Σπ. Σπυρόπουλος: Έργο πνοής η β’ φάση ύδρευσης από το φράγμα του Γαδουρά

Σπ. Σπυρόπουλος: Έργο πνοής η β’ φάση ύδρευσης από το φράγμα του Γαδουρά

Σπ. Σπυρόπουλος: Έργο πνοής η β’ φάση ύδρευσης από το φράγμα του Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 454 ΦΟΡΕΣ

Στη σημασία που έχει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση της β’ φάσης του φράγματος του Γαδουρά για την ύδρευση στο νησί καθώς και στα σχέδια της ΔΕΥΑΡ από το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Αντιδήμαρχος, κ. Σπύρος Σπυρόπουλος.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε αρχικά στο «ευχάριστο νέο από την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ότι υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου της εκτέλεσης της β’ φάσης του φράγματος». Και δήλωσε: «Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, πνοής για τον τόπο, μεγάλης αναγκαιότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης σημαντικότατων και πολύ μεγάλων περιοχών, όπως είναι τ’ Αφάντου, ο Αρχάγγελος και η Νότια Ρόδος».

Είπε, ακόμη, ότι της υπογραφής της σύμβασης, προηγήθηκε η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ, στις 28 Φεβρουαρίου, παρουσία του κ. Περιφερειάρχη και του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, οπότε και υπερψηφίστηκε η έγκριση του σχεδίου της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΥΑΡ προκειμένου να υλοποιηθεί η κατασκευή των έργων που απαιτούνται. Μεταξύ των έργων αυτών είναι το νότιο υδραγωγείο, 54 χλμ. νέα δίκτυα, έξι νέες δεξαμενές, πέντε αντλιοστάσια και μία διανομή άνω των 8 εκατομμυρίων κυβικών νερού.

«Ένα τεράστιο έργο, που ξεπερνάει τα είκοσι εκατ. ευρώ και, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης, είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτούμενο έργο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», σημείωσε ακόμη ο κ. Σπυρόπουλος και συμπλήρωσε: «Είναι μία επιτυχία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία είμαστε στην ευχάριστη θέση, ως ΔΕΥΑΡ, να συμμετέχουμε μέσω της προγραμματικής σύμβασης. Η ΔΕΥΑΡ έχει αναλάβει ένα μεγάλο βάρος της διαχείρισης αυτού του κομματιού και της συντήρησης η οποία θα γίνεται από την ανάδοχο εταιρία αλλά η ΔΕΥΑΡ έχει αναλάβει το κόστος καθώς επίσης και τη συντήρηση των βλαβών».

Μάλιστα, μίλησε για «ημέρες-σταθμό»για το νησί μας αφού θα καλυφθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 40%-50% της ζήτησης σε νερό και θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν έναν μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα δοθεί και μία ώθηση στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού αφού περιβαλλοντικά το να αντλείς συνεχώς νερό από το υπέδαφος δεν είναι το καλύτερο πράγμα.

«Επομένως, αντικαθιστούμε με φρέσκο νερό άριστης ποιότητας το νερό που έρχεται από αρκετές γεωτρήσεις.
Οι γεωτρήσεις φυσικά δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν, θα λειτουργούν επικουρικά και συμπληρωματικά όπου χρειάζεται-γιατί θα χρειάζεται ένα μέρος αυτών να λειτουργεί», εξήγησε ακόμη ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.
Στη συνέχεια, ενημέρωσε σχετικά με τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου και πήρε μία απόφαση και για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου του Βιολογικού στο Βόδι, ένα έργο το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κατά 7,5 εκατ. ευρώ, και αυτό μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η δημοπράτηση του έργου αυτού προκειμένου να ξεκινήσουν και εκεί τα έργα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δημοπράτηση του έργου μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Βόδι.
Στην ίδια συνεδρίαση πήραν απόφαση για την πρόσληψη τριάντα υδρονομέων, οι οποίοι ως γνωστόν προσλαμβάνονται κάθε χρόνο προκειμένου να διευθετήσουν το θέμα της άρδευσης στο νησί αλλά βοηθάνε και στην εισπραξιμότητα της ΔΕΥΑΡ με τους κανόνες που θεσπίζουν εκεί και αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα εργαλείο, όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς ελέγχουν επιτόπου ποιοι αρδεύουν και ποιοι πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η αντιμετώπιση των προβλημάτων της σεζόν καθώς όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος «πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα για ν’ αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες σε νερό το επόμενο διάστημα που έρχεται, προμηνύεται μία καλή σεζόν οπότε πρέπει να είμαστε σε όλους τους τομείς προετοιμασμένοι».

Στο σημείο αυτό, θέλησε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη διότι, όπως είπε, έχε μεριμνήσει και σ’ αυτό το κομμάτι να σταθεί αρωγός, μέσω της εργολήπτριας εταιρίας, καθώς έχουν δώσει μία προτεραιότητα στη Νότια Ρόδο για να μπορέσουν να γίνουν τα τμήματα εκείνα που απαιτούνται για να ενισχυθεί η ύδρευση στις περιοχές αυτές. Εκεί που «πονάνε» είναι κυρίως στην περιοχή της Καλάθου, στο Ψάλτο, στους Πεύκους, που υπάρχει έντονο το πρόβλημα. Έτσι, έδωσαν μία προτεραιότητα σ’ αυτές τις περιοχές και τα έργα για τη β’ φάση ξεκινάνε άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι.

Ακόμη, στόχος της ΔΕΥΑΡ είναι να στήσει δύο νέα αντλιοστάσια στις περιοχές Βληχά και Ψάλτο, τα οποία θα δώσουν ώθηση στο νερό επειδή σε κάποιες περιοχές η πίεσή του δεν είναι αυτή που θα ήθελαν. Ταυτόχρονα, προχωρούν στην αξιοποίηση έξι νέων γεωτρήσεων, για τις οποίες κατέθεσαν αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για την ηλεκτροδότησή τους και οι οποίες ολοκληρώνονται μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Και βέβαια, τα σταθερά είναι οι συμβάσεις που έχουν με τους εργολάβους που επικουρούν το έργο της ΔΕΥΑΡ όσο αφορά στην ύδρευση του νησιού, η οποία είναι πρωταρχικό μέλημα την επόμενη σεζόν για τη ΔΕΥΑΡ και τη Δημοτική Αρχή, όπως είπε.

Σχετικά με τις ενστάσεις που εξέφρασε η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου όσο αφορά στο οικονομικό σκέλος της προγραμματικής σύμβασης, ο κ. Σπυρόπουλος είπε ότι η απάντηση είναι απλή και ρεαλιστική και αυτήν έδωσε στους συναδέλφους του που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους: «Αν η ΔΕΥΑΡ κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και στο οικονομικό σκέλος, δηλαδή θα πρέπει να κάνουμε τι κινήσεις τις απαραίτητες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις απαιτήσεις από τους πελάτες. Υπάρχουν μεγάλες οφειλές. Σ’ αυτό το κομμάτι θα πρέπει να ρίξουμε ένα βάρος.

Εάν η ΔΕΥΑΡ, λοιπόν, έχει μία ροή στα ταμεία της, αυτή που θα έπρεπε να έχει, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα σ’ αυτό το κομμάτι.

Επίσης, υπάρχει ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα διαρροής νερού-κάποιοι συνδέονται και παράνομα, μην το κρύβουμε.
Εάν η ΔΕΥΑΡ καταφέρει και το νερό που χάνεται τιμολογείται, και σ’ αυτό το κομμάτι μπορούμε να πετύχουμε να καλύψουμε το κενό των εσόδων», είπε και συμπλήρωσε: «Γιατί είναι δύο τα κενά: το ένα είναι το έσοδο που χάνεται και το άλλο είναι η ρευστότητα που χάνεται. Εκεί, λοιπόν, έχουμε σκύψει.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει αρκετά, δεν είμαι ικανοποιημένος από το πόσο καλύψαμε το κενό αλλά το αμέσως προσεχές διάστημα και ενόψει της σεζόν, που φαίνεται να είναι καλή, ας ευχηθούμε με την τελευταία εξέλιξη του πολέμου, αν λοιπόν όλα πάνε καλά τότε θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει και οι επιχειρηματίες του νησιού ότι πρέπει να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, προκειμένου να έχουν ποιοτικό νερό και ποιοτικές υπηρεσίες. Διαφορετικά, ναι, η ΔΕΥΑΡ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ως προς αυτό και αντιμετωπίζει ήδη.
Είναι σε δυσκολία, είναι σε λεπτή γραμμή, κάνουμε ό,τι μπορούμε, απλώς την επόμενη περίοδο θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας