Κατά 90% «κουρεύτηκε» χρέος 300.000 ευρώ συμπολιτών μας

Κατά 90% «κουρεύτηκε» χρέος 300.000 ευρώ συμπολιτών μας

Κατά 90% «κουρεύτηκε» χρέος 300.000 ευρώ συμπολιτών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1976 ΦΟΡΕΣ

«Κούρεμα» σε ποσοστό 90% έκανε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Ρόδου σε ζευγάρι συμπολιτών μας που είχε ενταχθεί στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς όφειλε περίπου 300.000 ευρώ!

Πρόκειται για την απόφαση 45/2022 του Ειρηνοδικείου Ρόδου που εκδόθηκε πρόσφατα και με την οποία δικαιώνεται 52χρονος ναυτικός και η 43χρονη σύζυγός του η οποία είναι μακροχρόνια άνεργη.

Το ζευγάρι, καθώς αδυνατούσε να καλύψει τις οφελές του, διά του δικηγόρου του κ. Μιχάλη Τεχνίτη προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να ενταχθεί στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, ο 52χρονος και η 43χρονη όφειλαν σε δύο τράπεζες από στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες και κατά την υποβολή της αίτησής τους το 2012, το συνολικό ποσό της οφειλής τους για όλα τα παραπάνω, ανερχόταν στις 248.000 ευρώ περίπου, ενώ με τους τόκους και λοιπά έξοδα σήμερα προσέγγιζε τις 300.000 ευρώ περίπου.

Από το ποσό αυτό, τα 5.920,45 ευρώ αφορούσαν χρέος της συζύγου σε πιστωτικές κάρτες, για το οποίο η εκδοθείσα απόφαση μηδένισε εντελώς «καθόσον έκρινε ότι συνέτρεχαν στο πρόσωπό της εξαιρετικές περιπτώσεις, ειδικότερα ότι ήταν μακροχρόνια άνεργη και δεν είχε εισοδήματα».

Η εκδοθείσα απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου «κούρεψε» το παραπάνω ποσό στις 27.970 ευρώ, εκ των οποίων τα 12.000 ευρώ θα καταβληθούν σε πέντε χρόνια με δόση 200 ευρώ τον μήνα, αρχής γενομένης από τώρα και το υπόλοιπο ποσό των 15.970 ευρώ μετά από την πάροδο των πέντε ετών με μηνιαία δόση 133 ευρώ. Έτσι με την απόφαση αυτή προστατεύεται από την εκποίηση η διώροφη κατοικία τους που αποτελεί και την πρώτη κύρια κατοικία του ζευγαριού.

Η εν λόγω απόφαση έκρινε ότι οι αιτούντες βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της και υπάγονται στη ρύθμιση του γνωστού Νόμου 3869/2010, οπότε το Δικαστήριο πρέπει να προβεί στη ρύθμιση μηνιαίων καταβολών από τα εισοδήματά τους για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται από την απόφαση, τηρουμένων των άρθρων του Συντάγματος 21 περί υποχρέωσης ειδικής μέριμνας του κράτους για προστασία της οικογένειας, 2 παρ.1 που καθορίζει ως πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, 1 παρ.1 περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, υπό συνθήκες απόλυτης προστασίας της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας και του άρθρου 25 που καθιερώνει την αρχή του κοινωνικού κράτους.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων

Αθωώθηκε 46χρονη για στέρηση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα του

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου