Τι είπε η υπουργός για τα έργα στην Ακρόπολη της Ρόδου

Τι είπε η υπουργός για τα έργα στην Ακρόπολη της Ρόδου

Τι είπε η υπουργός για τα έργα στην Ακρόπολη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 837 ΦΟΡΕΣ

Για την πορεία των εργασιών στον λόφο του Αγίου Στεφάνου και τον ναό του Θεού Απόλλωνα, απάντησε κατά τη χθεσινή παρουσία της στη Ρόδο η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Καταρχάς, είπε ότι το έργο στο Μόντε Σμιθ, είναι ενταγμένο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση, η οποία οφείλεται κυρίως στην προμήθεια του υλικού, του λίθου δηλαδή, ο οποίος πολύ σύντομα έρχεται, οπότε θα μπορέσουν να προχωρήσουν το έργο ενώ διαβεβαίωσε ότι ο χώρος προφανώς θα αναδειχθεί, όπως πρέπει, ως αρχαιολογικός.

Επίσης, κατά την ίδια, καλώς έγιναν οι απαλλοτριώσεις γιατί πρέπει να προστατευτεί ο χώρος ενώ η άποψή της είναι ότι πρέπει να είναι λίγο περιορισμένοι στις ανασκαφές. Και δήλωσε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλά Μνημεία, τα οποία οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε στη λογική της αειφορίας. Πρέπει να τα αποδώσουμε τουλάχιστον έτσι όπως τα βρήκαμε και τα παραλάβαμε και στις επόμενες γενιές. Χρειάζονται χρήματα. Όσοι λένε ότι ο πολιτισμός δεν θέλει χρήματα, δεν ξέρουν τι εστί πολιτισμός. Η αποκατάσταση των Μνημείων χρειάζεται πόρους, πολλούς πόρους.

Επομένως, θεωρώ ότι είναι ηθικό και έντιμο να λέμε ότι αποκαθιστούμε τα Μνημεία τα οποία έχουμε, τα αποδίδουμε και για χρήση στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες οποιασδήποτε περιοχής-αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρόδο-τα καθιστούμε σημεία ενδιαφέροντος των επισκεπτών, άρα πόλους τουριστικής ανάπτυξης, με την έλλογη χρήση τους.

Από εκεί και πέρα, οι πολύ μεγάλες ανασκαφές σήμερα, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν και να τις διαχειριστούμε. Επομένως, να φροντίσουμε αυτά που έχουμε, καλώς γίνονται οι απαλλοτριώσεις γιατί πρέπει να προστατεύουν τα Μνημεία. Η γη προστατεύει σε μεγάλο βαθμό. Ναι, αργότερα και έλλογα».

Διαβάστε ακόμη

Λέρος: Ολοκληρωμένη εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού και ποδηλασίας

Από τα παλιά...

Τιμήθηκε στην Αυστραλία Σιαννίτισσα 101 ετών

Μαθητές και μαθήτριες σε προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου

Ποιος θα... σηκώσει την πινακίδα;

Π. Κουνάκης: «Έστω και μία γυναίκα να προστατεύσουμε, αξίζει τον κόπο»

Με 7 νέα ασθενοφόρα εξοπλίζονται τα Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Στις 27 Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών