Μέχρι και 112 άδειες για πολυθέσια ταξί στη Ρόδο

Μέχρι και 112 άδειες για πολυθέσια ταξί στη Ρόδο

Μέχρι και 112 άδειες για πολυθέσια ταξί στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4020 ΦΟΡΕΣ

Μέχρι και 112 πολυθέσια ταξί θα μπορούν να κυκλοφορούν στη Ρόδο, όταν θα υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει την αντικατάσταση των ΕΔΧ Ταξί αυτοκινήτων με επιβατηγά οχήματα από έξι έως εννέα θέσεων και θα υλοποιηθεί στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κλάδος περιμένει τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας, για την αντικατάσταση των υφιστάμενων αδειών, σε άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων από έξι έως εννέα θέσεων.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου Θεοδόσης Καστανίδης, στη Ρόδο μπορούν να κυκλοφορήσουν μέχρι και 112 τέτοια αυτοκίνητα, ενώ αν υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό, θα γίνει ηλεκτρονική κλήρωση από την περιφέρεια.

Οι πιάτσες θα είναι ίδιες, θα λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, το χρώμα των πολυθέσιων ταξί θα είναι το ίδιο με το σημερινό, ενώ το ταξίμετρο θα έχει αύξηση της τάξης του 30%.

Πάντως, όπως υπογράμμισε, σταδιακά θα αλλαχτούν αρκετά ταξί και θα μετατραπούν σε πολυθέσια, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε μία πενταετία πάνω από τα μισά ταξί του νησιού μας θα έχουν αντικατασταθεί με πολυθέσια. Μάλιστα επειδή δεν υπάρχουν πολλά τέτοια ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα ο κλάδος ζήτησε και μάλλον θα πάρει παράταση σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας που έχει και είναι 6 μήνες προκειμένου να κυκλοφορήσει το νέο ταξί από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Η αίτηση υποβάλλεται αυτοτελώς για κάθε άδεια κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη του ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Στη συνέχεια, η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών καταχωρεί ηλεκτρονικά σε κατάσταση τους αιτούντες, προσδίδοντας αύξοντα αριθμό καταχώρισης.

Μετά την ηλεκτρονική κλήρωση, ο περιφερειάρχης εντός δέκα ημερών εκδίδει απόφαση για κάθε δικαιούχο με την οποία εγκρίνεται στο όνομα αυτού η αντικατάσταση της άδειας κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ με άδεια κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου από έξι έως εννέα θέσεων.

Η σχετική πρόσκληση από τον περιφερειάρχη αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο προσεχές διάστημα ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα αντικατάστασης ταξί αυτοκινήτων με επιβατηγά οχήματα από έξι έως εννέα θέσεων με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Η απόφαση λαμβάνεται στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής πρόβλεψης που υπάρχει στον νόμο 4850/2021 και περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, όπως αυτοί προέκυψαν μετά και τη διαβούλευση του υφυπουργού Μεταφορών με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους των Επαγγελματικών Σωματείων των Ιδιοκτητών ΕΔΧ.

Ειδικότερα, στην απόφαση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Ως προς το ποσοστό των ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με επιβατηγά οχήματα από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων σε κάθε έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθορίζεται βάσει του αριθμού των ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων που έχουν άδεια κυκλοφορίας σε κάθε ένα από τα νησιά.

Συγκεκριμένα:

(α) 100%, σε αυτές τις έδρες που έχουν έως και δέκα (10) άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκίνητων,
(β) 40%, σε αυτές τις έδρες που έχουν από έντεκα (11) έως και σαράντα (40) άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκίνητων και
(γ) 30%, σε αυτές τις έδρες που έχουν περισσότερες από σαράντα μία (41) άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκίνητων.

Ως προς την επιλογή δικαιούχων, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων που έχουν έδρα σε διοικητική μονάδα που ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η επιλογή γίνεται μέσα από ηλεκτρονική κλήρωση.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διαδικασία, με τη δημοσίευση πρόσκλησης του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας, εντός έξι (6) εβδομάδων, για την αντικατάσταση των υφιστάμενων αδειών, σε άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων αυτής της έδρας.

Η αίτηση υποβάλλεται αυτοτελώς για κάθε άδεια κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη του ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Σε περίπτωση περισσότερων του ενός ιδιοκτήτη επί μίας αδείας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου, την αίτηση καταθέτει ένας εξ αυτών ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του, συνυποβάλλοντας και τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις των λοιπών συνιδιοκτητών.

Σημειώνεται ότι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατέχει κατά πλήρη κυριότητα περισσότερες της μίας άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων στην ίδια έδρα μπορεί να υποβάλλει μόνο ένα αυτοτελές αίτημα. Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι δικαιούχος ιδανικού μεριδίου σε περισσότερες της μίας άδειες κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτων στην ίδια έδρα, μπορεί να υποβάλλει αίτημα από κοινού με τον συνδικαιούχο για κάθε άδεια κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια, η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών καταχωρεί ηλεκτρονικά σε κατάσταση ανά έδρα τους αιτούντες, προσδίδοντας αύξοντα αριθμό καταχώρησης.

Μετά την ηλεκτρονική κλήρωση, ο οικείος περιφερειάρχης εντός δέκα (10) ημερών εκδίδει απόφαση για κάθε δικαιούχο με την οποία εγκρίνεται στο όνομα αυτού η αντικατάσταση της άδειας κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ με άδεια κυκλοφορίας ΕΔΧ ΤΑΞΙ αυτοκινήτου από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων.

Στην απόφαση περιγράφονται, επίσης, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων και αναφέρεται ότι πρέπει να φέρουν ταξίμετρο σε εμφανές μέρος του οχήματος, καθώς και πινακίδα αναρτημένη με τα στοιχεία του αυτοκινήτου, του οδηγού, τα τιμολόγια που ισχύουν σε ελληνική και αγγλική γλώσσα και την ειδική άδεια του οδηγού ΕΔΧ.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια