Κάθειρξη 6 ετών σε Βουλγάρα για την εξαπάτηση σε βάρος ηλικιωμένων

Κάθειρξη 6 ετών σε Βουλγάρα για  την εξαπάτηση σε βάρος ηλικιωμένων

Κάθειρξη 6 ετών σε Βουλγάρα για την εξαπάτηση σε βάρος ηλικιωμένων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1329 ΦΟΡΕΣ

Αθώοι κρίθηκαν ο 58χρονος Ροδίτης σύντροφός της και η 24χρονη κόρη της

«Το έκανα από φόβο»! Αυτό επικαλέστηκε κατά την απολογία της η 51χρονη Βουλγάρα που κατηγορείται στην υπόθεση εξαπάτησης σε βάρος ηλικιωμένων, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και η οποία τελικά καταδικάστηκε χθες σε έξι χρόνια κάθειρξη, από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Δουβαρά, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στην 51χρονη και της επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν ο 58χρονος έλληνας σύντροφος της αλλοδαπής, τον οποίο το δικαστήριο, αφού έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αναστάσιου Διάκου, τον έκρινε αθώο.

Αθώα επίσης κρίθηκε χθες από το ίδιο δικαστήριο και η 24χρονη κόρη της αλλοδαπής κατηγορουμένης που επίσης φέρονταν να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνταν για εννέα περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης και 37 απόπειρες, τις οποίες φέρονται να διέπραξαν από το 2020 έως το 2021 στο νησί μας, αποκομίζοντας όφελος άνω των 130.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίστηκε και κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχε γίνει η νόμιμη διαδικασία, από τους παθόντες για να διατηρηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων και για αυτές απαλλάχθηκαν.

Παίρνοντας τον λόγο για απολογηθεί η 51χρονη Βουλγάρα παραδέκτηκε ότι πράγματι έπαιρνε τα χρήματα από εκεί που της υποδείκνυε το άτομο με το οποίο συνομιλούσε, όμως αρνήθηκε ότι ιδιοποιήθηκε το όποιο ποσό ενώ επεσήμανε ότι όλα αυτά αναγκάστηκε να τα κάνει διότι την είχαν απειλήσει ότι κάτι θα πάθει το παιδί της! Η ίδια περιέγραψε στο δικαστήριο την όλη διαδικασία αλλά και περιστατικά, από τα οποία – σύμφωνα με τα λεγόμενα της 51χρονης- αποδεικνυόταν ότι ο άνθρωπος που της έδινε οδηγίες είχε κάθε στιγμή γνώση πού βρισκόταν και υπήρχε γύρω της, σαν να την παρακολουθούσε. Ερωτηθείς από το δικαστήριο πώς συνέβαινε αυτό, η 51χρονη δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αλλά είναι γεγονός.

Η αλλοδαπή στην απολογία της επανέλαβε ουσιαστικά τα όσα προανακριτικά αλλά και κατά την απολογία της στην ανακρίτρια Ρόδου είχε ισχυριστεί και ξεκαθάρισε, πως τόσο ο 58χρονος σύντροφός της όσο και η κόρη της δεν είχαν την παραμικρή ιδέα και εμπλοκή στην υπόθεση. Επίσης τόνισε πως αρχικά δεν είχε αντιληφθεί ότι επρόκειτο για κάτι «κακό» και όταν το αντιλήφθηκε η πίεση ήταν μεγάλη να το συνεχίσει καθώς, όπως της έλεγαν στο τηλέφωνο αυτοί που τις έδιναν εντολές, θα έκαναν κακό στο παιδί της.

Από την πλευρά του ο 58χρονος Έλληνας είπε στην απολογία του πως ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται και πως το μόνο που έκανε ήταν να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του σε διάφορα σημεία της πόλης μας την 51χρονη για να κάνει τις δουλειές της. Δεν γνώριζε τι ακριβώς έκανε η συμβία του, ουδέποτε είδε τα χρήματα που έφερνε σπίτι της και δεν κατάλαβε τι συνέβαινε έως ότου έγινε η σύλληψή τους από τους αστυνομικούς.

Η 24χρονη κοπέλα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της κ. Δουβαρά.

Στην πρότασή της πάντως η εισαγγελέας της έδρας, ζήτησε την ενοχή και των τριών κατηγορουμένων για αυτά που κατηγορούνται πλην των περιπτώσεων για τις οποίες δεν κινήθηκε η νόμιμη διαδικασία από τους παθόντες.

Τελικά το δικαστήριο έκρινε ένοχη την 51χρονη Βουλγάρα με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και της επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 6 ετών και αθώους τον 58χρονο Έλληνα και την κόρη της αλλοδαπής καταδικασθείσας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, η εξάρθρωση του «κυκλώματος» στη Ρόδο επετεύχθη το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο άμεσης διερεύνησης τριών πρόσφατων περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, αστυνομικοί της οποίας κατάφεραν -αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα- να εντοπίσουν τους συλληφθέντες. Υπολογίζεται ότι οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που φέρονται να διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τις 537.000 ευρώ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες,
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες,
• 350 ευρώ και
• 2 κινητά τηλέφωνα.

Τα κατασχεθέντα χρήματα και κοσμήματα, που προέρχονταν από τις απάτες, αποδόθηκαν στους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο συλληφθέντων και στην οποία περιλαμβάνεταν και η 24χρονη κόρη της Βουλγάρας που βρίσκεται στην πατρίδα τους, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις που αφορούν τα αδικήματα της συγκρότησης, διεύθυνσης, ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση περισσότερων αδικημάτων κακουργηματικής απάτης, β) απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση με συνολικό περιουσιακό όφελος και ζημία άνω των 120.000 ευρώ τετελεσμένη και σε απόπειρα, γ) συνέργεια σε απάτη κατά συναυτουργία κατ’ εξακολούθηση με συνολική προηγηθείσα ζημιά άνω των 120.000 ευρώ από κοινού απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών