Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στη Σεβίλλη  της Ισπανίας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Εκπαιδευτική συνάντηση 7ου Γυμνασίου Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 437 ΦΟΡΕΣ

Το διάστημα από 6 έως 12 Μαρτίου 2022 έγινε στη Σεβίλλη της Ισπανίας εκπαιδευτική συνάντηση στο πλαίσιο σχεδίου Δράσης Erasmus+, Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ229, με τίτλο “Theatre around and inside us”, στο οποίο το 7ο Γυμνάσιο συμμετέχει ως συντονιστικό σχολείο.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το σχολείο δύο εκπαιδευτικοί, ο Σπύρος Παπασιδέρης και η Μαρίζα Χατζηλία και επτά μαθητές και μαθήτριες: ο Ιάσωνας Κεφαλάς, ο Βασίλης Βδουκάκης, ο Αριστόδημος Λιζάρδος, ο Δημήτρης Μπαντίδας, η Ανδριάνα Μπαντίδα, η Ελένη-Δήμητρα Παρασχίδου και η Άννα Φουντή.

Οι συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχαν επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί από το ISTITUTI VINCI, ιδιωτικό σχολείο Γλωσσών και Αεροναυτικής στο Gallarate Ιταλίας, πραγματοποιήθηκαν στο INSTITUTO DE ENSEÑANZA SECUNDARIA BEATRIZ DE SUABIA της Σεβίλλης.

Το θέμα των συναντήσεων οι οποίες έγιναν στο Gallarate και στη Σεβίλλη, καθώς και αυτής που θα ακολουθήσει στη Ρόδο, αφορά στη διερεύνηση κρίσιμων ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, το bullying, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διαφορετικότητα, μέσω τεχνικών του Θεάτρου και ειδικότερα του Θεάτρου του Καταπιεσμένου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι ομάδες είχαν την ευκαιρία, αφού παρουσίασαν τα σχολεία τους, να γνωριστούν μεταξύ τους με παιγνιώδεις τρόπους κάνοντας διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα της συνάντησης, όπως για παράδειγμα θεατρικά παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού στο σχολείο υποδοχής. Επίσης διερεύνησαν προβλήματα της διαφορετικότητας μέσω των τεχνικών του Θεάτρου του Καταπιεσμένου, ενός κινήματος που επιδιώκει να μεταμορφώσει το κοινό σε ενεργούς συμμετέχοντες της θεατρικής εμπειρίας, που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε από τον Augusto Boal, Βραζιλιάνο θεατρολόγο, συγγραφέα και ακτιβιστή σκηνοθέτη.

Οι μαθητές πριν από το ταξίδι είχαν εξασκηθεί στις τεχνικές αυτές, οι οποίες εκθέτουν τους συμμετέχοντες σε αυτοσχεδιασμούς που επιβάλλει το κοινό και αντεπεξήλθαν με επιτυχία στις απαιτήσεις του προγράμματος στην αγγλική γλώσσα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν ως ενεργό διαδραστικό κοινό στις παραστάσεις των άλλων ομάδων.

Πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σχολείο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη για να γνωρίσουν τα πιο σημαντικά της αξιοθέατα. Έκαναν περίπατο κατά μήκος του ποταμού Guadalquivir και στην περιοχή Triana και ξεναγήθηκαν οργανωμένα στο ιστορικό κέντρο της Σεβίλλης, προκειμένου να επισκεφτούν το αραβικής τεχνοτροπίας παλάτι Αlcazar, τον καθεδρικό ναό της πόλης με την περίτεχνη αρχιτεκτονική που χτίστηκε στα θεμέλια ενός αρχαίου τζαμιού και τη Giralda με την πανοραμική της θέα. Επίσης, θαύμασαν την Plaza de Espana, εμβληματική πλατεία αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Τέλος, θετική εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές η επίσκεψη στο Cadiz και στο δέλτα του ποταμού Guadalquivir στην περιοχή Bajo de Guia όπου το ποτάμι συναντάει τον Ατλαντικό ωκεανό.
Πολλές ευχαριστίες στους μαθητές/-τριες και στους/στις εκπαιδευτικούς από όλες τις χώρες και θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές/-τριες του 7ου Γυμνασίου Ρόδου που εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο τους. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει 4 έως 8 Απριλίου 2022 στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια της οποίας το 7ο Γυμνάσιο θα φιλοξενήσει τις ομάδες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου