Διεκόπη για τις 21 Μαρτίου η δίκη των δολοφόνων της Ελένη Τοπαλούδη

Διεκόπη για τις 21 Μαρτίου η δίκη των δολοφόνων της Ελένη Τοπαλούδη

Διεκόπη για τις 21 Μαρτίου η δίκη των δολοφόνων της Ελένη Τοπαλούδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 416 ΦΟΡΕΣ

Διεκόπη για τρίτη φορά, για τις 21 Μαρτίου, η εκδίκαση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών της υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2018 στο νησί μας, ενώ οι συνηγόροι που διορίζονται για την υπεράσπιση των κατηγορουμένων παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο.

Οι δικαστές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας προχώρησαν στον διορισμό τριών δικηγόρων από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ωστόσο και οι τρεις αυτεπαγγέλτως νεοδιορισθέντες δικηγόροι υπεράσπισης επικαλέστηκαν λόγους ηθικής τάξεως, αρνούμενοι να ασκήσουν τα καθήκοντα που τους ανέθεσε το δικαστήριο μετά την παραίτηση από τη θέση αυτή του συνηγόρου του Αλβανού κατηγορουμένου.

Η παραίτηση του δικηγόρου είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει ακόμη επί της ουσίας η εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δικαστές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας προχώρησαν στον διορισμό τριών δικηγόρων από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Και οι τρεις επικαλέστηκαν λόγους ηθικής τάξεως και μάλιστα χειροκροτήθηκαν από όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το in.gr, η πρώτη δικηγόρος που ορίστηκε δήλωσε στο δικαστήριο ότι συγκεκριμένη υπόθεση αντιβαίνει στις αρχές της. «Είμαι Ροδία η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο όπου πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον» τόνισε η δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν θα ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε και εγώ». Τέλος, ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Η άρνηση των δικηγόρων δεν έμεινε ασχολίαστη από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πώς λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ό,τι και αν έχει κάνει.
Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι, τότε κανείς δε θα έρθει».
Τελικά, το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ορίσει νέους δικηγόρους.

Οι γονείς της Ελένης
Σύμφωνα με το protothema.gr, παρόντες σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν οι γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας, οι οποίοι διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα από εβδομάδα σε εβδομάδα για να βρεθούν στο Εφετείο στη δίκη για τη δολοφονία του παιδιού τους.
Οι δύο γονείς της αδικοχαμένης φοιτήτριας διαμένουν μόνιμα στο Διδυμότειχο και από εκεί ξεκινούν κάθε φορά για να βρεθούν στο δικαστήριο, στην Αθήνα.

Τελικά, σήμερα, έπειτα από τέσσερις παραιτήσεις δικηγόρων από την υπεράσπιση του Αλβανού κατηγορουμένου, το δικαστήριο κατάφερε να ορίσει δύο νέους που δέχθηκαν να τον αναλάβουν. Εν τέλει, η δίκη διεκόπη για τις 21 Μαρτίου προκειμένου οι νέοι συνήγοροι να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.

Από την πλευρά τους οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, ζήτησαν από το δικαστήριο να εξεταστούν στις 28 Μαρτίου και το δικαστήριο να ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου με την εξέταση άλλων μαρτύρων. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα.
Να σημειωθεί ότι ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο, ο οποίος και χθες έδωσε το «παρών» στη δίκη, αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Δε φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» τόνισε ο κατηγορούμενος, ο οποίος ως επαγγελματική ιδιότητα δήλωσε ζαχαροπλάστης!
Εκτός της δικαστικής αίθουσας ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη επισήμανε πάντως νωρίς το πρωί στον πρώτο παραιτηθέντα συνήγορο την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένειά του με τη δευτεροβάθμια δίκη να διακόπτετε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. «Συμπαρίσταμαι στον πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απάντησε ο δικηγόρος.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών