Στη Ρόδο την Τρίτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς για το θέμα με τα ελάφια

Στη Ρόδο την Τρίτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς για το θέμα με τα ελάφια

Στη Ρόδο την Τρίτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς για το θέμα με τα ελάφια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 672 ΦΟΡΕΣ

Στη Ρόδο θα βρίσκεται την Τρίτη 8 Μαρτίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και τοπικούς παράγοντες προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των καταστροφών που προκαλούν τα ελάφια στους αγρότες του νησιού και αναδείχτηκε κατά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν στην αρχή της εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα θα τεθεί και την επόμενη ημέρα στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής, από τον βουλευτή Μάνο Κόνσολα, καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου τόσο σε ό,τι αφορά τις καταστροφές στις καλλιέργειες όσο και τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούν τα ελάφια.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροτών στην πόλη της Ρόδου πριν από περίπου δέκα ημέρες, ο κ. Αμυράς επικοινώνησε με την περιφέρεια και ανακοίνωσε ότι στις 8 Μαρτίου θα βρίσκεται στη Ρόδο, προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα, καθώς ήταν ένα από τα ζητήματα που οι αγρότες έβαλαν ως αίτημα, ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων.

Επίσης ο κ. Κόνσολας στις 9 του μήνα στην επιτροπή περιφερειών της Βουλής θα συζητήσει και τα θέματα που βάζουν οι αγρότες μας και μία σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν τα νησιά μας σχετικά με τα αδέσποτα αιγοπρόβατα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην περιφέρεια με τους εκπροσώπους των αγροτών μας και βουλευτές μας όταν είχαν σημειωθεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις υπήρξε και επικοινωνία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και έγινε μία πρώτη συζήτηση για το θέμα.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η μελέτη για τη διατήρηση, προστασία και τον έλεγχο του πληθυσμού των ελαφιών που είχε εκπονηθεί έχει ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμά της θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που ίσως να κάνει ο υφυπουργός κατά την επίσκεψή του στο νησί μας.

Πάντως σε τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από δύο μήνες και συμμετείχε ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παράγγελνε μία μελέτη fast track ώστε να αναζητηθεί και να καταμετρηθεί ο πληθυσμός των ελαφιών στη Ρόδο. Σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις. Η εκτίμηση της περιφέρειας είναι ότι ο πληθυσμός τους υπερβαίνει τα 15.000 ελάφια, ενώ η διεύθυνση Δασών εκτιμά ότι είναι πολύ λιγότερα. Όποιος και αν είναι όμως ο πληθυσμός, προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και προξενεί συνεχή τροχαία ατυχήματα με τραυματισμούς ανθρώπων.

Η περιφέρεια από την πλευρά της ζήτησε τη δημιουργία ενός ή δύο καταφυγίων, τα οποία θα προστατεύονται με περιφράξεις και θα έχουν όλα τα απαραίτητα για την ομαλή διαβίωση των ελαφιών και φυσικά να είναι επισκέψιμοι χώροι προκειμένου να μπορούν να βλέπουν και οι τουρίστες το υπέροχα αυτά ζώα, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί ο αρμόδιος επιστημονικός φορέας από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Έτσι προστατεύονται και οι καλλιέργειες αλλά πολύ περισσότερο το ελάφι, σύμβολο του νησιού της Ρόδου, η διατήρηση και προστασία του οποίου είναι πολύ σημαντικό πράγμα.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»