Απόδοση τιμής και μνήμης στους Δωδεκανησίους: Άγνωστα ιστορικά γεγονότα θα ξεδιπλωθούν σε ειδική εκδήλωση

Απόδοση τιμής και μνήμης στους Δωδεκανησίους: Άγνωστα ιστορικά γεγονότα θα ξεδιπλωθούν σε ειδική εκδήλωση

Απόδοση τιμής και μνήμης στους Δωδεκανησίους: Άγνωστα ιστορικά γεγονότα θα ξεδιπλωθούν σε ειδική εκδήλωση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 605 ΦΟΡΕΣ

Το προσεχές Σάββατο, 19 Μαρτίου, και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Δήμου Ρόδου, θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κυριάκου Μ. Χονδρού «Καστελλόριζο: Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν οι Εκδόσεις Ινφογνώμων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Εργαστήρι ιστορίας και Λαογραφίας Αιγαίου (Μικράς Ασίας και Καστελλορίζου). Το βιβλίο με 152 σελίδες περιέχει φοβερά ντοκουμέντα με έγραφα και φωτογραφίες για πρώτη φορά στο φως, που φανερώνουν τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις, τις εξορίες των Δωδεκανησίων και ιδιαίτερα Καστελλοριζιών, Συμιακών, Ροδιτών κ.ά. νησιωτών. Αποτελεί μια εργασία πολλών χρόνων και κόπων, για να συλλεχθούν αξιόπιστες πηγές, ξεκινώντας από την αρχή των ξένων κατοχικών δυνάμεων και φτάσουν στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.

Οι πηγές αυτές προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, από τον από τα Αρχεία των Φυλακών Σαν Τσιμινιάνο και των Ιταλών Παρτιζάνων, από απομνημονεύματα Βρετανών που συμμετείχαν στην «Επιχείρηση Αποχή» του 1941, αλλά και από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

Ανάμεσα στα περιεχόμενα ο αναγνώστης θα διαβάσει την αυθόρμητη αντίσταση των νησιωτών, τον ρόλο των Ιταλών και των «φίλων» τους, τα ονόματα όλων των συλληφθέντων και τις αποφάσεις του Στρατοδικείου. Επίσης καταγράφονται οι συνθήκες των Δωδεκανησίων στα φυλακές αλλά και τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά των Γερμανών στα διάφορα μέτωπα. Το βιβλίο περιλαμβάνει ακόμα κατάλογο με Δωδεκανησίους που κλείστηκαν σε ιταλικές φυλακές. Κι ακόμα περιέχει ιδιαίτερο κεφάλαιο με τα όσα υπέστησαν τα νησιά από Ιταλούς, Γερμανούς και Βρετανούς.


Δεν παραλείπει το βιβλίο να αναφερθεί και στην επιχείρηση ανατίναξης των αεροδρομίων Ρόδου από τους Γ. Κυρμιχάλη, Ν. Σάββα και Λ. Τσάμπατζη, η γνωστή «Επιχείρηση Aglo».
Η εκδήλωση έχει διπλό σκοπό. Να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, που αποτελεί μια παρακαταθήκη και ιστορικό τεκμήριο των Δωδεκανησίων και να αποτίνει φόρο τιμής στους αγωνιστές οι οποίοι με την προσωπική τους θυσία, μέσα από την αντίσταση, αψηφώντας τον θάνατο, έφθασαν στην κορυφή της αρετής για έναν ελεύθερο λαό.
Την εκδήλωση μπορούν με ελεύθερη είσοδο να την παρακολουθήσει ο καθένας και η καθεμία, συμβάλλοντας έτσι στην απόδοση τιμής και μνήμης των ηρώων.


Ο συγγραφέας Κυριάκος Μ. Χονδρός, θα παρουσιάσει το βιβλίο του που έχει τίτλο: «Καστελλόριζο, κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση – Το χρονικό της κατοχικής τραγωδίας», καταγράφει τη σύλληψη και φυλάκιση Ροδίων, Καστελλοριζίων, Συμιακών και άλλων αγωνιστών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1941.
Οι πολιτικοί κατάδικοι των Ιταλικών φυλακών, μετά την αποφυλάκισή τους από παρτιζάνους, μεταφέρθηκαν στα μέτωπα για να πολεμήσουν τον ναζισμό. Άλλοι σκοτώθηκαν στις μάχες, άλλοι έμειναν ανάπηροι και ελάχιστοι διασώθηκαν. Πολέμησαν όμως με πάθος για την ελευθερία και τη ειρήνη.


Μια από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες Εθνικής Αντίστασης είναι και αυτή που περιλαμβάνει το εν λόγω βιβλίο. Μέσα από το βιβλίο παρουσιάζεται η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσα και Έλληνες (από Δωδεκάνησα, Κύπρο), από τη φοβερή φυλακή του Σαν Τζιμινιάνο τον Ιούλιο του 1944 και την ένταξή τους στην αντίσταση. Μετά την απελευθέρωσή τους συγκροτήθηκαν ομάδες που πραγματοποίησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Απέννινα όροι, στο Ρίμινι και αλλού. Οι Ιταλοί παρτιζάνοι της πόλης Σαν Τζιμινιάνο, συγκρούστηκαν με Γερμανούς και ενώθηκαν με γαλλικά στρατεύματα. Μια άλλη ομάδα βοήθησε τον πληθυσμό για να περάσει σε καταφύγια και άλλη σε νοσοκομείο σε σκαμμένο βράχο. Το Σαν Τζιμινιάνο απελευθερώθηκε το 1944 από τα γαλλικά στρατεύματα με διοικητή τον στρατηγό Sevez και με την μαροκινή ορεινή μεραρχία και με τη βοήθεια ανταρτών της ταξιαρχίας Spartaco Lavagnini.


Από τότε και κάθε χρόνο οι Ιταλοί της περιοχής της Τοσκάνης τιμούν τους συμπατριώτες τους με πνευματικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως ομιλίες σε σχολεία, σε πλατείες, έκδοση βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, με μουσικές συναυλίες, με θεατρικές παραστάσεις και με προβολή ταινιών.


Στη Ρόδο, θα γίνει για πρώτη φορά, εκδήλωση προς τιμήν αυτών των αγωνιστών Δωδεκανησίων, το Σάββατο στις 19 Μαρτίου και ώρα έναρξης 7 μ.μ. στην αίθουσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Δήμου Ρόδου.
Απόγονοι όσων συγκρότησαν τον Σύνδεσμο Δωδεκανήσιων Καταδίκων και Εξόριστων Εθνικής Αντίστασης (Ιταλίας και Γερμανίας), με έδρα τη Ρόδο, καλούνται να δώσουν το «παρών», σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο για να τιμηθεί η αντίσταση κατά των ξένων κατοχικών δυνάμεων.


Η πρωτοβουλία αυτή, πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολεμικές συγκρούσεις επαναλαμβάνονται δίπλα μας και ακόμα σε ένα παγιωμένο κλίμα όπου η γειτονική χώρα αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου, ανάμεσα στα οποία και τα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας