδίους πόρους με 74.000 ευρώ προϋπολογισμό. Υπάρχει επίσης έτοιμη μελέτη για το οστεοφυλάκιο ύψους 28.800 ευρώ, γήπεδο μπάσκετ εντός του λυκείου Ιαλυσού, ο βρεφονηπιακός σταθμός προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ με κονδύλια του ΕΣΠΑ, έχει ολοκληρωθεί και μένουν οι

συνδέσεις με ΔΕΥΑΡ και ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά την πλατεία Αποστολίδη η μελέτη έχει ολοκληρωθεί ενώ μένει να ολοκληρωθεί και το κάτω μέρος της πλατείας. Για τον ηλεκτροφωτισμό από Φανερωμένη έως ΜΗ.ΔΙΑ, είναι έτοιμη η μελέτη προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί και παιδική χαρά στην πλατεία Αποστολίδη. Επίσης το κολυμβητήριο δίπλα στον βρεφονηπιακό σταθμό προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ του υπουργείου πολιτισμού.
Είναι επίσης έτοιμη η μελέτη για τα πεζοδρόμια στα Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο ύψους 200.000 ευρώ. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους γονείς και τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς δεν υπάρχει πεζοδρόμηση γύρω από τα κτήρια.

Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα.
Επίσης δίκτυα ομβρίων, σημάνσεις, ενώ ξεκινάμε προετοιμασία για τη σεζόν. Ήδη σήμερα οι εργαζόμενοι του δήμου κάνουν αποξηλώσεις και καθαριότητα στο παραλιακό μέτωπο της Ιαλυσού. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζομένους του δήμου γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Από την πρώτη ημέρα που πήγα τους εμπιστεύτηκα γιατί μαζί τους μπορώ να προχωρήσω.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανάγκες των πολιτών τους οποίους πρέπει να εξυπηρετήσουμε σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα. Οι ανάγκες είναι πολλές και θέλουμε να είμαστε δίπλα τους».

Η Δ.Ε. Καμείρου
Αναφερόμενος στη δημοτική ενότητα Καμείρου που αποτελείται από 7 κοινότητες και συγκεκριμένα Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα, Σάλακο Διμυλιά-Ελεούσα, Πλατάνια και Απόλλωνα, ο κ. Χριστοδούλου έκανε γνωστό ότι υπάρχει προϋπολογισμός ύψους 1.350.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για έργα.
Μάλιστα, όπως είπε, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Τηλέμαχο Καμπούρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων, κατά την οποία δημιουργήθηκε λίστα με τα έργα που θα γίνουν σε όλα τα χωριά του πρώην δήμου Καμείρου, θέτοντας προτεραιότητες.

Στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τις μελέτες για την υλοποίηση των έργων.
Αναφερόμενος στο θέμα της καθημερινότητας, το οποίο απασχολεί και τη δημοτική ενότητα Καμείρου, είπε ότι υπάρχουν κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται. «Ανακοινώσαμε ποιες μέρες γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, ποιες μέρες η περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων. Πρέπει οι πολίτες να συνεργαστούν μαζί μας καθώς μπορούν να μας παίρνουν τηλέφωνο και να μας ενημερώνουν ώστε να γίνεται περισυλλογή. Θέλουμε οι ενότητές μας να είναι καθαρές. Υπάρχει ένας κανονισμός καθαριότητας που πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα» δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι λίγο πριν βρισκόταν στο χωριό «Φάνες», όπου για πολύ καιρό υπήρχε μία άτυπη χωματερή.

«Ήμουν εκεί με τον πρόεδρο του χωριού και με τους υπαλλήλους της καθαριότητας και με μηχανήματα του δήμου ο χώρος καθαρίζεται και κλείνει η χωματερή στον Αϊ Γιάννη των Φανών. Εκεί πετούσαν κυρίως τα κλαδιά οι κάτοικοι, όμως πήγαιναν και κάποιοι και πετούσαν και σκουπίδια.
Πήγαμε εκεί και τα μαζέψαμε. Την Τρίτη θα πάνε τα φορτηγά του δήμου και θα πετάξουν ό,τι υπάρχει εκεί» είπε.

Διάβρωση ακτών
Παράλληλα ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στο θέμα της διάβρωσης των ακτών που απειλεί περιουσίες και βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, θέμα που πριν από μερικές μέρες συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
«Το πρόβλημα έχουν κυρίως η Σορωνήλ, οι Φάνες και τα Καλαβάρδα. Το 2011 η κοινότητα Σορωνής κατέθεσε στο Λιμενικό Ταμείο μία μελέτη από τον καθηγητή πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεοφάνη Καραμπά. Από τότε μέχρι σήμερα δεν ξέραμε τι είχε γίνει με τη μελέτη.
Κατόπιν προσπαθειών μας έγινε και ερώτηση στη Βουλή. Έγινε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των χωριών του πρώην δήμου Καμείρου και πρώην δήμου Πεταλούδων μαζί με τους αντιδημάρχους και συζητήσαμε με τον Αναστάσιο Κοντάκο από το πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και το Θεοφάνη Καραμπά που έκανε τη μελέτη. Όπως τονίστηκε, δεν επαρκεί η πρώτη μελέτη, καθώς πρέπει να γίνει και περιβαλλοντικη μελέτη, αλλά χρήματα υπάρχουν και είναι εξασφαλισμένα ώστε να προχωρήσουμε.
Ξαφνικά στις 15 Φεβρουαρίου διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος έργο αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών Κρεμαστής. Εμείς δε διαφωνούμε με το ότι έγινε στην Κρεμαστή.
Εμείς διερωτόμαστε γιατί δεν προχώρησε η περιβαλλοντική και για τον δήμο Καμείρου γιατί και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Η διάβρωση των ακτών είναι τεράστια. Έχουν χαθεί περιουσίες, αγροτεμάχια, δεν μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή στην παραλιακή ζώνη, ενώ κινδυνεύουν υφιστάμενοι δρόμοι πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμός, αλλά κυρίως πεζοί που περνούν από εκεί.
Εμείς θέλουμε άμεσα να προχωρήσει και η περιβαλλοντική μελέτη και να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης της κοινότητας Σορωνής για να γίνει και εκεί έργο καθώς οι πόροι υπάρχουν και προέρχονται από το ευρωπαϊκό ταμείο» δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.

Για τη σχολική επιτροπή
Τέλος, ως πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής αναφέρθηκε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα να έχουν και αυξημένες δαπάνες, καθώς και στην κατακόρυφη μείωση των εσόδων στα κυλικεία.

Μιλώντας για το θέμα δήλωσε τα εξής:
«Πριν από μερικές μέρες πήραμε απόφαση και δώσαμε 150 ευρώ σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να προμηθευτούν διάφορα υλικά και πάλι ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω αυξημένων δαπανών για την πανδημία.

Από τους ΚΑΠ πήραμε 120.000 ευρώ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά έχουμε πρόβλημα με τα κυλικεία τα οποία έχουν μειωμένα έσοδα, καθώς τα παιδιά δεν πάνε καθημερινά στα σχολεία. Η μείωση είναι μεγάλη.
Φτάνει ακόμα και το 30% σε σχέση με πέρυσι. Τα έσοδα από τα κυλικεία τα χρησιμοποιούσαμε και κάναμε διάφορα πράγματα».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς