Στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρία άτομα για εξαπάτηση ηλικιωμένων

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρία άτομα για εξαπάτηση ηλικιωμένων

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου τρία άτομα για εξαπάτηση ηλικιωμένων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 498 ΦΟΡΕΣ

Ένας 58χρονος Ροδίτης, μια 51χρονη Βουλγάρα και η 24χρονη κόρη της

Η υπόθεση εξαπάτησης ηλικιωμένων στην περιοχή μας μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, θα εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο κατηγορούμενοι για εννέα περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης και 37 απόπειρες, τις οποίες φέρονται να διέπραξαν από το 2020 έως το 2021 στο νησί μας, αποκομίζοντας όφελος άνω των 130.000 ευρώ, θα καθίσουν μία 51χρονη Βουλγάρα, ο 58χρονος Έλληνας σύντροφος της, καθώς και η 24χρονη κόρη της αλλοδαπής εμπλεκόμενης.
Και οι τρεις φέρονται ως μέλη του «κυκλώματος» εξαπάτησης ηλικιωμένων μέσω τηλεφώνου, κατηγορία για την οποία και θα λογοδοτήσουν ενώπιον του δικαστηρίου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ, από κοινού) στις 17 Μαρτίου 2022.

Πώς συνελήφθησαν και το ύψος της απάτης
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, η εξάρθρωση του «κυκλώματος» στη Ρόδο επετεύχθη το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης τριών πρόσφατων περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, αστυνομικοί της οποίας κατάφεραν -αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα- να εντοπίσουν τους συλληφθέντες.

Υπολογίζεται ότι οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες,
Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες,
350 ευρώ και
2 κινητά τηλέφωνα.

Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα, που προέρχονταν από τις απάτες, αποδόθηκαν στους δικαιούχους.
Σημειώνεται ότι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο συλληφθέντων και στην οποία περιλαμβάνεται και η 24χρονη κόρη της Βουλγάρας που βρίσκεται στην πατρίδα τους, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις που αφορούν τα αδικήματα της συγκρότησης, διεύθυνσης, ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση περισσότερων αδικημάτων κακουργηματικής απάτης, β) απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση με συνολικό περιουσιακό όφελος και ζημία άνω των 120.000 ευρώ τετελεσμένη και σε απόπειρα , γ) συνέργεια σε απάτη κατά συναυτουργία κατ’ εξακολούθηση με συνολική προηγηθείσα ζημιά άνω των 120.000 ευρώ από κοινού απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Είχαν συγκεκριμένους «ρόλους»

Όπως διακριβώθηκε, η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχική δομή στο πρότυπο πυραμίδας, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών. Στη Ρόδο, δραστηριοποιούνταν τα περιφερειακά μέλη, με κύρια αποστολή την επιτήρηση των θυμάτων, την είσπραξη – συλλογή των χρηματικών ποσών και την παράδοση αυτών στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς τη μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούσαν, ο αρχηγός της οργάνωσης, με έδρα το εξωτερικό, αρχικά προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους ηλικιωμένους πολίτες, με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα. Ακολούθως, με τη βοήθεια συνεργών που προσποιούνταν τα συγγενικά πρόσωπα, τους έπειθε να παραδώσουν χρήματα ή κοσμήματα για την αποφυγή σύλληψης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε βάρος των συγγενών τους.

Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήχθη βασιζόμενη σε σχετικές καταγγελίες, μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, ενδελεχή ανάλυση στοιχείων και συσχετισμό συναφών υποθέσεων, εξιχνιάστηκαν 9 τετελεσμένες απάτες και 37 απόπειρες, τις όποιες φέρονται να διέπραξαν το διάστημα από 20 Ιουνίου 2020 έως το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021.

Η ανάληψη ευθύνης και η προφυλάκιση της 51χρονης
Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, η αλλοδαπή και ο Έλληνας σύντροφός της προσήχθησαν στην ανάκριση. Εκεί, συνοδευόμενη από τον συνήγορό της κ. Φώτη Ρωμαίο, η 51χρονη Βουλγαρικής καταγωγής κατηγορούμενη, ανέλαβε, όπως είχε κάνει εξ αρχής την ευθύνη για την υπόθεση και δήλωσε ότι τόσο ο 58χρονος σύντροφος της αλλά και η κόρη της δεν έχουν εμπλοκή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία της η 51χρονη επανέλαβε τα όσα προανακριτικά είχε δηλώσει ότι όλα ξεκίνησαν με μία αγγελία για εργασία που είδε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και ότι αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τα μέλη του «κυκλώματος» διότι φοβόταν για τη ζωή της και των παιδιών της. Ωστόσο η ίδια ξεκαθάρισε ότι ουδεμία σχέση έχει με τις απάτες που διέπρατταν και ότι το μόνο που έκανε ορισμένες φορές ήταν να πηγαίνει στα σημεία που της υποδείκνυαν και να παραλάβει τις τσάντες με τα χρήματα ή τα κοσμήματα.

«Εγώ καμία συμμετοχή δεν έχω στις απάτες, αντιθέτως επειδή φοβήθηκα ότι θα βλάψουν την οικογένειά μου, υπάκουσα σε συγκεκριμένες υποδείξεις να παραλάβω τσάντες από συγκεκριμένα μέρη και να τις παραδώσω σε συγκεκριμένα σημεία.

Αφού δηλαδή τα θύματα των δραστών είχαν εξαπατηθεί και είχαν προβεί σε πράξη περιουσιακής διάθεσης, οι δράστες μου ζητούσαν να τους μεταφέρω τις τσάντες με ό,τι αποσπούσαν από τα ανυποψίαστα θύματά τους, χωρίς να γνωρίζω πάντως καμία λεπτομέρεια για το πώς δρούσαν»! Η 51χρονη Βουλγάρα είχε επισημάνει επίσης τους λόγους που την ώθησαν να δεχτεί να παραλάβει τις τσάντες αλλά και την άγνοια που είχαν ο σύντροφος και η κόρη της: «Οι άνθρωποι αυτοί που δε γνώριζα ούτε τα ονόματά τους, μου ανέφεραν τηλεφωνικώς και απειλητικά ότι γνωρίζουν στοιχεία για μέλη της οικογένειάς μου και μου επέβαλαν να υπακούσω στις οδηγίες τους για να μην τους συμβεί κάτι κακό.
Τίποτα από τα παραπάνω δε γνώριζαν ούτε ο σύζυγός μου, ούτε η κόρη μου, καθότι δεν ήθελα να τους ανησυχήσω και φοβόμουν».

Η αλλοδαπή είχε προσθέσει ότι πράγματι είχε πάρει χρήματα και κοσμήματα μία φορά και τα μετέφερε στη Βουλγαρία και για τη «δουλειά» αυτή έλαβε το ποσό των 600 ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου, η 51χρονη κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη και οδηγήθηκε στη φυλακή.

«Ήμουν σε πλάνη»
Πλήρης άγνοια για την υπόθεση αλλά και τα όσα φέρεται να διέπραττε η 51χρονη αλλοδαπή σύντροφος του, είχε δηλώσει απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου, ο 58χρονος Έλληνας από το νησί μας, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Αναστάσιο Διάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είχε πει ότι βρισκόταν σε πραγματική πλάνη και πίστευε ακράδαντα ότι η αλλοδαπή, εξυπηρετούσε άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα μεγάλης ηλικίας. Είχε τονίσει μάλιστα ότι τις τρεις φορές που χρειάστηκε να την μεταφέρει με το αυτοκίνητό του νόμιζε ότι πήγαινε να ψάξει για δουλειά ή σε φίλη της. Ο 58χρονος είχε αναφερθεί διεξοδικά στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και για τα οποία λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις διωκτικές αρχές της περιοχής μας – όπως είχε πει-, καθώς ο τυχόν εγκλεισμός του στη φυλακή θα σήμαινε περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας του και το τέλος της ζωής του.

«Η ταλαιπωρία αυτή με έχει εξουθενώσει ψυχικά και φοβάμαι ότι δεν θα αντέξω και δεν θέλω να πληρώσω για λάθη άλλων και να δυσφημήσω τα παιδιά μου.
Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι είμαι αθώος και δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τις αποδιδόμενες σε βάρος μου κατηγορίες» είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο 58χρονος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς είχε υπάρξει διαφωνία μεταξύ εισαγγελέως και ανακρίτριας, η οποία «λύθηκε» μερικές ημέρες αργότερα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου. Το δικαστικό συμβούλιο είχε αποφανθεί ο 58χρονος να παραμείνει ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής του δύο φορές τον μήνα (κάθε 1η και 15η του μήνα), της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών